در هفته گذشته دستاوردهای مختلف علمی و فناوری در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی جهان به ثبت رسید. در این گزارش بخشی از این دستاوردها ارائه شده است.
شنبه ۴ اردیبهشت

• فروکتوز صنعتی ژن های مغزی را تغییر می دهد
به گزارش پایگاه اینترنتی مدیکال اکسپرس، طیفی از بیماری ها از دیابت گرفته تا بیماری قلبی و عروقی و از آلزایمر گرفته تا اختلال کم توجهی ناشی از بیش فعالی با بروز تغییراتی در ژن های مغزی ارتباط دارند. مصرف فروکتوز صنعتی با تغییر صدها ژن مغزی، طیف گسترده ای از بیماری ها را ایجاد می کند. آمریکایی ها بیشتر فروکتوز مصرفی خود را از غذاهایی دریافت می کنند که با شربت ذرت ارزان قیمت مملو از فروکتوز شیرین، تهیه می شود.(ایرنا)
• توت فرنگی به فضا می رود
به گزارش ساینس یکی از محققان دانشگاه کلرالدو موفق به ساخت دو دستگاه رباتیک شده است که قادر به پرورش انواع محصولات از جمله توت فرنگی در فضا است. این طرح موفق به دریافت جایزه مسابقه 'Eat it' دانشگاه MIT شده است.(ایرنا)
• کنترل ربات های پرنده با استفاده از افکار خلبان
دانشگاه فلوریدا مسابقه ای را برگزار کرد که در آن 16 شرکت کننده، ربات های پرنده را فقط با استفاده از قدرت افکار خود با بهره گیری از هدست های موج نگار مغز، به پرواز درآوردند.این مسابقه به منظور معرفی عملی رابط های BCI برگزار شده است. دو استارتاپ Emotiv و NeuroSky از شرکت هایی هستند که هدست های موج نگار مغز را به طور آنلاین عرضه عمومی کرده اند. (ایرنا)
• ساخت کفشی که قادر به تولید الکتریسیته است
یک شرکت ایتالیایی با استفاده از فناوری نانو اقدام به تولید نمونه اولیه کفشی کرده که قادر به تولید الکتریسیته از حرکت کاربر است تا از آن برای شارژ موبایل استفاده کند.(ایرنا)
• موفقیت نسبی داروهای جدید در درمان ملانوما
یک مطالعه نشان می دهد که پس از درمان آزمایشی با استفاده از دو داروی ایمنیدرمانی، هیچ نشانه ای از تومور در یک پنجم افراد مبتلا به ملانومای پیشرفته دیده نمی شود.نتایج اولیه این درمان های آزمایشی، که در نشریه انجمن پزشکی آمریکا چاپ شد، نشان داد که یک سوم بیماران برای 12 ماه بدون بروز نشانه ای از تومور زندگی کردند.(ایرنا)

• انتقال هدفمند دارو به اعماق تومورها با ابداع حبابهای گاز
دانشمندان دانشگاه فنی نانیانگ سنگاپور یک روش جدید برای انتقال داروهای سرطان به اعماق سلولهای تومور با استفاده از حبابهای گاز ابداع کردهاند که ممکن است برخی مشکلات عاجل در شیمیدرمانی را حل کند. محققان میکروحبابهای گاز با پوشش ذرات داروی سرطان و نانوذرات اکسیدآهن را ساخته و سپس از آهنربا برای هدایت این حبابها به منظور تجمع در اطراف یک تومور خاص استفاده کردهاند.(ایسنا)
• ساخت نیروگاه هستهای بر روی آب!
چین برنامهریزی خود را برای ساخت یک نیروگاه هستهای شناور بر روی دریا آغاز کرد. شرکت کشتی سازی صنعت چین قصد دارد تا 20 نیروگاه هسته ای شناور بسازد.از این نیروگاههای شناور برای تامین برق در مکانهای دورافتاده در سراسر دریای چین جنوبی از جمله جزایر ساخته دست بشر و سکوهای نفتی استفاده خواهد شد.(ایسنا)
• تولید بافت سهبعدی قلب انسان از سلولهای بنیادی
محققان موسسه گلدستون موفق به شناسایی راه تازهای در تولید بافت قلب انسان از سلولهای بنیادی شدهاند که میتواند برای مدلسازی بیماریها و آزمایش داروها استفاده شده و راه را برای یک رویکرد پزشکی دقیق برای درمان بیماریها هموار کند.(ایسنا)
• تولید حسگر زیستی کاغذی برای ارزیابی سطوح مسمویت آب
محققان دانشگاه آزاد بارسلونا، مرکز ملی میکروالکترونیک و مرکز تحقیق و نوآوری در سمشناسی دانشگاه پلیتکنیک کاتالونیا یک حسگر زیستی مبتنی بر کاغذ را به عنوان ابزاری ارزان اما نوآورانه در تشخیص سمی بودن آب تولید کردهاند.(ایسنا)
• دید بهتر برای آتشنشانان با ماسک جدید
شرکت Scott Safety برای ارائه دید بهتر به آتشنشانان در ساختمانهای دود گرفته در آتش یک سیستم تصویربرداری سبک ارائه کرده که در یک ماسک تنفسی ترکیب شده است و تصاویر حرارتی همزمان از محیط به این افراد ارائه میکند.(ایسنا)
• طراحی پلیمر خود ترمیم شونده برای ساخت عضلات مصنوعی
در دستاورد بزرگی که میتواند یک نقطه عطف انقلابی در حوزه رباتیک و پروتز باشد، دانشمندان مواد دانشگاه استنفورد یک پلیمر فوق کشسان و خود ترمیم شونده تولید کردهاند که میتواند به عنوان یک عضله مصنوعی انعطافپذیرتر عمل کند.(ایسنا)
یکشنبه ۵ اردیبهشت

• نقشهبرداری از یک بیماری مرگبار ریه با تکنیک تصویربرداری سهبعدی
دانشمندان دانشگاه ساوثهمپتون برای نخستین بار از فناوری پیشرفته تصویربرداری پرتوی ایکس سهبعدی برای مشاهده دقیق بافتهای مبتلا به یک شکل تهاجمی از بیماری ریه استفاده کردهاند.( ایسنا)
• معکوس کردن علائم آلزایمر با بازیابی یک پروتئین در مغز
محققان دانشگاه گلاسکو و دانشگاه علمی هنگکنگ در پژوهشی جدید نشان دادهاند که علائم آلزایمر میتواند با بازیابی یک پروتئین مفقود در مغز مبتلایان، معکوس شود. دانشمندان نشان دادند که افزایش سطوح پروتئین IL-33، سیستم ایمنی بدن را برای پاکسازی آمیلوئیدها از مغز یک موش تجهیز کرد.(ایسنا)
• گام رو به جلوی دانشمندان روسی در ساخت رایانه شبه مغز انسان
دانشمندان موسسه فیزیک و فناوری مسکو یک نمونه پیشساخت از سیناپسهای الکترونیکی را ساختهاند که در اصل یک نسخه ساخت دست بشر از سیناپس مغز انسان است که کار انتقال سیگنالهای مورد استفاده برای تفکر روی یادگیری را انجام میدهد. با کمک تحقیق جدید، بشریت یک گام به ساخت شبکه عصبی کامل مصنوعی نزدیکتر شده است.(ایسنا)
دوشنبه ۶ اردیبهشت
• کشف راز طول عمر باتری ها
به گزارش پایگاه اینترنتی کریستین ساینس مانیتور دانشمندان دانشگاه ایروین کالیفرنیا به فناوری ساخت باتری هایی دست یافتند که به جای صدها بار، صدها هزار بار شارژ می شود. کشف پیش بینی نشده دانشمندان پس از تحقیق در باره طراحی فناوری نانووایری که آسیب پذیری کمتری دارد، صورت گرفت.این مطالعه که در ACS Energy letters منتشر شده است.( ایرنا)
• درمان سرطان با ژنراتور نانو ذرهای
دانشمندان موفق شدند با کمک فناورینانو یک موش مبتلا به سرطان سینه را که در مرحله نهایی بیماری قرار داشت، درمان کنند. این روش درمانی که بر استفاده از 'ژنراتور نانوذرهای' مبتنی است در مجله Nature Biotechnology منتشر شده است. (ایرنا)
• معرفی اولین سیستم شناسایی بیومتریک افراد با امواج مغزی
روانشناسان و مهندسان دانشگاه شهر بینگهامتون در جنوب نیویورک با بازطراحی سیستم رایج نوار مغز یا الکتروآنسفالوگراف برای اولین بار از امواج مغزی به منظور شناسایی هویت افراد استفاده کردند. پروفسور سارا لاسلو، متخصص روانشناسی از دانشگاه بینگهامتون اظهار کرد: کسب دقت 97 تا 100 درصدی شناسایی افراد تنها از طریق امواج مغزی دستاورد بزرگی تلقی میشود.(ایسنا)
• شناسایی دو نوع باکتری دهانی در بروز سرطان لوزالمعده
به گزارش ساینس نیوز، پژوهش محققان مرکز پزشکی لانگون آمریکا نشان میدهد، رابطه بالقوه بین نوع خاصی از میکروبهای دهان و افزایش خطر سرطان لوزالمعده وجود دارد، دو نوع باکتری با افزایش خطر سرطان لوزالمعده شناسایی شده که پیش از این نیز به بیماریهایی نظیر پریودنتیت یا التهاب لثه مربوط دانسته شده بود.(ایسنا)
سهشنبه ۷ اردیبهشت

• درمان ایدز و ابولا با استفاده از نقاط کوانتومی شیرین
یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه لیدز انگلستان برای اولین بار نشان دادند که ویروسهای HIV و ابولا چگونه به سلولها اتصال مییابند و عفونت را سرایت میدهند، آنها روشی برای از بین بردن این ویروسها با نقاط کوانتومی ارائه کردند.این نتایج درمجله Angewandte Chemie چاپ شده است.(ایرنا)
• جهش ژنتیکی در برخی افراد برای محافظت در برابر بیماری ها
دانشمندان میگویند انسانهایی را یافتهاند که نوعی جهش ژنتیک آنها را دربرابر بیماریهای فلجکننده محافظت میکند.این یافته که در پی بررسی ژنوم تقریبا600 هزار نفر به دست آمد، روش جدیدی را برای درمان فیبروز سیستیک و شماری از بیماریهای نادر و سخت مربوط به تغییرات خاص در یک ژن فراهم میکند.این پژوهش در نیچر بیوتکنولوژی منتشر شده است.(ایرنا)
• استفاده از نانوذرات برای رفع تصلب شرایین
گروهی از محققان نانوذراتی ساختهاند که با استفاده از آنها میتوانند پلاکهایی را که موجب گرفتگی رگها میشوند، نمایان ساخته و آنها را از بین ببرند. این روش درمانی میتواند از بروز سکته مغزی و حملات قلبی پیشگیری نماید. نتایج این تحقیق در 251مین گردهمایی و نمایشگاه انجمن شیمی آمریکا (ACS) ارائه شده است .(ایرنا)
چهارشنبه ۸ اردیبهشت
• دفع ساس ها با ملحفه هایی به رنگ های خاص
به گزارش نشریه ایندیپندنت محققان دانشگاه فلوریدا متوجه شدند که ساس ها از رنگ های سفید، سبز و زرد بیزارند، بنا بر این استفاده از ملحفه هایی با این رنگ های خاص برای تشک ها و بالش ها، آنها را فراری می دهد. این مطالعه در مجله Medical Entomology منتشر شده است.(ایرنا)
• درمان عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیک با استفاده از نقاط کوانتومی
محققان دانشگاه کلرادو آمریکا از نقاط کوانتومی برای کشتن باکتریهای مقاوم به دارو استفاده کردهاند، در این روش آسیبی به بافتهای سالم اطراف وارد نمیشود، زمانی که این نقاط کوانتومی وارد بدن میشوند، هیچ کاری انجام نمیدهند تا زمانی که با تابش یک نور فعال شوند.(ایرنا)
• استفاده از ارتعاشات جمجمه برای شناسایی کاربر
این تکنیک جدید که "SkullConduct" نام دارد، بر روشی که صوت از میان جمجمه هر فرد عبور میکند، تکیه دارد. هر جمجمه بطور متفاوتی صوت را اصلاح میکند و دانشمندان این تفاوتهای کوچک را برای استفاده به عنوان یک سیستم اهراز هویت اندازهگیری کردهاند. محققان دانشگاه اشتوتگارت، دانشگاه سارلند و موسسه انفورماتیک مکسپلانک در آلمان از 10 شرکتکننده در این تحقیق استفاده کرده و آنها را در یک اتاق ساکت قرار دادند. آنها نمونههای ارتعاش جمجمه شرکتکنندگان را با استفاده از یک عینک گوگل اصلاح شده که موسیقی پخش میکرد، ثبت کردند(ایسنا)
• عینک گوگل، کار را برای پزشکان آسان میکند
محققان در سان فرانسیسکو 17 میلیون دلار برای ساخت یک دستگاه پوشیدنی به نام "Augmedix" جمع آوری کردند که بین پزشکان و بیماران تعامل ایجاد میکند. مدت زیادی از آمدن عینک گوگل به بازار نمیگذرد اما این شرکت همچنان در حال افزایش ویژگیهای این عینک در بخش مراقبتهای بهداشتی است.(ایسنا)
• استفاده آسان کمبینایان از تلفنهمراه با عینک هوشمند
محققان دانشکده پزشکی هاروارد و متخصصان چشم و گوش دانشگاه ماساچوست با بازطراحی سیستم عینگ گوگل، مشکل افراد کمبینا هنگام استفاده از تلفنهای همراه هوشمند را برطرف کردند. به کمک این عینک میتوان با استفاده از حرکت سر، قسمتهای مختلف صفحه نمایش تلفنهمراه را با بزرگنمایی قابل تنظیم از طریق عینک هوشمند مشاهده کرد.(ایسنا)
پنجشنبه ۹ اردیبهشت

• شارژ تلفن همراه با گیاهان
به گزارش ساینس یک استارتاپ اروپایی به نام Arkyne Technology، ابزاری را ساخته است که Bioo Lite نام دارد، با استفاده از فرآیند فتوسنتز گیاهان، جریان الکتریسیته تولید می کند و امکان شارژ گوشی تلفن همراه را با استفاده از گیاهان فراهم می کند.
• صندلی چرخدار پیشرفته برای پاراالمپیک 2016
به گزارش ساینس شرکت BMW برای اولین بار در جهان، فناوری های پیشرفته تولید خودرو را برای ساخت یک صندلی چرخ دار به منظور شرکت در مسابقات پاراالمپیک به کار گرفت.(ایرنا)
• آینه تلسکوپ بزرگ فضایی جیمز وب رونمایی شد
آینه اصلی تلسکوپ فضایی جیمز وب که قرار است در سال 2018 در مدار زمین مستقر شود، برای اولین بار به طور کامل رونمایی شد.این تلسکوپ مجهز به فناوری هایی است که امکان ردیابی نور اولین ستارگانی که در کیهان به درخشش در آمدند را فراهم خواهد کرد.(ایرنا)
• ساخت اولین توربین بادی کاربردی بدون پره
یک مخترع تونسی با ساخت نسل جدید توربینهای بادی با کارایی بسیار بالا، تحولی را در صنعت تولید برق سبز ایجاد کرد. مهمترین ویژگی این محصول هزینه پایین ساخت در مقایسه با میزان تولید انرژی است که استفاده از این محصول را در کشورهای در حال توسعه مناسب میسازد. همچنین قابلیت تبدیل 80 درصد انرژی باد برخوردی به صفحه توربین نیز در نوع خود قابل توجه است.(ایسنا)
جمعه ۱۰ اردیبهشت

• منبع عظیم انرژی تجدیدپذیر بر سطح دریا
به گزارش ساینس، این مجموعه که توسط محققان دانشگاه وین واقع در اتریش تولیده شده، شامل چند پلتفرم به طول 100 متر است و روی یک سیستم شناور جدید موسوم به Heliofloat قرار می گیرد. این سیستم شناور امکان حرکت پنل های خورشیدی را روی شدیدترین امواج اقیانوس فراهم می کند و مانع درهم شکستن آن می شود. ( ایرنا)
• با بوی سیر خداحافظی کنید
به گزارش گاردین دو کارآفرین ایتالیایی با اعمال مهندسی ژنتیکی روی سیر، موفق به پرورش سیری شده اند که طعم مطبوعی دارد، به آسانی هضم می شود و از همه مهمتر، سبب بوی بد دهان نمی شود.(ایرنا)
• جوانسازی اندام حیاتی بدن به کمک یک ویتامین
محققان دانشگاه پلیتکنیک فدرال لوزان سوئیس برای نخستین بار با موفقیت توانستند قابلیت یک ویتامین را برای کمک به اندام داخلی پستانداران پیر در جوانسازی سلولهایشان آزمایش کنند. محققان به موشها ویتامینی موسوم به نیکوتینامید ریبوسید (NR) دادند که نشان داده از اثری مثبت بر عملکرد سلولهای بنیادی برخوردار است.(ایسنا)
• بشقابپرندههای مسکونی در اقیانوسها شناور میشوند
شرکت قایقسازی ایتالیایی Jet Capsule روشی برای زندگی در آب ارائه کرده است. این منازل شناور با انرژی تجدیدپذیر کار میکنند.(ایسنا)
• شهر رباتها در ژاپن ساخته میشود
به گزارش دیلی میل مسئولان ژاپنی با طرح ساخت شهر رباتها به صورت یک پارک بسیار بزرگ با کارکنان رباتیک موافقت کردند. در شهر رباتها از مجموع آدمکهای هوشمند به شکلهای مختلف و در وظایف مختلفی استفاده میشود.
• ساخت کوچکترین دماسنج جهان
محققان دانشگاه مونترال کوچکترین دماسنج جهان را به منظور درک عملکرد بدن در مقیاس نانو و در ابعاد 20 هزار بار کوچکتر از موی انسان با استفاده از ترکیبات DNA ساختند.(ایسنا)