غرامت ۳۲ میلیون دلاری در نتیجه یک دعوی حقوقی بین دانشگاهی
۲۸ آذر ۱۳۹۷ غرامت ۳۲ میلیون دلاری در نتیجه یک دعوی حقوقی بین دانشگاهی

بنیاد پژوهشی فارغ‌التحصیلان ویسکانسین «WARF» که مسئولیت واگذاری مجوزهای بهره‌برداری از پتنت‌های این دانشگاه را بر عهده دارد، مجبور به پرداخت ۳۲ میلیون دلار، به دانشگاه واشنگتن شده است. پرداخت این جریمه، به دنبال رأی دادگاه و به اتهام نقض قرارداد حق امتیاز بین دو دانشگاه، لازم‌الجرا شده است.

این دو دانشگاه، در دهه ۱۹۹۰ میلادی، در حوزه تحقیقات پزشکی، دارای همکاری‌های تنگاتنگی بودند که به دنبال این همکاری‌های پژوهشی، به یک روش درمانی برای بیماری کلیوی دست یافتند. در این میان، «WARF» در ازای سهم بیشتری از حق امتیاز این پتنت، مسئولیت مدیریت پتنت مربوطه و واگذاری مجوزهای بهره‌برداری از آن را به عهده گرفت. اما بنابر شکایت دانشگاه واشنگتن، این مجموعه، به درستی به تعهدات خود در قبال روابط بین دو دانشگاه و سهم هر یک از آن‌ها از حقوق ناشی از پتنت به ثبت رسیده، عمل نکرده است.

دانشگاه واشنگتن، در شکایت خود مدعی شده بود که «WARF»، ارزش پتنت را کمتر از مقدار واقعی آن برآورد نموده و در واقع، آن‌ها را فریب داده است. به دنبال این شکایت نیز، دادگاه اعلام نموده که «WARF» در اعلام ارزش واقعی پتنتی که به صورت مشترک، متعلق به هر دو دانشگاه بوده، اشتباه کرده است و سهم محققین دانشگاه واشنگتن را به درستی اعلام نکرده است. همچنین، این مجموعه، در ارائه اطلاعات مهم به دانشگاه واشنگتن کوتاهی نموده است. به دنبال این خطاهای صورت گرفته، این بنیاد پژوهشی، بایستی غرامتی ۳۲ میلیون دلاری را به دانشگاه واشنگتن پرداخت نماید.

گفتنی است، مسئله دانشگاه‌های نسل سوم و حرکت عمده دانشگاه‌های نوآور جهان به سمت ثبت اختراعات و ارتباطات تنگاتنگ با دفاتر انتقال فناوری برای تجاری‌سازی فناوری‌های حاصله، چیزی است که این روزها بسیار مورد توجه سیاست‌گذاران در کشورهای مختلف قرار گرفته است. همین رویکرد، باعث افزایش شدید نرخ ثبت اختراعات دانشگاه‌ها و در نظر گرفته شدن تعداد پتنت به عنوان یکی از پارامترهای اساسی در تعیین رتبه‌بندی آن‌ها در حوزه نوآوری شده است. از آنجا که دانشگاه‌ها تمرکز ویژه‌ای بر روی تحقیقات و پژوهش‌های مربوطه داشته و در مسئله تجاری‌سازی خود، دارای تجربه لازم نمی‌باشند، در نتیجه، همکاری با مجموعه‌ شرکت‌های خارجی فعال در حوزه مدیریت دارایی‌های فکری یا دفاتر انتقال فناوری را در برنامه خود قرار داده تا بتوانند با ارتباط گرفتن با شرکت‌های فعال در حوزه‌های مختلف، بحث واگذاری مجوز بهره‌برداری یا فروش پتنت مربوطه را به سرانجام برسانند.

نکته قابل توجه دیگر، اینجاست که از یک طرف، هزینه دادرسی پرونده‌های مربوط به حقوق مالکیت فکری، عمدتاً مبالغ بالایی بوده و همین مسئله، بسیاری از شرکت‌ها و نهادها را از ورود به این فرایند منع می‌کند و از طرف دیگر، رابطه تحقیقاتی و همکاری دو دانشگاه ویسکانسین و واشنگتن، یک رابطه دیرینه بوده است. به همین دلیل، سخنگوی دانشگاه واشنگتن، از عدم حضور «WARF» در پای میز مذاکره و حل مسئله بدون کشانده شدن آن به دادگاه، اعلام ناراحتی نموده است.