در دو هفته ای که گذشت دستاوردهای مختلف علمی و فناوری در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ایران به ثبت رسید. در این گزارش بخشی از این دستاوردها ارائه شده است.
شنبه ۱۱ اردیبهشت

• تعمیر لولههای پلیاتیلن بدون نیاز به جوشکاری
محققان پارک علم و فناوری بوشهر دستگاهی با عنوان دستگاه وصله زن لولههای پلیاتیلن برای تعمیر لولههای پلی اتیلن عرضه کردند که بدون نیاز به برش و جوشکاری اقدام به تعمیر لولههای معیوب میکند. (ایسنا)
• افزایش ذخیرهسازی انرژی بالا در ابرخازنها با روش ابداعی محققان کشور
پژوهشگران دانشگاه قم با همکاری محققان دانشگاههای پیام نور کرمان و شهید بهشتی با استفاده از نانوکامپوزیتها، ابرخازنهایی با ظرفیت ذخیره سازی انرژی بالا و قیمت تمام شده پایین تولید کردند.(ایسنا)
یکشنبه ۱۲ اردیبهشت
• بومی سازی سامانه کنترلی اسکادا درایران
رییس سازمان پدافندغیرعامل از بومی سازی سامانه سرپرستی و گردآوری داده 'اسکادا' در کشور خبر داد و گفت: سامانه کنترلی اسکادا با همکاری شرکت مپنا به مرحله تولید صنعتی رسیده است.:سامانه اسکادا از توانایی تبدیل دستورات فیزیکی به دستورات مکانیکی برخوردار است.(ایرنا)
• دزدگیر خودرو ساخته مخترع شیرازی به تولید انبوه رسید
این دزدگیر ساخته مسعود تمدن از مخترعان شیرازی تحت حمایت بنیاد ملی نخبگان است که پیش از این حدود 20 اختراع در حوزه های مختلف داشته و موفق به تولید انبوه تعدادی از آنها شده است. وی گفت: در صورت نصب این دزدگیر، خودرو فقط به وسیله کارت مخصوص روشن می شود و سرقت خودرو حتی با سوییچ همان خودرو هم امکان ندارد. (ایرنا)
• شناسایی یک جلبک قرمز با کاربرد زیستفناورانه در کشور
دکتر شاهزاده فاضلی، رییس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران گفت: این جلبک به عنوان منبع غذایی در کشورهای ژاپن، چین و کره مورد استفاده قرار میگیرد و حاوی مقادیر بالای پروتئین شبیه بافتهای جانوری و سرشار از اسیدهای آمینه آرژنین، آلانین و گلوتامیک اسید، ویتامین A, C و مواد معدنی است. (ایسنا)
• تشخیص و حذف فلزات سنگین از آب با نانوژل ساخت محققان کشور
دکتر محمد بهبهانی، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا اظهار کرد: از آن جایی که یون فلزات سنگین از قبیل مس، کادمیم و سرب میتواند اثرات زیانباری را بر سلامت جامعه داشته باشد، شناسایی و حذف آنها بسیار حائز اهمیت خواهد بود. در این روش از یک جاذب به منظور استخراج و اندازهگیری یونها استفاده میشود.(ایسنا)
دوشنبه ١٣ اردیبهشت

• نخستین بازی رایانهای رسمی با ژانر سبک اسلامی-ایرانی تولید شد
به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سفر جنجالی عنوان رسمیترین بازی رایانهای تولیدشده به منظور معرّفی و نهادینهسازی شیوه و سبک اسلامی ایرانی و فرهنگسازی و ترویج اقتصاد دانش بنیان است که داستان آن در یک تمدّن فرضی و بسیار زیبا روی میدهد،
• تولید نانوذراتی برای تشخیص فوری سرطان
پژوهشگران دانشگاه صنعتی مالک اشتر با همکاری پژوهشگران بلژیکی نمونههای آزمایشگاهی نانوذرات برای جهت تشخیص زودهنگام بیماری سرطان را عرضه کردند که با کاربرد آن در تصویربرداریهای MRI و نوری شانس تشخیص سرطان در مراحل ابتدایی را افزایش میدهد. (ایسنا)
سه شنبه ١٤ اردیبهشت
• تولید تجهیزات تست و آزمایش علوم اعصاب در داخل کشور
سید علی نوربخش، مدیر عامل پرتو دانش آسمان، با اشاره به تولید و تجاری سازی تجهیزات ثبت الکتریکی از مغز، قلب و عضله، گفت: این تجهیزات، ثبتهای الکتریی از سطح پوست و داخل بدن را انجام میدهند. (معاونت علمی و فناوری)
• فناوری نانو به کمک درمان چاقی آمد
به گزارش ساینس، در این روش که توسط امید فرخزاد از محققان بیمارستان بریگهام آمریکا و همکاران وی از دانشگاه MIT توسعه یافته است، داروهای ضد چاقی توسط نانو ذراتی که به منظور این کار توسعه یافته اند، مستقیما وارد بافت چربی می شوند. (ایرنا)
• طراحی سامانه نقشه برداری سه بعدی بر مبنای ربات سیار
مرتضی بدلی دانشجوی دانشگاه صنعتی اصفهان در تحقیقات پایاننامهاش موفق به ارایه سامانهای برای تهیه نقشه سه بعدی بر مبنای دادههای تصویری تولید شده توسط حسگر دوربین و مکانیابی همزمان در ربات سیار خودمختار شد.(ایسنا)
• سنجش آنزیمی، روشی مناسب برای ارزیابی کیفیت میکروبی آب
مقایسه دو روش تخمیر چند لولهای و سنجش آنزیمی به منظور ردیابی باکتریهای شاخص کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در نمونههای آب آشامیدنی و غیر آشامیدنی در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. (ایسنا)
• ساخت نانوپوششهای ضدخوردگی برای پرههای توربین گازی
دکتر مریم شاطریان، عضو هیأت علمی دانشگاه زنجان مطالعاتی را در این زمینه با همکاری محققانی از دانشگاههای کاشان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نراق و تهران جنوب با استفاده از یک روش نوین، پوشش نانو ساختاری را تولید کردند که همزمان از خواص ضدخوردگی و سد حرارتی برخوردار است و از آن میتوان برای پوشش دهی پرههای توربین گازی استفاده کرد. (ایسنا)
• تولید کربن فعال از ضایعات لاستیک
محققان موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی استان اصفهان موفق به تولید کربن فعال از لاستیکهای فرسوده شدند که برای حذف گوگرد موجود در گازوئیل کاربرد دارد و یک محصول محیط زیستی است.(ایسنا)
چهارشنبه ١٥ اردیبهشت

• تکمیل چرخه تولید تجهیزات آزمایش مصالح و خاک محقق شد
اصغر ملازاده مدیر عامل شرکت آزمون ساز مبنا، با اشاره به تولیدات تست مصالح ساختمانی دیجیتال، گفت: با پیشرفت فناوری و نیاز روز بازار، این محصولات به سمت دیجیتال، الکتریکی و موتوری شدن، حرکت کردهاند. (معاونت علمی و فناوری)
جمعه ۱۷ اردیبهشت
• شیرینسازی 99 درصدی گاز با نانوجاذبها
محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب با همکاری محققان پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه کاشان نانوجاذب جدیدی بهمنظور شیرینسازی گاز ترش عرضه کردند که قادر به حذف 99 درصدی آلایندهها است.(ایسنا)
شنبه ۱۸ اردیبهشت
• رکورد حفظ جنین انسان در آزمایشگاه شکسته شد
محققان دانشگاههای کمبریج و راکفلر با همکاری دکتر علی همتی بریوانلو به تازگی از پرورش جنین انسان در آزمایشگاه برای نزدیک به دو هفته خبر دادهاند که دستاوردی نویدبخش در درمان ناباروری، درمان سلول بنیادی و درک پایهای از چگونگی شکلگیری انسان به شمار میرود.(ایسنا)
• ساخت سنسور تشخیص آلایندههای شیمیایی در اماکن عمومی
پژوهشگران پارک علم و فناوری تهران سنسورهایی برای تشخیص آلایندههای شیمیایی عرضه کردند که این سنسور در مکانهای عمومی مانند متروها و صنایع شهری که احتمال بروز خطر یا پخش مواد سمی به صورت گازی وجود دارد، به کار میرود. امیر شیخیهامقدم، گفت: در حوزه اسپکتروسکوپی، پروژه تولید محصول پیشرفته لیدار برای آنالیز اتمسفر یا جو را در دستور کار قرار دادیم. لیدارها با برد یک تا 10 کیلومتر و بالاتر ساخته میشوند و این فناوری در مرزهای دانش روز دنیا قرار دارد. (ایسنا)
• ساخت نانوحسگر فشار گرافنی برای صنایع پزشکی و نظامی
دکتر نیره قبادی، از پژوهشگران کشورمان یک نوع حسگر فشار در مقیاس نانومتری را با استفاده از چیدمان خاصی از گرافن پیشنهاد کرده و امکان آن را به صورت نظری مورد بررسی قرار دادهاند؛ این حسگر میتواند در صنایعی همچون پزشکی، نظامی و اتومبیلسازی کاربرد داشته باشد.(ایسنا)
یکشنبه ١٩ اردیبهشت

• تجزیه و تحلیل اطلاعات با کارت پردازشی ساخت داخل
هادی دهدست مدیرعامل شرکت مهندسی محققان یاسین، گفت: مهمترین محصول تولید شده توسط این شرکت، یک کارت پردازشی است که میتواند نمونههایی را که دیجیتال شدهاند را با حجم پردازش خیلی بالا تجزیه و تحلیل کرده و تحویل رایانه دهد. (معاونت علمی و فناوری)
• روبات سیار 'مدریک' با ساختار نرم افزار باز توسط محققان ایرانی ساخته شد
محققان شرکت دانش بنیان توسعه پایدار موفق به ساخت رباتی سیار به نام 'مدریک' و با ساختار نرم افزار باز شدند که قابلیت استفاده در پژوهش ها و تحقیقات علمی دارد. اسماعیل قره خانی گفت: این ربات می تواند اطراف خود را با سنسورهای سونار ببیند و زمانی که مسیر به آن داده می شود تا حرکت کند اگر مانعی جلوی راهش باشد آن را تشخیص می دهد و مانع را دور می زند؛ (ایرنا)
• نخستین کلکتور صنعتی پیشرفته در ایران ساخته شد
نخستین کلکتور صنعتی پیشرفته در ایران که در نیروگاههای گرمایی خورشیدی در دنیا استفاده میشود با حمایت ستاد توسعه فناوری انرژیهای تجدیدپذیر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ساخته شد و به این طریق ایران در زمره معدود کشورهای دارنده این تکنولوژی قرار گرفت.(ایرنا)
• سنتز نانوحاملی برای حمل هدفمند داروی ضد سرطان ریه
ابوالفضل اکبرزاده، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و از محققان طرح اظهار کرد: در این سیستمها، زمان، مکان و سرعت آزاد شدن دارو بهخوبی کنترل خواهد شد؛ بنابراین علاوه بر افزایش بازدهی درمانی دارو، اثرات جانبی آن نیز بهطور قابل توجه کاهش خواهد یافت.(ایسنا)
دوشنبه ٢٠ اردیبهشت
• ساخت تجهیزات رولینگ در کشور همپای تولیدات خارج
علیرضا سبقت الهی مدیرعامل فرمنورد گفت: دستگاههای این شرکت، بر مبنای فناوری بومی و با تکیه بر دانش فنی متخصصان داخلی اقدام به ماشینسازی میکند ، این واحد صنعتی موفق به اخذ چهارگواهی نامه ثبت اختراع در ساخت دستگاه های تولید پیچ و رزوه به روش رولینگ , Thread Rolling شده است.(معاونت علمی و فناوری)
• داروی جدید اماس محققان ایرانی بزودی وارد بازار میشود
داروهای خوراکی اماس موجود در بازار برای بیماران موانعی در زمینه نحوه مصرف ونیز عوارض گوارشی ایجاد میکرد، در حالی که داروی جدید فاقد این مشکلات است.(ایسنا)
• تولید بهینه نانوپوششهای سدحرارتی برای صنایع هوافضا
پژوهشگران دانشگاه کاشان با همکاری پژوهشگاه فضایی ایران، موفق به تولید یک پوشش نانوکامپوزیتی سد حرارتی با عملکرد حرارتی، خوردگی و سایش بهینه شدند. دکتر زهرا امیرسرداری، محقق طرح در این باره اظهار کرد: پوششهای سد حرارتی، پوششهایی هستند که از نفوذ حرارت به زیرلایه جلوگیری میکنند. این نوع پوششها بر روی ابزار و قطعاتی از قبیل اجزای داخلی موتور هواپیما، توربینهای گازی و تجهیزات برش نشانده میشوند. (ایسنا)
• تولید واکسن نوترکیب آنفلوآنزا و تب مالت/واکسن هاری در فاز تست بالینی
دکتر مصطفی قانعی رییس انستیتو پاستور با بیان این که تولید واکسن هاری در کشور وارد تست بالینی شده است، گفت: در زمینه تولید واکسنهای نوترکیب نیز اقدام به تولید واکسن آنفلوآنزا و تب مالت کردهایم.(ایسنا)
• استفاده از سلول های بنیادی مخاطی در درمان بی اختیاری ادراری
متخصص بخش اورولوژی بیمارستان شهید باهنر کرمان با همکاری مرکز تحقیقات پاتولوژی و سلول های بنیادی دانشگاه علوم پزشکی کرمان موفق شدند برای نخستین بار در ایران با استفاده از سلول های بنیادی مخاطی بی اختیاری ادراری را درمان کنند.(ایسنا)
سهشنبه ۲۱ اردیبهشت

• تصویربرداری از سلول در مایع توسط دستگاه بایو ای اف ام ایرانی
یک شرکت دانش بنیان ایرانی موفق شد با ساخت دستگاه بایو ای اف ام( BIO-AFM) در کشور، تصویربرداری از سلول در مایع را با محصول داخلی محقق کند. حمید اکبری کارشناس شرکت آرا پژوهش فناوری نانو افزود: دستگاه بایو ای اف ام در واقع ترکیب ای اف ام (میکروسکوپ نیروی اتمی) و اینورتدماکروسکوپ ( میکروسکوپ نوری وارون) است که برای محققین علوم پزشکی و علوم بایولوژی کاربرد دارد.(ایرنا)
چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت
• سفر کپسولی با سرعت 800 کیلومتر در ساعت!
شرکت "فناوریهای هایپرلوپ" مستقر در کالیفرنیا که "شروین پیشهور" سرمایهگذار کارآفرین ایرانی، یکی از بنیانگذاران آن است، اظهار کرده که نسخه نمایشی فناوری نیروی محرکه خود را در نخستین مسیر آزمایشی آن در شمال لاسوگاس به حرکت درخواهد آورد. هایپرلوپ یک سیستم حملونقل آینده نگرانه است که مسافران را در کپسولهایی با سرعت بیش از 800 کیلومتر در ساعت از میان لولههای آلومینیومی بدون هوا منتقل خواهد کرد. (ایسنا)
• بهبود اتصالات جوشکاری در صنایع هوافضا و خودروسازی با نانوذرات
پژوهشگران دانشگاه تهران با بهرهگیری از نانوذرات روشی را برای ایجاد اتصالات جوشی مقاوم برای صنایع خودروسازی، حملونقل ریلی و هوافضا عرضه کردند. مهندس مهدی سعیدی گفت: با توجه به بهبود برخی خواص مکانیکی و متالوژیکی اتصالات نانوکامپوزیتی، این اتصالات از عمر طولانیتری بهرهمند هستند. (ایسنا)