۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ اثرات نابرابری جنسیتی در فرآیند ارزیابی درخواست‌های ثبت اختراع

تجزیه‌وتحلیل درخواست‌های ثبت اختراع که توسط محققین آکادمی مدیریت «Yale SOM» انجام گرفته است، نشان می‌دهد که مخترعین زن در مقایسه با مردان کمتر موفق به دریافت تأییدیه برای درخواست‌های خود می‌شوند. این تفاوت بیشتر ناشی از دیدگاه ارزیابان به جنسیت مخترعین است. این محققین معتقدند، حذف نابرابری جنسیتی برای افزایش نرخ نوآوری در اقتصاد ضروری است.

 

filereader.php?p1=main_e4da3b7fbbce2345d 

 

بنا بر گزارش وب‌سایت «Insights»، در آمریکا بیش از نیمی از مدارک دکتری در علوم و مهندسی به زنان اختصاص دارد. با این حال، هنگامی‌که به ثبت پتنت توسط مخترعین می‌رسیم، سهم زنان از حقوق مالکیت پتنت به کمتر از ۱۰ درصد کاهش می‌یابد. در تحقیق انجام گرفته توسط «اولاف سورنسون» و همکارانش که نتایج آن در «Biotechnology Nature» انتشار یافته است، با آنالیز بیش از ۲.۷ میلیون «US» پتنت ثبت‌شده در بازه زمانی ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۴ میلادی و تعیین جنسیت احتمالی مخترعین، به این نتیجه رسیدند که درخواست‌های زنان به‌طور کلی بیشتر از مردان رد می‌شود. همچنین درخواست‌های تجدید نظر شده نیز در مقایسه با مردان به‌طور متوسط ۲.۵ درصد کمتر بوده است.

نکته جالب‌توجه دیگر این است که زنان غالباً کلمات بیشتری را در عنوان درخواست‌های خود افزوده‌اند که موجب می‌شود دامنه ثبت اختراعات آن‌ها کاهش یابد. این مفهوم که می‌توان آن را نوعی «رقیق‌سازی» دانست به ضعیف‌تر شدن پتنت می‌انجامد، چراکه موارد کمتری را تحت پوشش خود قرار می‌دهد.

بررسی تفاوت‌های موجود در فرآیند ارزیابی درخواست‌های ثبت‌شده و تأثیر جنسیت در آن، با توجه به داده‌های موجود کاری دشوار است که محققین با بررسی درصد تأیید درخواست‌هایی که نام‌های زنانه رایج در بین تیم درخواست‌کننده وجود دارد به بررسی آن پرداخته‌اند. جالب این است که در مواردی خاص که اسامی زنانه نادر در بین تیم درخواست‌کننده وجود دارد (مانند «Malaeka» و یا «Jameire») و ممکن است ارزیاب در تشخیص جنسیت متقاضی اشتباه نماید، تفاوت در احتمال تأیید درخواست به میزان ۲.۸ درصد کاهش می‌یابد.

گفتنی است، ایجاد یک زمین‌بازی برابر در فرآیند ثبت اختراع، فقط به نفع زنان نیست و می‌تواند نوآوری را تحریک نماید. پیشنهاد تیم تحقیق برای رفع این چالش، استفاده از یک پلتفرم خاص برای فرآیند ارزیابی درخواست‌های ثبت اختراع است که در آن هویت درخواست‌کنندگان در طی مراحل ارزیابی ناشناس باقی بماند.

پربازدید‌ترین‌ها

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری: اقتصاد دانش‌بنیان با مالکیت فکری و دارایی‌های نامشهود توسعه می‌یابد
۳ اسفند ۱۴۰۱

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری: اقتصاد دانش‌بنیان با مالکیت فکری و دارایی‌های نامشهود توسعه می‌یابد

روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری در جمع اندیشه‌ورزان، فعالان و سیاستگذاران اقتصادی حاضر در این همایش با اشاره به اهمیت شرکت‌های کوچک و نوآور در زنجیره‌های ارزش عنوان کرد: در حلقه‌های بالایی زنجیره ارزش عمدتا شرکت های بزرگ و متکی به دارایی های فیزیکی مشهود را شاهد هستیم، اما در حلقه‌های زیرین‌تر به شرکت های کوچک به لحاظ دارایی‌های فیزیکی و متکی به دارایی‌های نامشهود می‌رسیم.

برگزاری کارگاه آموزشی تخصصی پتنت در پارک علم و فناوری استان مرکزی
۱ اسفند ۱۴۰۱

برگزاری کارگاه آموزشی تخصصی پتنت در پارک علم و فناوری استان مرکزی

در راستای توسعه و ترویج فرهنگ مالکیت فکری، حفاظت از دارایی‌هایی فکری و معرفی خدمات و حمایت‌های کانون پتنت ایران از اختراعات فناوران و شرکت‌های دانش بنیان داخل کشور، وبینار " پتنت ابزاری برای محافظت از دارایی‌های فکری" توسط کانون پتنت ایران و به میزبانی پارک علم و فناوری استان مرکزی در تاریخ 26 بهمن ماه به صورت مجازی برگزار شد.