نقش بازیگران جدید فناوری در ایجاد جنگ حقوقی پتنت در حوزه‌های نوین
۱۰ آبان ۱۳۹۷ نقش بازیگران جدید فناوری در ایجاد جنگ حقوقی پتنت در حوزه‌های نوین

استقبال روزافزون شرکت‌های فناور، از فناوری‌های نوظهور بلاک‌چین، اینترنت اشیاء «IoT» و هوش مصنوعی، می‌تواند به آغاز دوره‌ای جدید از مجادلات حقوقی گسترده در حوزه پتنت منجر شود. «اکسل فرازینی»، مدیر شورای «4iP»، با ذکر این نکته که شرکت‌های فناور نوظهور، به دلیل درک نادرست از چشم‌انداز حقوق مالکیت فکری و سیستم پتنت، می‌توانند به جنگ پتنت دامن بزنند، اظهار داشت: «برخی از بازیگران جدید که در زمینه‌هایی مانند هوش مصنوعی، بلاک‌چین و اینترنت اشیاء فعالیت می‌کنند، با فروش دارایی‌های فکری خود به شرکت‌های دارای مدل کسب‌وکار تهاجمی، بازار فناوری‌های فوق را با مخاطرات متعددی مواجه می‌نمایند. در چنین فضای رقابتی، فعالیت شرکت‌های نوآور، تاحدی دشوار خواهد شد.»

فرازینی که در نشست «IP Summit 2018» لندن سخن می‌گفت، در پاسخ به این پرسش که آیا فناوری‌های جدیدی مانند هوش مصنوعی و بلاک‌چین، نیازمند رویکردی متفاوت به مالکیت فکری و درک نقش‌های محافظتی سیستم‌های مالکیت فکری هستند، اظهار داشت: «امروزه فناوری‌ها به‌عنوان یک راهکار مؤثر برای حل بحران‌ها و مشکلات اجتماعی، به‌ویژه در حوزه سلامت و تغییرات آب و هوایی بکار گرفته می‌شوند و همین عامل، موجب شده است تا شاهد افزایش چشمگیر موافقت‌نامه‌های صدور مجوزهای اجباری باشیم. بدیهی است که در چنین شرایطی، افزایش تمرکز بر تنظیمات استانداردسازی و صدور مجوز پتنت‌های ضروری استاندارد الزامی است.»

گفتنی است، «4iP» یک شورای پژوهشی اروپایی است که با هدف توسعه بینش علمی باکیفیت، به جمع‌آوری شواهد تجربی درباره موضوعات مختلف مالکیت فکری و نوآوری می‌پردازد. تحقیقات این نهاد، بر صنعت، فناوری و ارتباطات متقابل آن‌ها متمرکز است. طرح‌های اخیر «4iP»، به‌ویژه موافقت‌نامه کارگاه «CEN CENELEC» که توسط «IP Europe» تدوین شده است، استانداردهایی را برای صدور مجوزهای پتنت‌های ضروری استاندارد در رابطه با «5G» و اینترنت اشیاء، فراهم می‌سازد.