۲۶ تیر ۱۳۹۵ وضعیت ایران در ثبت نشان جغرافیایی در سازمان جهانی مالکیت فکری wipo
 با ثبت جهانی نشان جغرافیایی فرش دستباف مناطق ایلام، سنقر و کلیایی کرمانشاه، کردی خراسان شمالی، لرستان، تابلوفرش سردرود، ترکمن جرگلان و بجنورد، سیستان و بلوچستان، ورامین، چهارمحال و بختیاری، قشقایی فارس، گبه فارس و اردکان، قهستان و مود بیرجند در سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO)، این کالای هنری در کشورهای عضو معاهده لیسبون برای ثبت و حمایت معرفی شد.
دو محصول مهم ایران شامل انار ساوه و رطب بم کرمان نیز در فهرست سازمان جهانی مالکیت فکری به نام ایران به ثبت بین المللی رسید.
 
filereader.php?p1=main_ea5d2f1c4608232e07d3aa3d998e5135.jpg&p2=news&p3=56&p4=1
 
نشانه جغرافیایی، Geographical indication، نشانه ای است که مبدا کالایی را به قلمرو، منطقه یا ناحیه ای از کشور منتسب می سازد، مشروط براینکه کیفیت و مرغوبیت، شهرت یا سایر ویژگی های کالا قابل انتساب به مبدا جغرافیایی آن باشد.
 
گفتنی است پیش از این نیز 15 منطقه جغرافیایی دیگر فرش دستباف ایران به ثبت جهانی رسیده بودند.
این ثبت به همت مرکز ملی فرش ایران و با همراهی دفتر حمایت از مالکیت صنعتی، معاونت آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت و با همکاری سازمان های صنعت، معدن و تجارت و تشکل های فرش در این مناطق و نیز اداره کل ثبت مالکیت صنعتی ایران به انجام رسیده است.
 
filereader.php?p1=main_03afdbd66e7929b125f8597834fa83a4.jpg&p2=news&p3=56&p4=1
 
فرآیند ثبت این محصولات از اوایل سال گذشته با مطالعه امکان سنجی برای هر کالا و محصول شامل تنظیم اظهارنامه و تشکیل پرونده آغاز شد و پس از این که هر یک از آنها به ثبت ملی رسید، وارد مرحله تشکیل پرونده ثبت جهانی شد.
گزارش کارشناسی این محصولات شامل جزییات تمام ویژگی آنها مطابق اظهارنامه لیسبون تهیه و تنظیم شد و به همراه مستندات لازم از سوی دفتر مالکیت صنعتی وزارت صنعت به سازمان جهانی مالکیت فکری ارسال شد.
فرآیند ثبت محصولات در وایپو به طور معمول بین هفت تا هشت ماه به طول می انجامد که پرونده محصول ابتدا در این سازمان مورد بررسی قرار می گیرد و سپس به تمام کشورهای عضو لسیبون ارسال می شود و درصورتیکه اعضا نسبت به محصول مورد نظر، ادعا یا اعتراضی نداشته باشند سند ثبت جهانی محصول در وایپو صادر می شود.
سازمان جهانی مالکیت فکری (وایپو) یکی از ۱۶ آژانس تخصصی سازمان ملل متحد است. وایپو در پی امضای توافقنامه‌ای در استکهلم در سال ۱۹۶۷ «برای تشویق آثار خلاقانه در راستای حمایت از مالکیت معنوی در جهان» تأسیس شد و مقر آن در ژنو سوئیس قرار دارد.
هم‌اکنون ۱۸۴ کشور عضو وایپو هستند و این سازمان ۲۴ معاهده بین‌المللی را مدیریت می‌کند که یکی از آنها موافقتنامه لیسبون (ویژه حمایت از اسامی مبدأ و ثبت بین‌المللی آن‌ها) است.
 
برای آشنایی بیشتر با مفهوم نشان جغرافیایی و اهمیت آن این مطلب را مطالعه نمایید
 

پربازدید‌ترین‌ها

تحول خدمات حمایتی کانون مدیریت دارایی‌های فکری با رویکرد حداکثرسازی حمایت از فناوران
۷ فروردین ۱۴۰۳

تحول خدمات حمایتی کانون مدیریت دارایی‌های فکری با رویکرد حداکثرسازی حمایت از فناوران

معاون سیاست‌گذاری کانون مدیریت دارایی‌های فکری معاونت علمی ریاست جمهوری با اعلام ارایه ۲۰ خدمت در حوزه مالکیت فکری گفت: در حالی که اختراعات باید برای تجاری‌سازی حمایت شوند، از این نوآوری‌ها بیشتر برای ارتقای رتبه هیات علمی دانشگاه‌ها و دریافت تسهیلات بنیاد ملی نخبگان استفاده می‌شود.