فقدان رویکرد هماهنگ اتحادیه اروپا در زمینه تعریف دامنه ادعا در پتنتهای دارویی و چگونگی نقض آنها و نیز مجوزهای اجباری ثبت اختراعات، از مهمترین مباحث و چالشهای حقوق مالکیت فکری در صنعت دارو در سال 2018 میلادی به شمار میرود. در سال گذشته میلادی، بحثهای فراوانی پیرامون عدم رویکرد هماهنگ اتحادیه اروپا در زمینه تعاریف ادعا در پتنتهای دارویی و نقض آنها صورت گرفت و بسیاری از کارشناسان معتقد بودند که عدم اطمینان حاصل از این امر، میتواند تمامی ذینفعان صنعت دارو را تحت تأثیر قرار دهد.

بنا بر گزارش وبسایت «European Pharmaceutical Review»، یکی دیگر از مسائلی که احتمالاً در طی سالهای آتی بهطور فزایندهای مورد توجه قرار خواهد گرفت، مجوزهای اجباری پتنت است که میتواند مبتنی بر منافع عمومی انجام گیرد. تصمیم اخیر دادگاه فدرال آلمان در پرونده حقوقی شرکتهای داروسازی مرک «Merck» و شیونوگی «Shionogi»، بیانگر این مطلب است که مجوزهای اجباری پتنت صرفاً یک ساختار نظری و تئوریک نیستند و میتوانند بهعنوان یک ابزار قدرتمند حمایت از منافع عمومی بکار روند. در جدال حقوقی مذکور، شیونوگی از شرکت داروسازی مرک به اتهام نقض پتنت متعلق به خود در تولید و فروش داروی ایدز شکایت نموده بود که در نهایت، بنا بر نظر قاضی دادگاه تجدید نظر، شرکت مرک ملزم به پرداخت چهار درصد از فروش محصول دارویی خود به شیونوگی تحت عنوان حق امتیاز بهرهبرداری از پتنت گردید.
به نظر میرسد، نتیجه پرونده حقوقی شرکتهای مرک و شیونوگی میتواند علاوه بر تسریع در استفاده از ابزار مجوزهای اجباری پتنت، نوعی هماهنگی ضمنی در زمینه استانداردهای نقض پتنتهای دارویی به وجود آورد.