اتحادیه اروپا سیاستهای جدیدی جهت افزایش سطح حفاظت از حقوق مالکیت فکری در مجموعه کشورهای عضو این اتحادیه طراحی و تدوین نموده است. مجموعه اسناد مرتبط با این سیاستها در اواخر سال گذشته میلادی معرفی گردید که شامل «مبارزه با جعل و سرقت داراییهای فکری»، «اجرا و پیادهسازی حقوق مالکیت فکری» و «پتنتهای ضروری استاندارد» است. در بیانیه ابتدایی اسناد آمده است که تمامی این ابتکارات و اصلاحات، مرتبط با یک سیستم کاربردی و قابل اجرای مالکیت فکری «IP» است که بتواند به چالشهای اجتماعی پیش رو پاسخ دهد.

بنا بر گزارش وبسایت «Mondaq»، اقدامات اصلی تعریفشده در بخش مبارزه با جعل و سرقت داراییهای فکری، شامل اعمال محرومیتهای سنگین برای جاعلان و سارقین، توسعه ابتکارات مبارزه با نقض حقوق مالکیت فکری نظیر یادداشت تفاهم سال 2011 میلادی مرتبط با فروش کالاهای تقلبی از طریق اینترنت و نیز همکاری با کشورهای ثالث جهت ارائه کمکهای هدفمند به مقامات گمرکهای ملی و افزایش همکاریهای اداری در مبارزه با تقلب آثار فکری است. در زمینه اجرا و پیادهسازی حقوق مالکیت فکری، تدوین و انتشار کتابچه راهنما مرتبط با آییننامههای موجود و نیز تدوین دستورالعمل اجرایی کارکنان، از مهمترین اقداماتی است که بهمنظور اجرای بهتر آییننامهها پیشبینی شده است. یکی از چالشهای اصلی پیادهسازی حقوق مالکیت فکری، عدم هماهنگی و سازگاری بین قوانین مالکیت فکری است که مانع از پیادهسازی آنها در مقیاس بینالمللی میگردد. در دستورالعملهای جدید، سعی شده است تا اینگونه موارد متعارض تا حد امکان رفع گردد.
علاوه بر مبارزه با جعل و سرقت و نیز پیادهسازی مجموعه دستورالعملهای مالکیت فکری، رویکرد کمیسیون اروپایی به اختراعات ضروری استاندارد از دیگر مواردی است که در مجموعه سیاستهای تدوین شده بر آن متمرکز شدهاند. با توجه به بحثبرانگیز بودن این موضوع و تعارضات و چالشهای بین صاحبان و کاربران حقوق مالکیت فکری، موضعگیری صریح اتحادیه اروپا میتواند روند پر چالش حال حاضر را تعدیل نماید. در این زمینه دو هدف کلیدی دنبال شده است:
- تشویق به توسعه و بهکارگیری فناوریهای پیشرفته استاندارد با تضمین بازگشت حقوق منصفانه به صاحبان آنها؛
- تضمین انتشار وسیع و بدون چالش فناوریهای استاندارد در جامعه هدف.