در هفته ای که گذشت دستاوردهای مختلف علمی و فناوری در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ایران به ثبت رسید. در این گزارش بخشی از این دستاوردها ارائه شده است.
شنبه ۲۸ فروردین

• تولید انبوه تجهیزات آزمایشگاهی حوزه ژنتیک و تصویربرداری ژل های DNA و پروتئین در کشور
کیاژن طب که در حوزه ژنتیک، زیست شناسی مولکولی وتصویربرداری بیومولکول ها فعالیت میکند، موفق شده است تجهیزات آزمایشگاهی این حوزه را بر مبنای فناوری روز و تکیه بر توانمندی فنی متخصصان داخل کشور، با هزینه به مراتب کمتر و کیفیتی هم تراز نمونه خارجی به تولید انبوه برساند. اسماعیل دهقانی مدیرعامل این گفت: تولیدات ما که عمدتا شامل دستگاهها، کیتها و مواد آزمایشگاهی هستند، در تصویربرداری ژلهای DNA و مولکولهای پروتئینی و آنالیز تصاویرکاربرد دارند. . (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• رباتهای درمانگر به کمک بیماران اوتیسمی میآیند
مدیر قطب علمی رباتیک دانشگاه صنعتی شریف گفت: از آنجا که رباتها جذابیت خاصی بین کودکان و نوجوانان دارند ما را بر آن داشت تا به فکر استفاده از آنها در درمان این بیماری باشیم. در این پروژه هدف ما بررسی تاثیر استفاده از رباتها در درمان کودکان مبتلا به اتیسم است در واقع امکان سنجی به کارگیری رباتهای انسان نما و اجتماعی شناختی به عنوان دستیار در فرآیند کمک درمانی به بیماران اتیسمی مورد نظر بود. . (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• ساخت دستگاههای اندازهگیری دقیق توسط متخصصان کشور
نانو پژوهان راگا، موفق شده است ترازوی دقیق دیجیتالی مورد استفاده در آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی را در داخل کشور تولید کنند. . (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• 20 میلیارد ریال برای بومی سازی سه حسگر خودرو
مدیرعامل شرکت الکترونیک پردازش سبلان گفت: بازار منطقه ای برای صادرات حسگر فشار و دمای هوا «TMAP»، حسگر دور موتور و حسگر نقطه مرگ بالا مهیاست. وی درباره عملکرد حسگر دور موتور اضافه کرد: این حسگر یکی از مهمترین قطعه های سیستم انژکتوری است و در صورت خرابی، خودرو استارت میخورد اما روشن نمیشود. (ایرنا)
• تولید داروی درمان سالک، درمرحله کارآزمایی بالینی است
داروی درمان بیماری سالک در مرکز تحقیقات نانوتکنولوژی مشهد و با همکاری مرکز آموزش و پژوهش پوست و جذام ابداع شده و اکنون در مرحله کارآزمایی بالینی است.در این داروی جدید، داروی 'آمفوتریسین B' داخل لیپوزیم قرار داده شده است. (ایرنا)

• تولید ضدزنگ نانویی مقاوم به خوردگی توسط محققان ایرانی
محقق دانشگاه صنعتی اصفهان دریک طرح مشترک تحقیقاتی با همکاری بخش تحقیق وتوسعه شرکت تولید رنگ پارسین کیان وزین موفق به تولید آزمایشگاهی یک ضدزنگ نانویی مقاوم به خوردگی شده است. طاهره سادات علاءالدینی مجری طرح گفت: ازاین محصول میتوان بهعنوان یک پوشش محافظ در برابرخوردگی در صنایع ساختمانی استفاده کرد.(ایرنا)
• ربات ایرانی که توان 4 برابری به بازویتان می بخشد
محققان مرکز رشد فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس موفق به طراحی و ساخت یک ربات پوشیدنی شدند که علاوه بر توانبخشی بیماران ناتوان حرکتی، توان بازوی افراد را تا چهار برابر افزایش می دهد.(ایرنا)
• ارائه درمان جدیدی برای سرطان سینه در ایران
نتایج پژوهش های دانشجوی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی که با همکاری محققان انستیتو پاستور ایران صورت گرفت، نشان می دهد که پلاسمای جت در مقایسه با دیگر روش ها برای درمان سرطان سینه موثرتر است.(ایرنا)
• کاهش هزینههای عملیات عمرانی بهسازی خاک با نانوذرات
پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان با انجام یک طرح آزمایشگاهی تلاش کردهاند هزینههای مربوط به بهسازی و تثبیت خاکهای مسالهدار را کاهش دهند.طامیررضا گودرزی، اظهار کرد: روان گرایی خاک هنگام وقوع زلزله و استقرار شهرکها بر روی خاکهای مسالهدار و مشکلات فراوان دیگری از این دست، اطلاع از خصوصیات زمینشناسی محل انجام پروژه را امری اجتنابناپذیر میکند. (ایسنا)
یکشنبه ٢٩ فروردین

• تجهیزات پیشرفته مکانیک خاک وارد چرخه تجاریسازی شدند
فرید شعبانی مدیر عامل شرکت مواد ساخت آزما ویستا ، با توانمندی دانشگاهیان و متخصصان کشور موفق شده است تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی مکانیک خاک و دینامیک خاک نظیر دستگاه سه محوری سیکلی-دینامیکی را تولید و به بازار عرضه کند. (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• نخستین توربین بادی مگنوس بدون محدودیت در تولید انرژی ثبت بینالمللی شد
حمیدرضا خیراندیش مخترع توربین بادی مگنوس درباره این اختراع اظهار کرد: در سال 2016موفق به ساخت این توربینهای مگنوس بدون محدودیت تولید انرژی شدیم یعنی با توجه به تقاضا برای هر توانی این توربینها ساخته میشوند. در این اختراع با توجه به ابعاد ساخت، تولید هر توانی از انرژی با تغییر طول پرهها امکان پذیر میشود. شرکت امریکایی ژنرال الکترونیک نیز برای خرید این توربین وارد مذاکره شده پس از توافق با شرکت مذکور وارد فاز تجاریسازی خواهیم شد. (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• ساخت محفظههای متنوع برودتی و حرارتی با رعایت بالاترین استانداردهای بینالمللی
مسعود صرام مدیرعامل یک شرکت ایرانی؛ انواع محفظه ، اتاقک های برودتی و حرارتی ارائه میکند که بر خلاف نمونههای دیگر از دقت بسیار بالایی در محدوده دمای کاری برخوردار است. (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• افزایش بازدهی و کاهش قیمت پیلهای سوختی
پژوهشگران دانشگاه مازندران بابلسر با استفاده از یک فرایند ساده، اقدام به تولید آزمایشگاهی نانوکامپوزیت پلیمری کردند که میتوان از آن به منظور بهبود عملکرد و کاهش قیمت تمامشده پیلهای سوختی بهره برد.(ایرنا)
• دستاوردهای محققان کشور در حوزه ژندرمانی بیماریهای چشمی
دکتر علیرضا لاشیئی اظهار گفت: فاز مطالعاتی ژن درمانی در حال حاضر در کشور روی بیماریهای شبکیه مانند دیستروفی شبکیه آغاز شده که این روش در کنار استفاده از "سلولبنیادی" در کنترل برخی بیماریهای چشمی با موفقیت روبرو بوده است.(ایسنا)
دوشنبه ٣٠ فروردین

• تکمیل زنجیره تجاریسازی سنسورهای میکرو و نانو در داخل کشور
نیما سیاف مدیرعامل شرکت سامانه تجهیز دانش، گفت: در تمام دنیا در هر یک از تجهیزات این زنجیره یک شرکت به صورت اختصاصی فعالیت می کند. اما از آنجاییکه هدف شرکت ما از ابتدا تولید تجاری یک تراشه یا سنسور میکرو و یا نانو بود، به مرور و با تلاش مختصصان، موفق شدیم تولید محصولات این زنجیره را به طور کامل انجام دهیم. این شرکت موفق به اخذ گواهی نامه CE صادرات اوپا شده است . (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• موفقیت شرکت دانش بنیان اصفهان در رویداد بین المللی فناوری ایتالیا
فناوری شرکت دانش بنیان کاشفان نیلفام مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با عنوان 'پکیجهای نوین تصفیه فاضلاب برای اجتماعات کوچک' بعنوان یکی از چهار ایده برتر رویداد بین المللی فناوری ایتالیا انتخاب شد.(ایرنا)
• تولید زیستی هورمون کلسی تونین برای مقابله با پوکی استخوان
محققان ایرانی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با استفاده از ریزجلبک (میکروآلگ) ها به تولید هورمون 'کلسی تونین' که کاربرد اصلی آن در پیشگیری از پوکی استخوان است، دست یافتند.(ایرنا)
• تشخیص بیماریهای کبد به کمک فناوریهای نوین
به کمک تکنیکهای جدید تصویربرداری و سونوگرافی میتوان شدت بیماری مزمن کبد را بهراحتی تشخیص داد.روش "شیرویوالاستوگرافی" از تکنیک های جدید سونوگرافی است که در سی و دومین کنگره رادیولوژی ایران ارایه میشود. این شیوه که کاربردهای زیادی پیدا کرده است، برای بررسی تودههای مشکوک به سرطان در کبد، پستان، پروستات و تیرویید نیز به کار میرود و در موارد شروع نارسایی کبد، میزان آسیب بافتی و تاثیر درمان در بهبود بیماری را مشخص میکند. (ایسنا)
• ساخت واکسنی علیه عفونت ادراری در دانشگاه تهران
محققان دانشگاه تهران ثابت کردند که واکسن پروتئینی و واکسن ژنی، باعث ایجاد مقاومت به عفونت ادراری میشود. روناک بختیاری، دانشجوی مرکز بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران، در طرحی تحقیقاتی با راهنمایی دکتر شهین احمدیان، ضمن بررسی میزان پاسخ سیستم ایمنی موشها ثابت کرد که واکسن پروتئینی و واکسن ژنی، توانستهاند پاسخ سیستم ایمنی موشها را تحریک کرده و باعث ایجاد مقاومت در آنها نسبت به عفونت ادراری شود.(ایسنا)
سه شنبه ٣١ فروردین

• ثبت تصویر از DNA تکثیرشده در واکنش زنجیرهای پلیمر
حسین میناگر مدیرعامل شرکت آرش طب پیشرو پارس، دستگاهی را عرضه کرده که قادراست تصویر DNA تکثیر شده در واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) را مشاهده و ثبت کند. به دنبال این واکنش، محصول واکنش که DNA تکثیر شده است وارد ژل الکتروفورز میشود و پس از رنگ آمیزی با مواد فلورسنت توسط دستگاه ژل داک از آن تصویر برداری میشود. (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• ثبت بینالمللی دستگاهی با قابلیت پردازندگی و رنگکنندگی بافتهای گوناگون
رامین محمدی زند مخترع دستگاه "پردازنده بافت ورنگ کننده اسلاید" درباره این اختراع اظهار کرد: برای اینکه نمونه بافتهای مختلف همچون گیاهی، حیوانی و انسانی مورد مطالعه قرار گیرند و پردازش شوند نیاز است لایه نازکی از بافت تهیه و پردازش شود. در این راستا نیاز است آب داخل سلولها به تدریج خارج و الکل یا حلالی مناسب و پس از آن پارافین مذاب بدون تغییر شکل سلول جایگزین شود. (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• افزایش بهرهوری تولید مواد پرکاربرد شیمیایی با فناوری نانو
محققان دانشگاه سیستان و بلوچستان موفق شدند از خواص کاتالیستی یک نانوماده در جهت افزایش بهرهوری تولید مواد شیمیایی دارای خواص دارویی استفاده کنند.دکتر میررسول موسوی مجری این طرح گفت: این نانوکاتالیست آزمایشگاهی ارزان و سازگار با محیط زیست قادر است سرعت و بازدهی تولید مواد پرکاربرد شیمیایی را بهصورت قابل توجهی افزایش دهد.(ایرنا)
• ابداع دانشمند ایرانی برای تولید کبد مصنوعی
محقق ایرانی موسسه MIT و همکارانش موفق به ابداع شیوهای نوین در ساخت اندامهای مصنوعی شدند. دکتر علیرضا خادم حسینی مجری گفت: با انجام پروژه تحقیقاتی با عنوان «نانو میکرو هیدروژلهای ساخته شده برای مهندسی بازسازی کننده» روش نوینی را در این زمینه ارائه کردیم.بافت مهندسی شده که در این طرح تولید شد، قادر است با استفاده از شبکه پلیمری حاوی آب که به آنها هیدروژل گفته میشود، رفتار سلولها را تنظیم کند.(ایسنا)
چهارشنبه ١ اردیبهشت

• توانمندی صادرات محصول دانشبنیان حوزه نانوالیاف به کرهجنوبی
رضا فریدی رییس هئیت مدیره شرکت دانش بنیان فناوران نانو ، از صادرات دستگاه تولید نانوالیاف به عنوان از دستگاه های تولیدی این شرکت به کره جنوبی خبر داد. با یک لایه از این نانو فیبرها می توان کارایی فیلترها را بدون افت تنفس پذیری به طور چشمگیری افزایش داد. ستفاده از این فناوری در نیروگاه ها به میزان یک درصد صرفه جویی ایجاد می کند. (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• تولید تجهیزات آنالیز ورزشی متنوعتر از شرکتهای خارجی
مجتبی گوهری مدیر عامل شرکت دانش سالار ایرانیان، گفت: بررسی دقیق فرآیند فعالیت یک ورزشکار امری ضروری است. در همین راستا تولید تجهیزات سنجش و ارزیابی آمادگی جسمانی و توان بخشی، با کیفیت ساخت بالا و هم تراز نمونههای مشابه خارجی را به تولید و تجاری سازی رساندیم. (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• تولید دستگاه تعیین نقطه نرمی قیر ایرانی
علیرضا ساجدی، مدیرعامل شرکت سامانههای الکترونیکی آترون گفت: شرکت ما سه محصول جدید ارائه کرده است، دستگاه تعیین نقطه نرمی قیر (Ring & Ball) ، دستگاه اندازه گیری نقطه اشتعال مواد نفتی (Flash Point Tester) و یک فریم یونیورسال کششی فشاری که برای تست مکانیکی مواد بکار میرود. (معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
• رونمایی ازاختراعات دو دانش آموزکازرونی
دو اختراع دانش آموزی در حوزه فضا و هوا، رونمایی شد. یک جنگنده که با باطری کار می کند قادر به پرواز با سرعت 170 کیلومتر در ساعت است. دیگر دستگاه عمود پرواز یا کواد کوپتر است که برای شناسایی و فیلمبرداری تا 2کیلومتر قادر به پرواز به صورت عمودی است و با این ابعادی که طراحی شده می تواند اجسامی را به وزن یک کیلوگرم حمل کند. (ایرنا)
• موفقیت محققان ایرانی درتشخیص زودهنگام و ارزان سرطان خون
محققان دانشگاه صنعتی اصفهان موفق شدند حسگر تشخیص زودهنگام سرطان خون در مقیاس آزمایشگاهی تولید کنند. این حسگر که به کمک نانوذرات طلا بهینه شده است را میتوان در تشخیص زودهنگام و کمهزینه بیماری سرطان خون در آزمایشگاههای تشخیص طبی مورد استفاده قرار داد.(ایرنا)
• لباس با طعم غذا
دکتر 'محمد جعفر طاهرزاده' استاد مهندسی شیمی دانشگاه بوراس در کشور سوئد درباره جزئیات طرح پژوهشی خود با عنوان ' تبدیل ضایعات کشاورزی و مواد زائد به سوخت های زیستی و مواد با ارزش افزوده' گفت: یکی از معضلات بخش کشاورزی، تولید انواع پسماندها و ضایعات است که بدون استفاده می مانند.این پسماندها و بقایا به عنوان فراوان ترین منابع تجدیدپذیر برای تولید انواع فرآورده های با ارزش از قبیل کودهای آلی، سوخت های زیستی، حلال های آلی و سبز و آمینو اسیدها استفاده می شوند . (ایرنا)
پنجشنبه ۲ اردیبهشت

• نخستین مرکز ربات شهری کشور در اهواز راهاندازی میشود
مشاور پژوهشی مرکز علمیکاربردی شهرداری اهواز گفت: در شهرهای بزرگ جهان و کشورهای توسعهیافته از رباتیک بهعنوان همکار در کنار انسان استفاده میکنند. این رباتها در جهت کمک به انسان و انجام کارهای سخت، طاقتفرسا، آلوده و تکراری استفاده میشوند، بهطور مثال برای پاککردن و تمیزکردن تیرهای عمودی برق پس از باران از توان رباتها بهره گرفته میشود.(ایسنا)
جمعه ۳ اردیبهشت
• گام های موفق محققان رویان؛ ازشبیه سازی قوچ قمیشلو تا عرضه داروهای نوترکیب
محققان پژوهشکده زیست فناوری در عرصه شبیه سازی ، حفظ گونه های در خطر انقراض و ساخت داروهای نو ترکیب تا کنون موفقیتهای زیادی را به نام خود ثبت کرده اند که از جمله می توان به نخستین و تنها قوچ قمیشلو شبیه سازی شده در خاورمیانه، تلاش برای شبیه سازی یوز ایرانی، حفظ گونه در خطر انقراض اسب مینیاتوری خزر و عرضه داروهای نو ترکیب در سال 95 اشاره کرد.(ایرنا)
• حافظت از سطوح چوبی با نانوپوشش جدید دانشمند ایرانی
آرزو عصاریان، محقق دکترای مهندسی شیمی دانشگاه زاگرب در کشور کرواسی پس از سه سال تلاش بیوقفه موفق به تولید نانو پوشش تکجزئی بر پایه آب جهت حفاظت از سطوح چوبی شد.از مشخصات بارز این محصول میتوان به پایداری بینظیر در برابر مواد شیمیایی، رطوبت، شوکهای حرارتی، مقاومت در برابر نور خورشید و اشعه UV، عدم زردشدگی پوشش و همچنین مقاومت در برابر سایش، خراش، ضربه، خمش و سایر صدمات مکانیکی اشاره کرد.(ایسنا)