مروری بر پایگاه‌های داده ثبت اختراع

۳۱ تیر ۱۳۹۹

مروری بر پایگاه‌های داده ثبت اختراع

مقدمه

پتنت‌ها حاوی مجموعه‌ای عظیم از اطلاعات فنی هستند که شاید در هیچ منبع دیگری قابل‌دسترس نباشد. حتی در برخی مطالعات، بر این نکته تأکید شده که ۸۰ درصد از دانش و اطلاعات فنی، منحصراً در پتنت‌ها منتشر می‌گردد. از سوی دیگر، پتنت‌ها بیانگر روند کلی توسعه فناوری، بازیگران پیشرو و بسیاری اطلاعات مفید دیگر هستند که از این اطلاعات، می‌توان برای پیشبرد مقاصد و اهداف کسب‌وکار استفاده نمود.

از آنجاکه رصد اختراعات و تحلیل دقیق و هوشمندانه آن‌ها، در گرو جستجو و شناسایی بهترین و مرتبط‌ترین اسناد ثبت اختراع است، در نتیجه جستجوی پتنت امری استراتژیک و نیازمند دانش و مهارت کافی می‌باشد. از طرف دیگر، استقبال فزاینده از سیستم‌های مالکیت فکری و به‌طور خاص سیستم پتنت، منجر به تولید اقیانوسی از حقوق مالکیت فکری در اقصی نقاط جهان گردیده که رصد و جستجوی آن‌ها را کاری بسیار دشوار می‌نماید. گفتنی است که تنها در سال ۲۰۱۸ میلادی، بیش از ۳ میلیون درخواست ثبت پتنت وجود داشته است. این مسئله، حاکی از آن است که یافتن یک یا چند پتنت خاص، به معنای یافتن یک سوزن در انبار کاه خواهد بود. پرسش اینجا است که چگونه باید یک جستجوی پتنت دقیق انجام داد؟ منابع جستجو کدامند؟ آیا این کار مستلزم صرف هزینه‌های گزاف است؟

راه‌حل این مشکل و دسترسی به اسناد ثبت اختراع، استفاده از پایگاه‌های داده پتنت است. این پایگاه‌های آنلاین که با گردآوری و تجمیع اسناد ثبت اختراع، اجازه جستجوی همه‌جانبه در حوزه‌های مختلف را به کاربران می‌دهند، شامل پلتفرم‌های متعلق به دفاتر ملی مالکیت فکری و برخی سیستم‌های منطقه‌ای و بین‌المللی مانند دفتر ثبت اختراع اروپا (EPO) و همچنین پلتفرم‌های سفارشی‌سازی شده توسط برخی شرکت‌های فعال در حوزه مالکیت فکری می‌باشند. مثال‌های فراوانی برای هر یک از این پایگاه‌های داده وجود دارد که از آن جمله، می‌توان به «PATENTSCOPE» (پایگاه داده ثبت اختراع سازمان جهانی مالکیت فکری)، «Espacenet» (پایگاه داده ثبت اختراع اروپا)، «Google Patents» (پایگاه داده متعلق به موتور جستجوی مشهور گوگل)، «LexisNexis PatentSight» (پلتفرم جامع تحلیل پتنت با دسترسی به بیش از صد میلیون ثبت اختراع) و «Orbit» (پلتفرم تخصصی جستجو و تحلیل پتنت) اشاره نمود.

 

پایگاه‌های رایگان

خدمات جستجوی پتنت از طریق پایگاه‌های داده ثبت اختراع، نیازمند دانش و مهارت خاصی است. برخی از پلتفرم‌ها، با سفارشی‌سازی خدمات جستجوی خود، این کار را تا حدی ساده نموده که البته دسترسی به این خدمات، نیازمند صرف هزینه خواهد بود. در مقابل، در برخی از پایگاه‌های داده ثبت اختراع، مجموعه اسناد مربوطه را می‌توان به صورت رایگان جستجو نمود. در ادامه، برخی از مشهورترین این پلتفرم‌ها معرفی می‌گردد.

 

۱. پایگاه داده ثبت اختراع «USPTO»

یکی از معتبرترین سیستم‌های ثبت اختراع در جهان، سیستم پتنت آمریکا است که عملاً بسیاری از نوآوری‌ها و اختراعات مختلف را فارغ از منطقه جغرافیایی اولیه که در آن توسعه یافته و یا مجموعه بازارهای هدف، به سمت ثبت در این سیستم سوق می‌دهد.

پایگاه داده ثبت اختراع «USPTO»، شامل «US» پتنت‌های به ثبت رسیده از سال ۱۷۹۰ میلادی به این‌سو است. لازم به ذکر است که پتنت‌های متعلق به بازه زمانی ۱۷۹۰ تا ۱۹۷۵ میلادی، تنها بر اساس تاریخ اعطای گواهی، شماره پتنت و طبقه‌بندی فعلی قابل جستجو بوده و اسناد ثبت اختراع مرتبط با بعد از این بازه، به صورت تمام متن قابل جستجو می‌باشند.  

برای استفاده از این پایگاه داده ارزشمند، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۲. پایگاه داده ثبت اختراع «PATENTSCOPE»

پیمان همکاری ثبت اختراع، یک معاهده چندجانبه با مدیریت سازمان جهانی مالکیت فکری است که امکان ثبت درخواست در تعداد زیادی کشور را امکان‌پذیر می‌کند. این فرآیند، شامل دو فاز ملی و بین‌المللی است که در انتهای فاز بین‌المللی، درخواست‌های به ثبت رسیده در دفاتر ملی و یا دفتر وایپو، توسط این سازمان انتشار می‌یابد.

پایگاه اطلاعاتی «PATENSCOPE»، به منظور دسترسی علاقه‌مندان به پرونده‌های «PCT» راه‌اندازی شده و متن کامل تمامی اسناد انتشار یافته را در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهد. در این پایگاه داده رایگان، از طریق وارد کردن کلمات کلیدی، نام متقاضیان، مخترعین و طبقه‌بندی‌های بین‌المللی پتنت، امکان جستجوی پرونده‌های ثبت اختراع وجود داشته و حتی می‌توان از ابزارهای جستجو، به چندین زبان مختلف استفاده نمود.

برای استفاده از این پایگاه داده ارزشمند، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۳. پایگاه داده ثبت اختراع «Espacenet»

حفاظت از اختراعات و نوآوری‌ها در بازار بزرگ اروپا، به دو طریق امکان‌پذیر است: ۱) ثبت درخواست در دفاتر ملی هر یک از کشورهای اروپایی و اخذ گواهی ثبت اختراع، 2) ثبت درخواست در دفتر ثبت اختراع اروپا (EPO) و اخذ گواهی ثبت اختراع اروپایی. از آنجا که بسیاری از شرکت‌های فناور، بازاری متشکل از تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا را هدف قرار می‌دهند، حفاظت از اختراعاتشان نیازمند یک چتر حفاظتی جامع در تمامی این کشورها است و از همین رو، پیگیری مسیر ثبت اختراع از طریق «EPO»، منطقی‌تر خواهد بود.

پایگاه داده متعلق به این نهاد، «Espacenet» نام دارد که امکان دسترسی به بیش از ۱۲۰ میلیون سند ثبت اختراع از سرتاسر جهان را برای کاربران مبتدی و حرفه‌ای خود فراهم می‌کند. از طریق این پایگاه داده، امکان «جستجو و شناسایی اسناد ثبت اختراع»، «ترجمه ماشینی اسناد ثبت اختراع»، «رصد روند پیشرفت فناوری‌های نوظهور»، «یافتن راهکارهای مناسبی برای مشکلات فنی» و «بررسی فناوری‌های در حال توسعه رقبا» فراهم می‌گردد.

برای استفاده از این پایگاه داده ارزشمند، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۴. پایگاه داده ثبت اختراع «Google Patents»

گوگل پتنت (Google Patents)، یکی از محصولات جالب و منحصربه‌فرد شرکت گوگل بوده که دقیقاً به همان روش موتور جستجوی محبوب این شرکت کار می‌کند. این سرویس، در ۱۴ دسامبر سال ۲۰۰۶ و مبتنی بر فناوری خاصی راه‌اندازی شده که برای «Google Books» نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این موتور جستجوی جهانی، به کاربران اجازه می‌دهد تا به مجموعه اسناد ثبت اختراع متعلق بیش از ۱۰۰ دفتر ثبت اختراع در سرتاسر جهان، شامل دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا، دفتر ثبت اختراع اروپا، درخواست‌های «PCT» و ... را در قالب خلاصه‌ای از ادعاهای پتنت، اطلاعات کتابخانه‌ای پتنت (به‌ویژه تاریخ‌های کلیدی) و دانلود «PDF» متن کامل اسناد ثبت اختراع، دسترسی داشته و در میان آن‌ها جستجو نمایند. علاوه بر این، ابزارهای نوآورانه‌ای مانند «Prior Art Finder»، به افراد کمک می‌کند تا اسناد مرتبط با یک گواهی ثبت اختراع یا پرونده خاص را یافته و جدید بودن (Novelty) آن را از طریق منابع متعدد مرتبط بررسی نمایند.

برای درک بهتر جامعیت گوگل پتنت و حجم قابل‌توجه اسناد ثبت اختراع موجود در این پایگاه داده، این موضوع را در نظر بگیرید که تا اواسط سال ۲۰۲۰، بالغ بر ۱۲۰ میلیون پتنت و همچنین بسیاری از اسناد و کتاب‌های فنی که در «Google Scholar» و «Google Books» فهرست‌بندی شده و دانش پیشین را شکل می‌دهند، در آن قرار گرفته است. این اسناد و مدارک غیر پتنت، راهکاری نوآورانه برای آسان‌تر نمودن جستجوی دانش پیشین و بررسی دقیق وضعیت یک درخواست ثبت اختراع جدید محسوب شده و از همین رو، تا حدی گوگل پتنت را با سایر پلتفرم‌های جستجوی پتنت متفاوت می‌سازد.

برای استفاده از این پایگاه داده ارزشمند، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۵. پایگاه داده ثبت اختراع «Free Patents Online»

این پایگاه داده تخصصی، در سال ۲۰۰۴ میلادی، از سوی شرکت «Patents Online LLC» تأسیس شد. این شرکت، در تلاش است تا با عرضه مجموعه‌ای از پلتفرم‌های مالکیت فکری، به کاربران علاقه‌مند در این حوزه، خدمات‌رسانی نماید.

شما با استفاده از پلتفرم جستجوی «FreePatentsOnline» یا «FPO»، می‌توانید سبد گسترده‌ای از اسناد ثبت اختراع، شامل «US» پتنت‌ها (گواهی‌های ثبت اختراع و درخواست‌های به ثبت رسیده)، اسناد مرتبط با پتنت‌های اروپایی، چکیده پتنت‌های ژاپنی، درخواست‌های «PCT» و مجموعه اسناد ثبت اختراع آلمان را جستجو نموده و موارد مدنظر خود را بیابید.

لازم به ذکر است که این شرکت، علاوه بر «FPO»، مجموعه ابزارهای دیگری با نشان تجاری «CitePatents» و «Patent Plaque» و «Plaque It» را نیز توسعه داده و تجاری‌سازی نموده است.

برای استفاده از این پایگاه داده ارزشمند، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۶. پایگاه داده ثبت اختراع «Lens»

پایگاه معتبر لنز (Lens.org) را می‌توان یک زیرساخت منبع باز و در مقیاس جهانی دانست که با عرضه اطلاعات علمی و فنی در قالب پتنت، مقالات و ...، سیستم نوآوری را کارآمدتر، شفاف‌تر، عادلانه‌تر و فراگیرتر می‌سازد. یکی از مهم‌ترین اهداف لنز که در وب‌سایت این پلتفرم هم مورد تأکید قرار گرفته، معرفی سیستم پتنت به‌عنوان یک منبع الهام‌بخش برای کارآفرینان، شهروندان و سیاست‌گذاران بوده و ادعا می‌شود که بالغ بر ۹۵ درصد از اطلاعات پتنت از سرتاسر جهان (و پیوندهای علمی مرتبط با آن‌ها) را در خود جای داده است.

مجموعه اسناد حاضر در پایگاه داده لنز، تقریباً به صورت ماهیانه (3 الی 4 هفته) به‌روزرسانی شده و شامل موارد زیر است:

  • داده‌های کتابخانه‌ای دفتر ثبت اختراع اروپا از سال ۱۹۰۷ میلادی تاکنون
  • گواهی‌های ثبت اختراع «USPTO» از سال ۱۹۷۶ میلادی تاکنون
  • پرونده‌های ثبت اختراع «USPTO» از سال ۲۰۰۱ میلادی تاکنون
  • گواهی‌های ثبت اختراع «EPO» از سال ۱۹۸۰ میلادی تاکنون
  • پرونده‌های «PCT» سازمان جهانی مالکیت فکری از سال ۱۹۷۸ میلادی تاکنون
  • متن کامل اسناد ثبت اختراع استرالیا

برای استفاده از این پایگاه داده ارزشمند، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۷. پایگاه داده ثبت اختراع ایران

سیستم پتنت ایران، ذیل قوه قضاییه و تحت مدیریت اداره مالکیت صنعتی یا مرکز مالکیت معنوی ایران، به فعالیت مشغول است و طبیعتاً مرجع جستجوی اسناد ثبت اختراع نیز، سامانه متعلق به همین مرکز خواهد بود. به منظور استعلام اختراعات داخلی، کافی است به قسمت ثبت اختراعات داخلی در وب‌سایت مرکز مالکیت معنوی رفته و گزینه جستجو در بانک اطلاعاتی را انتخاب نمایید.

برای استفاده از این پایگاه داده ارزشمند، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

پایگاه‌های غیررایگان

در کنار پایگاه‌های داده پتنت رایگان، برخی شرکت‌های فعال در حوزه مالکیت فکری، سعی نموده‌اند تا با توسعه و عرضه پلتفرم‌های جستجو و تحلیل پتنت، از فرصت بازار پیش رو بهره‌مند شوند. به عبارت بهتر، به دنبال افزایش توجهات به سیستم پتنت، بازار جستجو و تحلیل پتنت نیز با رشد چشمگیری مواجه شده است، به‌طوری که بنا بر گزارش «™Fortune Business Insights»، بازار تحلیل پتنت تا سال ۲۰۲۷ میلادی، به بیش از ۱/۶ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت. لازم به ذکر است که در کنار نیاز شرکت‌های فناور به جستجو و تحلیل پتنت و روند روزافزون استقبال از این ابزار کلیدی، پیشرفت‌های فنی در حوزه یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و شبکه عصبی، در رشد چشمگیر این بازار، اثرات قابل‌توجهی داشته است.

نکته کلیدی در ارتباط با پلتفرم‌های جستجوی غیررایگان، سفارشی‌سازی و تلفیق خدمات جستجو با آنالیزهای پیشرفته بعدی است، به‌طوری که با استفاده از آن‌ها می‌توان مجموعه «داده‌های» جستجو شده را در قالب نمودارها و آنالیزهای دقیق و به عبارت بهتر، «اطلاعات» کاربردی و بسیار ارزشمند دریافت نمود. در ادامه، با برخی از این پلتفرم‌های تخصصی جستجو و تحلیل پتنت آشنا خواهیم شد.

 

۱. پایگاه داده ثبت اختراع «Orbit»

کوئستل (Questel)، یک رهبر جهانی در حوزه راهکارهای مالکیت فکری است که بیش از ۶۰۰۰ مشتری و یک میلیون کاربر در ۳۰ کشور جهان دارد. این شرکت، مجموعه نرم‌افزاری جامعی برای جستجو، تحلیل و مدیریت اختراعات و دارایی‌های فکری توسعه داده و مدعی است که با توجه به خدمات ارائه شده، از جمله جستجوی دانش پیشین، پیش‌نویس اختراع، ثبت بین‌المللی، ترجمه و تمدید اعتبار اسناد ثبت اختراع و البته استفاده از پلتفرم مدیریت هزینه «IP»، بین ۳۰ تا ۶۰ درصد صرفه‌جویی در هزینه‌ها را ممکن می‌نماید.

پلتفرم جستجو و تحلیل پتنت «کوئستل» که اربیت (Orbit Intelligence) نام دارد، حاوی بیش از ۵۴ میلیون پتنت فامیلی، ۱۰۰ میلیون پتنت و ۱۲ میلیون طراحی صنعتی از سرتاسر جهان است. این پلتفرم، کاملاً انعطاف‌پذیر بوده و جستجوها در زمان واقعی (Real Time) صورت می‌گیرد.

برای استفاده از این پلتفرم نرم‌افزاری، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۲. پایگاه داده ثبت اختراع «Anaqua 9»

این پلتفرم نرم‌افزاری، متعلق به شرکت آناکوآ (Anaqua) است و کاربران می‌توانند با توجه به آنالیزهای یکپارچه ثبت اختراعات، فرصت‌های موجود در بازار را شناسایی نموده و به آن دسترسی پیدا کنند. «آناکوآ ۹»، یک ابزار پیشرفته پیش‌بینی است که می‌تواند هزینه‌های آتی «IP» را محاسبه نموده و بر اساس آن، یک ساختار هزینه شفاف ارائه دهد.

با توجه به آنالیزهای یکپارچه موجود در این پلتفرم، تجزیه‌وتحلیل موقعیت‌های رقابتی و فرصت‌های مرتبط با تبادل مجوزهای بهره‌برداری با دقت بیشتری انجام می‌گیرد. از ویژگی‌های کلیدی این پلتفرم، می‌توان به سهولت استفاده، قابلیت تجزیه‌وتحلیل یکپارچه، به‌روز رسانی پورتال اطلاعاتی، امکان پیش‌بینی و بررسی هزینه‌های آتی «IP» مبتنی بر داده‌های تاریخی و جاری، یکپارچه‌سازی داده‌های اطلاعاتی مرتبط با علائم تجاری، شناسایی پتنت‌های مسدودکننده فعالیت‌های کلیدی رقبا و پشتیبانی کامل از زبان‌های انگلیسی، ژاپنی، فرانسوی و آلمانی اشاره نمود.

برای استفاده از این پلتفرم نرم‌افزاری، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۳. پایگاه داده ثبت اختراع «IPlytics»

«IPlytics»، یک شرکت استارت‌آپی فعال در حوزه مالکیت فکری است که با وجود عمر بسیار کوتاه خود (تأسیس در سال 2014 میلادی)، موفقیت‌های چشمگیری در بازار مالکیت فکری داشته است. پلتفرم قدرتمند این شرکت در زمینه جستجو و تحلیل پتنت، به شرکت‌های فناور اجازه می‌دهد تا فناوری‌های جدید و نوظهور را جستجو نموده و با تجزیه‌وتحلیل اطلاعات فنی و رقابتی، چشم‌اندازی واقع‌بینانه از فضای رقابتی و آینده فناوری به دست آورند.

نوآوری منحصربه‌فرد این پلتفرم که آن را نسبت به دیگر محصولات موجود در بازار متمایز می‌سازد، الگوریتم یادگیری مورد استفاده در ارزیابی پتنت‌ها و نیز خوشه‌بندی و پیوند پتنت‌ها با سایر اسناد، از جمله مقالات پژوهشی، استانداردهای فناوری و پروفایل‌های شرکتی است. از مشهورترین مشتریان «IPlytics»، می‌توان به شرکت‌های فولکس‌واگن، آئودی، دایملر، اینتل، کوآلکام، مایکروسافت، پاناسونیک، «Canon»، هوآوی و «LG» اشاره نمود. حضور این تعداد از غول‌های فناوری در سبد مشتریان این شرکت و حوزه‌های کاری متفاوت هر یک از آن‌ها، به خوبی بیانگر ارزش و قابلیت‌های بالقوه پلتفرم جستجو و تحلیل پتنت مذکور است.

برای استفاده از این پلتفرم نرم‌افزاری، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

 

۴. پایگاه داده ثبت اختراع «LexisNexis PatentSight»

این پلتفرم منحصربه‌فرد، با همکاری دو شرکت «LexisNexis IP» و «PatentSight» توسعه یافته و به کاربران اجازه می‌دهد تا علاوه بر دسترسی کامل به داده‌های ثبت اختراع، تصمیمات راهبردی مبتنی بر تحلیل‌های پیشرفته را اتخاذ نمایند.

این پایگاه داده، شامل بیش از ۱۰۰ میلیون سند ثبت اختراع به زبان انگلیسی بوده و از یک روش اختصاصی برای ارزیابی پتنت‌های جستجو شده بهره می‌برد. شاخص دارایی ثبت اختراع (Patent Asset Index)، پتنت‌های باارزش را نسبت به پتنت‌های کم‌اهمیت‌تر متمایز نموده و در نتیجه، تحلیل مجموعه پتنت‌های رقبا، تأمین‌کنندگان و مشتریان، فرصت‌ها، تهدیدها و زمینه‌های فناوری جدید، قابل شناسایی خواهد بود. علاوه بر قابلیت جستجوی کامل در متن اختراعات، نوعی ابزار جستجوی مشابهت نیز برای این پلتفرم در نظر گرفته شده که با بهره گرفتن از فناوری هوش مصنوعی، یافتن پتنت‌های مشابه نیز تسهیل می‌گردد. در کنار تمامی این ویژگی‌های منحصربه‌فرد، حوزه‌های نوظهور فناوری، مانند هدایت خودکار وسایط نقلیه، بلاک‌چین، یادگیری ماشینی، رباتیک و ... را می‌توان از پیش مشخص نموده و مستقیماً به پتنت‌های آن‌ها دسترسی داشت.

برای استفاده از این پلتفرم نرم‌افزاری، می‌توانید از این لینک استفاده نمایید.

آیا این مطلب برای شما مفید بوده است؟ بلی خیر