صدور مجوز بهره‌برداری از پتنت، راهکاری برای رفع چالش‌ها در صنعت خودروهای خودران
۲۴ آذر ۱۳۹۷ صدور مجوز بهره‌برداری از پتنت، راهکاری برای رفع چالش‌ها در صنعت خودروهای خودران

همگرایی فناوری‌های مورد استفاده در خودروهای خودران، موجب شده است تا تعامل بین شرکت‌های خودروساز و برخی تأمین‌کنندگان فناوری، مانند شرکت‌های مخابراتی، به چالشی جدی بدل شود. از یک طرف، دارندگان فناوری‌های مهم پتنت شده در این حوزه، که بعضاً شامل پتنت‌های ضروری استاندارد «SEPs» نیز می‌شوند، خواهان صدور مجوزهای بهره‌برداری برای شرکت‌های متقاضی هستند. از سوی دیگر، شرکت‌های خودروساز، دارای فرهنگ کاری نسبتاً متفاوتی بوده که مبتنی بر دریافت رایگان فناوری و حقوق مرتبط با آن، برای استفاده در نسل جدید خودروهای خودران است. همین همگرایی و همپوشانی فناوری‌ها و سرعت بالای پیشرفت‌های فناورانه، در کنار تفاوت فرهنگی و انتظارات متضاد، موجب شده است تا برخی از شرکت های فناور فعال در حوزه‌هایی مانند هوش مصنوعی، رادارهای مخابراتی، سیستم‌های «5G»، وارد دعوی‌های حقوقی علیه شرکت‌های خودروساز شوند.

بنا بر گزارش «Managing IP»، در حال حاضر نوعی برخورد فرهنگ‌های متمایز، بر صنعت خودروهای خودران حکم‌فرما شده که تمامی ذینفعان را با دشواری‌هایی روبرو نموده است. از یک‌سو، شرکت‌های خودرویی تمایلی برای ورود به پرونده‌های حقوقی پرهزینه و زمان‌بر نداشته و از سوی دیگر، صاحبان پتنت‌های ضروری استاندارد، بر دریافت حق امتیاز حقوق مالکیت فکری خود تأکید دارند و به هیچ عنوان، دوست ندارند تا این جریان درآمدی بسیار سودآور را از دست بدهند. از دید صاحب‌نظران حوزه مالکیت فکری، راهکار مؤثر برای رفع این چالش، توافق‌های مبتنی بر مجوزهای بهره‌برداری از پتنت است که می‌تواند خواسته‌های طرفین را تأمین نماید، چیزی که نمونه مشابه آن، اخیرآً میان فولکس‌واگن و غول صنعت نیمه‌هادی‌ها، برودکام، به امضا رسید.

گفتنی است، دفتر ثبت اختراعات اروپا «EPO»، به تازگی اقدام به انتشار گزارشی از برترین شرکت‌های ثبت‌کننده پتنت در حوزه فناوری‌های هدایت خودکار وسایط نقلیه در بازه زمانی سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ میلادی نموده است که در بین ۲۵ شرکت برتر، تنها ۹ شرکت خودروساز دیده می‌شوند. در کنار این ۹ خودروساز، شش شرکت فعال در حوزه «ICT»، چهار شرکت فعال در حوزه مخابرات، و سه شرکت نیز فعال در حوزه ماشین‌آلات و تجهیزات الکترونیک مربوطه می‌باشند و سه شرکت باقیمانده نیز، در سایر حوزه‌های حمل‌و‌نقل فعالیت می‌نمایند. این فعالیت گسترده شرکت‌های فناور در کنار خودروسازان، به نحوی در حال پیشروی است که حتی در میان پنج شرکت برتر فعال در حوزه خودروهای خودران، تنها نام یک خوروساز به چشم می‌خورد. شرکت‌های سامسونگ، اینتل، کوآلکام، «LG» و روبرت بوش، به ترتیب با ۶۲۴، ۵۹۰، ۳۶۱، ۳۴۸ و ۳۴۳ درخواست پتنت، در رده‌های اول تا پنجم فهرست مذکور قرار دارند.

پربازدید‌ترین‌ها