شرکت مشهور گوگل که از سال ۲۰۱۰ میلادی، وارد یک نزاع حقوقی بزرگ با اوراکل شده است، به دنبال راهکاری برای رها شدن از خسارت درخواستی اوراکل و ادامه دادن به فعالیتهای توسعهای سیستم عامل اندروید خود است. این شرکت، از دادگاه عالی آمریکا درخواست نموده تا حکم اخیر دادگاه تجدیدنظر را تغییر دهد. گوگل درخواست خود، بنا بر قانون کپیرایت آمریکا، خواستار قانونی شدن کپی و نسخهبرداری از زبان برنامهنویسی جاوا متعلق به شرکت اوراکل شده تا از آن، در تولید و توسعه سیستمعامل اندروید، استفاده نماید.
این دعوی پر سروصدا، به دنبال ثبت شکایت اوراکل از گوگل، به اتهام نقض حقوق این شرکت در استفاده از زبان برنامهنویسی جاوا، برای توسعه سیستمعامل مشهور اندروید آغاز گردید. با توجه به استفاده فراگیر اندروید در دستگاههای تلفن همراه هوشمند، اوراکل با تأکید بر استفاده غیرمجاز گوگل از بخشهایی از زبان جاوا که اصطلاحاً رابط برنامهنویسی «APIs» نامیده میشوند، خواستار دریافت حق امتیاز از این شرکت گردید. این در حالی است که گوگل اعتقاد دارد که گسترش حقوق کپیرایت به «API»ها، منطقی نبوده و با توجه به ضروری بودن آنها برای ایجاد نرمافزارهای جدید، میبایست از دایره شمول حقوق کپیرایت خارج گردد.
رأی اولیه دادگاه، در سال ۲۰۱۶ میلادی صادر گردید که با درخواست ۹ میلیارد دلاری اوراکل جهت جبران خسارات، مخالفت نمود. اما در ادامه، دادگاه تجدیدنظر با لغو این حکم در مارس ۲۰۱۸، کمیتهای برای تعیین خسارات وارده به اوراکل انتخاب نمود. حال، گوگل با ثبت درخواستی جدید در دادگاه عالی، خواستار لغو مجدد حکم تجدیدنظر بوده و اعلام نموده است که حکم دادگاه فدرال در حمایت از اوراکل، موجب انسداد در نوآوریهای نرمافزاری و یک تهدید جدی برای این صنعت محسوب میشود.
گفتنی است، گوگل در طی سالهای اخیر، مجموعهای از محصولات و خدمات ضد جعل و سرقت داراییهای فکری را معرفی نموده است. یکی از مهمترین اقدامات این شرکت، پرداخت ۳ میلیارد دلاری یوتیوب به صاحبان حقوق کپیرایت، از طریق سیستم «Content ID» است که بر مبنای یک پایگاه داده، فایلهای ویدئویی آپلود شده را رصد نموده و با مقایسه فایلهای مرتبط با صاحبان محتوا و سازندگان آثار، نقض حقوق داراییهای فکری متعلق به دیگران را شناسایی مینماید. گوگل اقدام به تخصیص یک سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیون دلاری، به منظور توسعه و پشتیبانی این سیستم نموده است که نهتنها به کسب درآمد صاحبان حقوق کپیرایت کمک مینماید، بلکه میتواند راهکاری مؤثر برای جلوگیری از جعل و سرقت ادبی محسوب شود.