۲۸ خرداد ۱۳۹۵ هفت روز نواوری در ایران
در هفته گذشته دستاوردهای مختلف علمی و فناوری در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ایران به ثبت رسید. در این گزارش بخشی از این دستاوردها ارائه شده است.

یکشنبه ۱۶ خرداد

filereader.php?p1=main_c74d97b01eae257e4
اجرای طرح پایلوت حذف بیولوژیکی نیترات از منابع آب آشامیدنی
دبیر کارگروه زیست پالایی آب و خاک ستاد توسعه زیست فناوری، گفت: امسال با هدف سالم سازی آب آشامیدنی، طرح پایلوت حذف بیولوژیکی نیترات از منابع آب آشامیدنی اجرا می‌شود. ( معاونت علمی و فناوری)

نخستین آزمایشگاه مرجع تست تجهیزات خورشیدی- حرارتی افتتاح شد
این آزمایشگاه با حمایت ستاد توسعه فناوری انرژی‌های تجدید پذیر معاونت علمی در پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه اقتصاد مقاومتی با توان متخصصان داخلی بومی¬سازی شده است و کشور را از صادرات نمونه خارجی این نمونه بی نیاز کرد. ( معاونت علمی و فناوری)

سلول‌های بنیادی به کمک درمان شکاف کام آمد
محققان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تحقیقات خود در تلاشند زمینه درمان شکاف کام با استفاده از سلول‌های بنیادی مشتق از بافت چربی را فراهم کنند. مقاله حاصل از این تحقیق در ژورنال معتبر بین‌المللی جراحی فک و صورت " International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery" به چاپ رسیده و در ششمین کنفرانس جهانی سلول بنیادی در فیلادلفیای آمریکا ارائه و مورد استقبال شرکت کنندگان واقع شد. (ایسنا) 

دوشنبه ۱۷ خرداد

filereader.php?p1=main_70efdf2ec9b086079

چالش واردات تجهیزات اسپکترومتری با تولید داخلی برطرف شده است
طیف آزمون اسپادانا، یکی از شرکت‌های دانش بنیان که در عرصه طراحی و ساخت انواع دستگاه‌های آزمایشگاهی فعالیت می‌کند، موفق شده است طیف گسترده‌ای از محصولات این حوزه از جمله طیف سنج تحرک‌ یونی (Ion Mobility Spectrometry, IMS) با انواع منابع یونیزاسیون تخلیه کرونا، الکترواسپری و پلاسمای سرد و همچنین تولید انواع دستگاه‌های جفت شده IMS با تکنیک‌های کروماتوگرافی گازی و مایع (GC-IMS و HPLC-IMS) به بازار فناوری عرضه کند.( معاونت علمی و فناوری)

خنک‌سازی بهینه‌ مدارهای الکترونیکی به کمک نانوسیالات
محققان دانشگاه های سمنان و آزاد واحد ماهشهر نانوسیالی را سنتز کردند که به کمک آن می‌توان مدارهای الکترونیکی موجود در سیستم‌های پردازش اطلاعات را با کارایی بالاتری خنک‌ کرد. این نانوسیال آزمایشگاهی در سیکل‌های خنک‌کننده‌ نیروگاه‌های هسته‌ای نیز کاربرد دارد.( ایرنا)

موفقیت محققان کشور در تولید یکی از گونه‌های نادر گیاهی
محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در بازه زمانی کمتر از یک سال موفق به تولید و تکثیر یکی از گونه‌های نادر گیاهی در معرض خطر انقراض شدند. گیاه سوسن چلچراغ (Liliumledebouri Boiss) یکی از گونه‌های نادر و با پراکنش محدود از تیره لاله (Liliaceae) است و از نظر زیباشناختی بسیار زیبا و از نظر گیاه‌شناسی در معرض خطر انقراض قرار دارد.(ایسنا)

پایش ارزان شبکه توزیع آب شهری با سامانه جدید محققان کشور
رییس مرکز تحقیقات انرژی و توسعه پایدار دانشگاه آزاد اسلامی سمنان از طراحی و ساخت سامانه اندازه‌گیری فشار سیال خبر داد و گفت: بر اساس انعقاد قراردادی، 30 دستگاه از این سامانه برای شرکت آب و فاضلاب استان قم طراحی و ساخته خواهد شد.(ایسنا)

سه‌شنبه ۱۸ خرداد

filereader.php?p1=main_6f4922f45568161a8

اختراع ترانزیستور اثر میدانی سیلیسیم بر روی عایق
ترانزیستور اثر میدانی سیلیسیم بر روی عایق با استفاده از ایجاد چاه حفره‌ای در زیر کانال توسط محققان دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه سمنان با همکاری پارک علم و فناوری این دانشگاه ثبت اختراع شد. در این اختراع یک ترانزیستور با استفاده از ایجاد یک چاه از جنس سیلیسیم ژرمانیوم نوع P (P-SiGe) در اکسید مدفون ارائه شده است. هم‌چنین با استفاده از ویژگی ترکیبی ماده‌ی سیلیسیم و سیلیسیم ژرمانیوم معایب این گونه ترانزیستورها از جمله اثر خودگرما، ولتاژ شکست پایین و اثر بدنه ی شناور بطور همزمان بهبود داده شده است.(ایسنا)

ساخت دستگاه پیشرفته میزلرزه با کاربرد عمرانی در کشور
دستگاه پیشرفته میز لرزه برای کاربردهای عمرانی به همت محققان دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تبریز طراحی و ساخته شد.(ایسنا)

تولید مواد بسته‌بندی زیست‌تخریب‌پذیر از نشاسته و خاک رس
محققان دانشگاه صنعتی اصفهان با بهره‌گیری از نانوذرات خاک رس و نشاسته در پوشش‌های بسته‌بندی موفق شدند میزان زیست‌تخریب‌پذیری مواد مورد استفاده در صنایع بسته‌بندی را به‌طور قابل‌توجهی افزایش دهند.(ایسنا)

چهارشنبه ۱۹ خرداد

filereader.php?p1=main_1f0e3dad99908345f
تجهیزات کنتورهای پیشرفته برق در ابعاد انبوه همپای استانداردهای جهانی تولید می‌شود
الکترونیک افزار آزما، توسط گروهی از فارغ التحصیلان رشته برق و الکترونیک دانشگاه صنعتی شریف تأسیس و طی ۳۵ سال فعالیت برای نخستین بار در ایران بیش از ده‌ها نوع دستگاه های اندازه گیری الکترونیکی، با کیفیتی مطابق با استانداردهای بین المللی طراحی و تولید کرده است.( معاونت علمی و فناوری)

میکرونیروگاه‌های آبی در کشور بومی‌سازی شد
ساخت میکرو نیروگاه‌های آبی در کشور بدون انتقال تکنولوژی و به صورت کاملا بومی توسط محققان و مهندسین کشور انجام و تجاری¬سازی شد.  در مناطق کوهستانی کشورمان مانند گیلان، مازندران و برخی استان‌های غربی کشور، خراسان رضوی و شمالی، سمنان و شاهرود از آنجایی که مقدار آب مناسبی وجود دارد، امکان نصب و راه اندازی این میکرو نیروگاه ها فراهم است. همچنین در مناطقی که امکان دسترسی به برق شبکه‌ وجود نداشته و سوخت‌های فسیلی نیز مجوز استفاده ندارند استفاده از این نیروگاه‌ها کاربرد دارد. ( معاونت علمی و فناوری)

به همت محققان دانشگاه گیلان؛ امکان تولید ارزان گاز هیدروژن برای صنایع پتروشیمی در کشور فراهم شد
محققان دانشگاه گیلان با انجام یک پژوهش آزمایشگاهی، نانوکاتالیستی برای تولید ارزان و سریع گاز هیدروژن برای صنایع پتروشیمی و مواد شوینده تولید کردند.(ایسنا)

ثبت ژن‌ تحمل شوری در گیاه پسته از سوی محققان ایرانی
پژوهشگران واحد علوم و تحقیقات در آنالیز ژن‌های درگیر در تحمل اسمزی در ارتباط با تنش شوری و بیان ژن‌های مرتبط با آن در گیاه پسته موفق به توالی یابی این ژن و ثبت آن شدند.(ایسنا)

گام محققان کشور برای تدوین استاندارد خشک کردن گیاهان دارویی با بالاترین ماده موثره
محققان دانشگاه کاشان با مطالعاتی که بر روی روش‌های خشک کردن گیاه دارویی چای ترش انجام داده‌اند، اعلام کردند که خشک کردن این گیاهان در شرایط آفتاب به دلیل بالا بودن دما، موجب کاهش ماده موثره آن خواهد شد و آنها امیدوارند با ادامه این مطالعات به تدوین استانداردهای خشک کردن گیاهان دارویی با بالاترین ماده موثره دست یابند.(ایسنا)

6 محصول مبتنی بر فناوری نانو در حوزه کشاورزی و مواد غذایی معرفی شد
پوشش‌های نانوساختار سخت و مقاوم با اعمال بر روی سطوح قطعات صنعتی، ابزارها و قالب‌ها که تحت خوردگی، سایش و فرسایش هستند، از جمله این محصولات بوده است. نایلون زیست تخریب پذیر دومین محصول عرضه شده در این نمایشگاه بوده که با استفاده از نانو ذراتی که تجزیه پذیری پلیمرها را افزایش می دهند، ساخته ‌شده است. با فناوری نانو می‌توان عمر پلاستیک را از حدود 200 سال به کمتر از 5 سال کاهش داد.
پوشش گلخانه از دیگر محصولات مبتنی بر فناوری نانوی عرضه شده در این نمایشگاه بوده که شامل نایلون‌های نانویی سه لایه گلخانه‌ای است که برای ارتقای کیفی و عملکرد مناسب این پوشش خواص ویژه‌ای به هریک از این لایه‌ها افزوده ‌شده است.
نانو آفت کش گیاهی که حاوی نانو ذرات کیتوسان حامل منتول با خاصیت ضدقارچ است، از دیگر محصولات عرضه شده به این نمایشگاه بود. دستگاه نانوکویتاسیون صنعتی از دیگر دستاوردهای محققان حوزه نانو فناوری بوده که در نمایشگاه عرضه شد. انرژی تولید شده در این دستگاه برای پاستوریزاسیون سرد، اختلاط مایعات نامحلول در محیط مایع و نیز افزایش قابلیت واکنش شیمیایی مواد استفاده می‌شود.
دستگاه مولد پلاسمای سرد برای افزایش زمان ماندگاری و استریلیزاسیون در صنایع غذایی و افزایش جوانه زنی بذر استفاده می‌شود. پلاسمای سرد با یک فرایند غیر حرارتی می‌تواند سبب کاهش بار میکروبی از سطح مواد خام کشاورزی و فرآوری‌شده، شود. این محصول نیز در نمایشگاه آگروفود 2016 معرفی شد.(ایسنا)


پربازدید‌ترین‌ها

تحول خدمات حمایتی کانون مدیریت دارایی‌های فکری با رویکرد حداکثرسازی حمایت از فناوران
۷ فروردین ۱۴۰۳

تحول خدمات حمایتی کانون مدیریت دارایی‌های فکری با رویکرد حداکثرسازی حمایت از فناوران

معاون سیاست‌گذاری کانون مدیریت دارایی‌های فکری معاونت علمی ریاست جمهوری با اعلام ارایه ۲۰ خدمت در حوزه مالکیت فکری گفت: در حالی که اختراعات باید برای تجاری‌سازی حمایت شوند، از این نوآوری‌ها بیشتر برای ارتقای رتبه هیات علمی دانشگاه‌ها و دریافت تسهیلات بنیاد ملی نخبگان استفاده می‌شود.

World Intellectual Property Day
۲۸ فروردین ۱۴۰۳

World Intellectual Property Day