سوالات متداول در ثبت اختراع خارجی

  • ۱. آیا درخواست ارسالی به کانون باید ثبت داخلی شده باشد؟

    خیر؛ از آنجایی‌که هرگونه خودافشایی قبل از ثبت اظهارنامه بین‌المللی، حمایت‌های کانون را با محدودیت مواجه می‌کند تأکید می‌­شود که با توجه به زمان‌بر بودن فرآیند بررسی در کانون پتنت ایران و همچنین تهیه درفت اختراع، ارسال درخواست به کانون قبل یا هم‌زمان با فرآیند ثبت داخلی (ثبت اظهارنامه) انجام گیرد. لذا داشتن اظهارنامه یا گواهی اختراع تأییدشده در ایران شرط بررسی درخواست در کانون پتنت ایران نیست.

  • ۲. ارسال درخواست ثبت اختراع خارجی به چه زبانی باید باشد؟

    ارسال شرح دقیق اختراع به زبان فارسی کافی بوده و نیازی به ارسال آن به زبان انگلیسی نیست. آنچه مهم است ذکر معادل انگلیسی اصطلاحات فنی تقاضانامه در فایل شرح دقیق است. گاهی متقاضیان محترم از معادل‌های نادرست فارسی برای عبارات و اصطلاحات استفاده می‌­نمایند، لذا جهت برداشت دقیق منظور مخترعین و سهولت در جستجو لازم است که حتماً عبارات و کلمات کلیدی انگلیسی در شرح اختراع لحاظ شود.

  • ۳. آیا ثبت اظهارنامه اختراع داخلی، برای ثبت درخواست در کانون محدودیتی ایجاد می‌­کند؟

    بله؛ تقاضانامه‌هایی که قبلاً در اداره ثبت اختراع ایران تأیید و منتشر شده و از تاریخ ثبت اظهارنامه داخلی آن‌ها بیش از یک سال گذشته باشد موردحمایت کانون قرار نمی‌گیرند. همچنین با عنایت به زمان‌بر بودن فرآیند بررسی، در مورد تقاضانامه‌هایی که قبلاً در اداره ثبت اختراع ایران تأیید و منتشر شده و از تاریخ ثبت اظهارنامه داخلی آن‌ها بیش از 7 ماه (و کمتر از یک سال) گذشته باشد، متقاضیان می­‌توانند با هماهنگی کانون پتنت و کارگزار معرفی‌شده از سوی این کانون و البته با هزینه شخصی ثبت موقت تقاضای خود را در اداره ثبت اختراع آمریکا انجام داده و سپس نسبت به ارسال تقاضانامه خود به کانون جهت بررسی نوآوری و گام ابتکاری اقدام نمایند.

  • ۴. آیا تأیید اختراع در داخل کشور به‌منزله تأیید آن در کانون پتنت ایران نیز هست؟

    خیر؛ کانون پتنت ایران قابلیت پتنت شدن یک اختراع را با روش‌های استاندارد ادارات معتبر ثبت اختراع خارجی، ارزیابی می‌نماید. به دلیل اینکه بررسی الزامات و شرایط احراز پتنت در روند ثبت اختراع داخلی با نحوه ارزیابی معمول در ادارات معتبر خارجی فاصله دارد، تأیید یک اختراع در داخل، به معنی واجد شرایط بودن آن جهت ثبت در سایر کشورها نیست؛ تأکید می­‌شود بر اساس موارد ذکرشده در بالا تقاضانامه‌­هایی موردحمایت خواهند بود که انتشار نداشته­ باشند.

  • ۵. آیا با ثبت موقت (Provisional)، می‌توان وارد بازار شد یا در نمایشگاه‌ها حضور داشت؟

    ثبت موقت اختراع مصداق ثبت اولیه اظهارنامه بوده و لذا امکان شروع سایر فعالیت‌ها پس‌ از آن وجود دارد؛ متقاضیان می‌­توانند پس از دریافت مدارک ثبت موقت نسبت به انتشار مقاله، فروش محصول، حضور در نمایشگاه و جشنواره‌ها و ... اقدام نمایند.

     

  • ۶. آیا ثبت موقت به‌تنهایی برای افشای اختراع در مجامع عمومی کفایت می­‌کند؟

    بله؛ اما باید در نظر داشت که اعتبار ثبت موقت در آمریکا یک‌ساله بوده و پس‌ از آن اگر وارد فرآیند ثبت دائم نشوید ثبت موقت باطل خواهد شد. همچنین در صورتی‌که مشتریان شما در سایر کشورها باشند، برای حفاظت در کشور مدنظر نهایتاً تا یک سال از تاریخ ثبت موقت، ثبت در کشور مدنظر یا ثبت اظهارنامه از طریق "PCT" را در برنامه داشته باشید.

    لازم به ذکر است که هیچ درخواست اختراعی تا زمان تایید نهایی (Grant) در یک اداره ثبت اختراع، از حفاظت قانونی برخوردار نیست.

  • ۷. آیا باید در ارسال درخواست همه جزئیات افشاء شود؟

    تأکید می­‌شود که افشاء شرط ذاتی هر اختراع است. در حقیقت حق انحصار در ازای افشای کامل به مخترعین داده می‌شود، لذا بیان همه جزئیات برای داوری تقاضانامه الزامی است. زمانی که یک متقاضی درخواستی را جهت بررسی به کانون پتنت ارسال می‌نماید، بررسی تنها در چهارچوب همان موارد افشاء شده صورت خواهد گرفت، لذا اگر از سوی مخترعین اطلاعات ناقص ارائه شده و یا پنهان‌کاری صورت گرفته باشد درخواست قطعاً مردود اعلام می‌­شود. در صورتی‌که به این دلیل درخواستی رد گردد، جهت بررسی مجدد و دریافت اطلاعات جدید، باید هزینه‌ای برابر با یک میلیون و هفتصد و پنجاه هزار تومان معادل بخشی از هزینه داوری توسط مخترعین پرداخت گردد.

  • ۸. آیا برای نوشتن ادعاها، باید مطابق فرمت خاصی عمل کرد؟

    آنچه از متقاضیان در زمان ارسال درخواست انتظار می‌رود بیان کامل، صحیح و دقیق ویژگی‌های فنی اختراع، همراه با مستندات لازم طبق فرمت‌های کانون است و نه نگارش به فرمت یک اختراع یا ادعانامه حقوقی (نمونه فایل چگونگی نگارش شرح دقیق و ادعاها در هنگام ارسال درخواست بر روی پرتال موجود است). اما پس از تأیید درخواست، نگارش فنی و حقوقی اختراع توسط افرادی که تخصص این کار را دارند صورت می­‌گیرد.

     

  • ۹. چگونه می­‌توان به کانون اعتماد کرده و اطلاعات را کامل افشاء کنیم؟

    کانون پتنت ایران نهادی وابسته به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است که وظیفه حمایت از ثبت دستاوردهای فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشگاهیان، پژوهشگران و مبتکرین کشور را در ادارات معتبر ثبت اختراع دنیا دارد. این نهاد هیچ فعالیت انتفاعی، پژوهشی و یا تولیدی ندارد؛ لذا اطلاعات اختراعات در هیچ جای دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

    اطلاعات ارسال‌شده توسط مخترعین، در پرتال‌های امن ثبت شده و فقط کارگزاران کانون پتنت که شرکت‌های تخصصی فعال در حوزه ثبت اختراع خارجی بوده و تضامین لازم در خصوص افشا و استفاده از اطلاعات را به این کانون داده‌اند، به اطلاعات مخترعین دسترسی دارند. لذا هیچ‌یک از درخواست‌ها برای بررسی به دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و سایر نهادهای فعال در این حوزه ارسال نخواهد شد.

  • ۱۰. عدم اعلام سوابق افشای اختراع، چه عواقبی برای ارسال‌کننده درخواست خواهد داشت؟

    در صورتی‌که موارد افشاء شده توسط مخترع/ مخترعین، به کانون اعلام نشود و در جستجوهای تخصصی سوابق افشاء مشاهده گردد، از آنجاکه مخترع/ مخترعین برخلاف تعهدنامه اقدام نموده‎اند، بر اساس آیین‌نامه ثبت اختراع خارجی کانون پتنت ایران، یک میلیون و صد هزار تومان (در سال ۹۸) جریمه شده و یا پرونده آن‌ها به‌طورکلی از دستور کار کانون خارج خواهد شد.

  • ۱۱. آیا می‌توان بعد از ارسال درخواست به کانون، مقاله مربوط به تقاضانامه را ثبت کرد؟

    ملاک کانون پتنت ایران عدم انتشار مقالات تا قبل از بررسی و ثبت موقت آن است، لذا در صورتی‌که در زمان بررسی اگر افشایی صورت گیرد مشکلاتی را برای تقاضای موردنظر ایجاد خواهد کرد. بنابراین در صورت انتشار مقاله بعد از ارسال تقاضانامه برای کانون، مسئولیت آن بر عهده متقاضیان گرامی است.

    باید توجه داشت که ثبت یک مقاله به‌خودی‌خود مشکلی ندارد، ولی در صورت تأیید و انتشار مشکل‌ساز خواهد بود.

    در صورت اجبار به ثبت مقاله، توصیه می­‌شود که پیش از انتشار با هماهنگی کانون اقدام به ثبت موقت اختراع خود نمایید.

  • ۱۲. آیا مقاله­ای که متعلق به خود مخترعین است می­تواند منجر به مردود شدن اختراع شود؟

    بله؛ چاپ مقاله، ارائه اطلاعات در کنفرانس­‌ها و نمایشگاه‌­ها و جشنواره­‌ها، چاپ بروشور، ارائه اطلاعات بر روی سایت­‌ها، خبرگزاری­‌ها و ... مصداق خود افشایی بوده و باعث مردود شدن تقاضانامه می‌شود. 

  • ۱۳. مالکیت  اختراع  در چه مرحله‌ای مشخص می‌شود؟

    مالکیت هر درخواستی که برای کانون پتنت ایران ارسال می‌گردد، باید برای مخترعین مشخص بوده و در قالب فرم تعیین مالکیت هنگام ثبت درخواست در پرتال کانون پتنت ایران ارائه گردد. اما اگر منظور اعلام درصد مالکیت مالکین به اداره ثبت اختراعات آمریکا است؛ ثبت فرم مالکیت در هر زمانی تا تأیید نهایی پرونده در اداره ثبت اختراعات آمریکا میسر است. زمان و نحوه تنظیم فرم‌ها در هنگام نگارش پتنت توسط کارگزاران کانون به اطلاع مخترعین می‌رسد. هر گونه تغییر در مالکیت نسبت به فرم تعیین مالکیتی که هنگام ثبت درخواست ارائه شده است، مستلزم ارائه رضایت‌نامه و یا نامه رسمی از مالکین می‌باشد.

    نکته بسیار مهم: در صورتی‌که هر یک از مخترعین و مالکین پس از تأیید پرونده توسط کانون پتنت، به دلیل عدم مشخص نمودن سهم و شرایط مالکیت دچار اختلاف شوند و این امر باعث انصراف از ادامه ثبت اختراع و یا اخلال در ارسال و امضای فرم‌های مربوطه شود، کانون پتنت ایران هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال ادامه روند ثبت و یا دعاوی مطرح‌شده نداشته و حق دارد تا نسبت به دریافت تمام هزینه‌های انجام‌شده برای پرونده تا آن تاریخ، اقدام نماید.

  • ۱۴. به چه صورت می‌توان از وضعیت تقاضانامه ارسالی به کانون پتنت مطلع شد؟

    به‌محض ارسال درخواست توسط متقاضیان و ثبت نهایی پرونده در پرتال کانون پتنت، تمامی مراحلی که در راستای ثبت اختراع توسط کانون انجام می­‌شود، در پرتال قابل‌مشاهده است. هرگونه تغییری که توسط کارشناسان کانون در پرونده ثبت شود کاملاً مشخص بوده و مخترعین می‌­توانند با مراجعه به پرتال از روند بررسی پرونده خود مطلع شوند.

  • ۱۵. فرآیند ارزیابی درخواست توسط کانون چگونه است؟

    بررسی اختراع، در دو مرحله اولیه (بررسی شکلی) و محتوایی (بررسی ماهوی) انجام می‌گیرد؛ در بررسی شکلی نقص‎های ساختاری اختراع شامل افشاء یا ارائه کامل اطلاعات، خودافشایی مخترع/ مخترعان، رعایت حق تقدم، الزام بر ارائه تنها یک اختراع در هر درخواست ارسالی، مستندات و قابل ثبت بودن موضوع اختراع، بررسی می‌شود. در بررسی محتوایی نیز، شرایطی نظیر نوآوری، غیربدیهی بودن و قابلیت پیاده‌سازی اختراع، مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. همچنین، امکان درآمد‌زایی یا تجاری‌سازی و اولویت‌های موضوعی تعیین‌شده، از معیارهای کلی کانون پتنت ایران برای تأیید اختراع است.

  • ۱۶. مدت ارزیابی یک درخواست در کانون پتنت چقدر است؟

    زمان بررسی یک درخواست بسته به حوزه‌های مختلف فنی، به‌صورت متوسط چهار الی شش ماه به طول می­‌انجامد. البته مدت مذکور، از زمان ارجاع به داوری در نظر گرفته می‌شود و چنانچه یک درخواست ناقص ارسال گردد زمان ارزیابی طولانی‌تر خواهد شد.

  • ۱۷. روند ثبت بعد از تایید تقاضانامه چگونه خواهد بود؟

    پس از تائید ارزیابی و ارسال گزارش کامل بررسی نوآوری توسط متخصصان کانون از طریق پرتال، مخترعین باید نسبت به پرداخت سهم ده درصدی خود و عقد قرارداد با کانون پتنت از طریق پرتال اقدام نمایند (مخترعین می‌توانند بعد از تایید نهایی از طریق پرتال نسبت به پرداخت آنلاین سهم خود اقدام نموده و مراحل عقد قرارداد را طی کنند).

  • ۱۸. میزان پرداختی متقاضی برای ثبت پتنت بعد از تأیید کانون چقدر است؟

    بر اساس آئین‌نامه حمایت از ثبت اختراع خارجی، در حال حاضر بیش از نود درصد هزینه‌های مربوط به ثبت اختراع توسط کانون پتنت ایران حمایت خواهد شد.

  • ۱۹. بعد از تأیید کانون چه زمانی اختراع ثبت موقت می‌شود؟

    پس از تایید نهایی، پرونده از طریق پرتال به مخترع رابط ارجاع داده می­‌شود تا اطلاعات اختراع را برای آخرین بار بررسی و تایید نماید، پس از تایید و عقد قرارداد فی‌مابین، پرونده از طریق پرتال به کارگزار مربوطه ارجاع خواهد شد. کارگزار جهت تکمیل مدارک و انجام امور مربوطه به ثبت موقت یکسری فرم را از طریق پرتال به مخترعین ارجاع خواهد داد، بعد از ارسال فرم‌­ها توسط مخترعین و تایید نهایی کارگزار بین بازه زمانی ۲۰ روز کاری ثبت موقت انجام خواهد شد.

  • ۲۰. مخترعین پس از عقد قرارداد چه کاری باید انجام دهند؟

    بعد از نهایی شدن قرارداد و امضای آن توسط دو طرف، نسخه امضاشده بر روی پرتال و در دسترس مخترعین قرار خواهد گرفت، سپس پرونده از طریق پرتال طی ارسال نامه‌­ای به مخترعین، به کارگزار مربوطه ارجاع می‌شود تا مراحل ثبت موقت (Provisional) صورت گیرد.

  • ۲۱. مراحل ثبت موقت چگونه انجام می­شود؟

    بعد از ارجاع پرونده به کارگزار مربوطه، کارشناس ثبت موقت به مخترعین اعلام تکمیل مدارک خواهد کرد. بدین‌صورت که فرم­‌های مربوطه از طریق پرتال برای مخترعین ارسال می­‌شود و مخترعین باید پس از دریافت فایل­‌ها و تکمیل آن‌ها، نسخه نهایی را اسکن نموده، در محل مربوطه در پرتال بارگذاری کرده و ثبت نهایی را انجام دهند. مدارک ارسال‌شده بررسی و در صورت کامل بودن روند ثبت موقت را طی خواهد کرد. پس از انجام ثبت موقت و دریافت مدارک آن از سوی اداره ثبت اختراع آمریکا، تمامی نسخه‌های دریافت شده در پرتال ارسال خواهد شد.

  • ۲۲. به چه صورت می‌توان از وضعیت درخواست ثبت مطلع شد؟

    اگر درخواست اختراع (Patent Application) منتشر شده باشد، با مراجعه به پرتال «USPTO Public PAIR» و وارد نمودن شماره «Publication» یا «Application»، آخرین وضعیت اختراع قابل‌مشاهده است. در صورت هر تغییر در درخواست اختراع، در صورت نیاز کانون و یا کارگزاران مربوطه موارد لازم را به اطلاع مخترعین خواهند رساند.

  • ۲۳. احتمال تائید نهایی (grant) توسط «USPTO» برای درخواست‌های مورد تأیید کانون چقدر است؟

    باید توجه داشت که فرآیند بررسی قابلیت ثبت اختراع در کانون پتنت ایران و امتیازاتی که به شانس پتنت شدن یک درخواست داده می‌­شود به‌صورت نسبی است؛ اما با توجه به گزارش‌های تهیه‌شده توسط کانون می­‌توان گفت که عموماً درخواست‌ها از شانس مناسبی برای تأیید شدن در اداره ثبت اختراعات آمریکا برخوردار هستند.

  • ۲۴. آیا منابع آموزشی برای پتنت وجود دارد؟

    در راستای ثبت اختراع منابع زیادی به زبان انگلیسی یا فارسی در دسترس است. به‌عنوان مثال، متقاضیان محترم می‌­توانند از منابع زیر استفاده نمایند:

    پرتال آموزشی WIPO

    وبسایت کانون پتنت ایران

    دوره‌های آموزشی کانون (جهت کسب اطلاعات بیشتر به بخش آئین‌نامه حمایت از کارگاه‌های آموزشی مراجعه فرمایید).

  • ۲۵. بازه زمانی کلی از ثبت درخواست در کانون تا گرنت نهایی به چه صورتی است؟

    بازه زمانی برای یک درخواست (ثبت درخواست در کانون، ثبت موقت، ثبت در «USPTO»، ثبت «PCT»، انتشار و در نهایت گرنت)، وابسته به پارامترهای مختلفی است، اما میانگین زمانی، عمدتاً بر اساس «جدول زمانی درخواست ثبت اختراع خارجی» است.

  • ۲۶. نظر نهایی اداره ثبت اختراع آمریکا چه زمانی اعلام می‌شود؟

    بر اساس آمارهای اعلام‌شده ثبت یک درخواست بین ۲۸ تا ۳۶ ماه زمان می‌­برد. 

  • ۲۷. آیا کانون در قبال حمایتی که انجام می­دهد امتیازی از پتنت را دریافت خواهد کرد؟

    کانون پتنت ایران، با هدف کمک به  فروش دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان و همچنین کمک به تجاری‌سازی فناوری افرادی که دارای دستاورد فنی ویژه‌ای هستند تشکیل شده و در قبال مبلغ حمایتی، هیچ‌گونه ادعای مالکیتی نسبت به اختراع نخواهد داشت.

    البته با توافق طرفین، کانون می‎تواند بنا به تشخیص خود با تقبل صد درصد هزینه ثبت اختراع درصدی از مالکیت اختراع را کسب نموده و از محل فروش، واگذاری لیسانس اختراع، تجاری‌سازی محصولات یا فرآیندهای مبتنی بر آن، بر اساس معیارهای متعارف و متناسب، در درآمد حاصله شریک شود.

  • ۲۸. هزینه ارزیابی کانون برای یک درخواست به چه میزان است؟

    هزینه ارزیابی برای مخترع/ مخترعین رایگان بوده و توسط کانون پرداخت می­‌شود. بنابراین توصیه می‌گردد که در ارسال درخواست خود، دقت کافی داشته باشید.

  • ۲۹. هزینه ثبت یک پتنت در آمریکا چقدر است؟

    هزینه ثبت یک اختراع در آمریکا، به پارامترهای زیادی بستگی دارد و به‌طور متوسط ۸۰۰۰ الی ۱۲۰۰۰ دلار برآورد می‌شود. در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد هزینه‌ها توسط کانون پتنت ایران حمایت می‌شود که بر اساس برنامه‌های آتی کانون با توجه به نوع شرکت (دانش‎ بنیان، شرکت‎های بزرگ، SME و ...)، محتوای ارسال‌شده و شانس تجاری‌سازی، حمایت­‌ها می‎تواند بین ۱۰ تا ۹۰ درصد متغیر باشد.

  • ۳۰. آیا داشتن نوآوری برای یک فناوری الزامی برای ثبت آن ایجاد می‌نماید؟

    درست است که داشتن نوآوری یکی از شرط‌­های اصلی ثبت یک اختراع است اما شروط دیگر مانند افشای کامل و گام ابتکاری، که تعاریف حقوقی خاص خود را دارند، نیز باید احراز گردد. 

  • ۳۱. هر متقاضی در سال چه تعداد درخواست می­تواند برای کانون ارسال کند؟

    هر متقاضی می‌تواند سالانه در حداکثر سه تقاضانامه حضور داشته باشد و برای ارسال تقاضانامه بیشتر نیاز به تایید کانون پیش از ثبت تقاضانامه دارد.

  • ۳۲. آیا کانون از اختراعاتی که در حوزه نرم‌افزار هستند، حمایت می­کند؟

    به‌طورکلی، نرم‌افزار، کدنویسی، برنامه‌نویسی، معماری سیستم و پروتکل‌های ارائه و انتقال داده مشمول حمایت نیستند.

  • ۳۳. آیا می‌توان با جلب رضایت مخترعی دیگر، اختراع وی را با نام خود به کانون ارسال نماییم؟

    اگر طی مراحل کار، مشخص گردد که مخترع/مخترعان، اختراع فرد یا افراد دیگری را، هرچند، با کسب رضایت کامل وی/آن‌ها، به‌عنوان اختراع خود به کانون معرفی نموده‎اند، کانون پتنت ایران می‎تواند اقدام به وصول خسارات و هزینه‌های صورت گرفته نموده و بر اساس صلاحدید، نسبت به تعلیق یا توقف کامل فرآیند ثبت اقدام نماید.

  • ۳۴. آیا می‌توان تغییرات محتوایی در یک درخواست تأییدشده ایجاد نمود؟

    خیر؛ درخواست اولیه ارائه‌شده به کانون ملاک ارزیابی بوده و قابل ثبت است. هرگونه تغییر محتوایی در اختراع، باید به‌صورت جداگانه بررسی شود که هزینه‌های معادل هزینه یک بررسی کامل را در بر خواهد داشت.

    لازم به ذکر است که اگر اختراعی در مرحله ارزیابی قرار داشته باشد و مخترعین به اطلاعات تکمیلی در خصوص تقاضانامه موردبررسی دست پیدا کنند می­‌توانند اطلاعات را از طریق ایمیل واحد ثبت خارجی ارسال نموده تا در صورت صلاحدید به آن‌ها اعلام نقص شود تا بتوانند اطلاعات تکمیلی را از طریق پرتال نیز ثبت کنند.

  • ۳۵. هزینه­‌های نگهداری US Patent بعد از گرنت نهایی به چه صورت است؟

    متقاضیان محترم می‌توانند از طریق سیستم آنلاین اداره ثبت اختراع آمریکا (https://fees.uspto.gov/MaintenanceFees) از زمان و هزینه تمدید اعتبار گواهی‌نامه ثبت اختراع خود مطلع شوند و در صورت نیاز از طریق کارگزاران کانون پتنت ایران نسبت به پرداخت هزینه مربوطه اقدام نمایند.

    هزینه اولین تمدید اعتبار (هزینه نگهداری) پس از ۳.۵ سال مبلغ ۱۰۰۰ دلار (در سال 2021)، دومین هزینه نگهداری پس از ۷.۵ سال مبلغ ۱۸۸۰ دلار (در سال 2021) و سومین هزینه نگهداری پس از ۱۱.۵ سال مبلغ ۳۸۵۰ دلار (در سال 2021) است. این مبالغ مربوط به «small entity fee» است و هزینه نگهداری برای «large entity fee» و «micro entity fee» متفاوت خواهد بود.

    مخترعین محترم در نظر داشته باشند که هزینه­‌های نگهداری پتنت شامل حمایت کانون پتنت ایران نخواهد بود.