در تاریخ ۳۰ سپتامبر سال جاری میلادی و پس از یک سال مذاکرات فشرده، کشورهای کانادا، مکزیک و آمریکا، بر سر موافقتنامه جدیدی برای تجارت آزاد، تحت عنوان «USMCA» به توافق رسیدند. این توافقنامه که جایگزین پیمان نفتا «NAFTA» خواهد شد، در ۳۴ فصل و شامل موضوعاتی نظیر کشاورزی، تجارت الکترونیک، قوانین منطقهای و ... تدوین شده است. آنچه به نظر قطعی میرسد، این پیمان بر حقوق مالکیت فکری در کانادا، اثراتی جدی خواهد داشت.
بنا بر گزارش «lexology»، پیمان «USMCA»، در مقایسه با پیمان نفتا، یک فصل جدید تحت عنوان تجارت الکترونیک داشته و مجموعهای از اصلاحات و بهروزرسانیها در حوزه سیاستهای رقابتی و مالکیت فکری را دنبال مینماید. اگرچه مجموعه قوانین داخلی کانادا، دارای سازگاری به نسبت خوبی با الزامات پیمان جدید است، با این حال، برخی تغییرات کلیدی در قانون مالکیت فکری این کشور ضروری به نظر میرسد. فصل بیستم پیمان «USMCA» که به موضوع مالکیت فکری میپردازد، طیف وسیعی از حقوق مالکیت فکری را پوشش میدهد. یکی از مواردی که در این فصل بر آن تأکید شده است، معرفی یک روش اصلاحی، برای جبران تأخیرهای دفتر ثبت پتنت کانادا «CIPO» در صدور پتنت است. علاوه بر این، جریمهای از پیش تعیین شده نیز برای جعل و سوءاستفاده از علائم و نشانهای تجاری در نظر گرفته شده است. کانادا فرصتی ۵ ساله برای تطابق با مفاد و تعهدات پیمان «USMCA» در اختیار دارد.
گفتنی است، پیمان نفتا، میان کانادا، مکزیک و آمریکا به امضاء رسید و با اجرایی شدن آن از ابتدای سال ۱۹۹۴ میلادی، بهعنوان بزرگترین پیمان منطقهای تجارت آزاد، تقریباً تمامی موانع گمرکی میان این سه کشور را از میان برداشت. با در نظر گرفتن کشورهای عضو این توافقنامه و مبادلات تجاری آنها، میتوان گفت که قرارداد نفتا، بازاری منطقهای به ارزش ۱۹ هزار میلیارد دلار ایجاد نموده بود. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از مخالفان اصلی این توافق بوده و آن را بدترین توافق تاریخ میداند.