به همت شرکت آتوسا صنعت پارسیان، شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان و با همکاری کانون پتنت ایران، در مورخ دوازدهم اسفندماه سال جاری، کارگاهی آموزشی با عنوان «آشنایی مقدماتی با حقوق مالکیت فکری و ثبت پتنت» و با حضور ۳۵ نفر از مدیران عامل و کارشناسان شرکتهای فناور مستقر در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان، در سالن اجتماعات ساختمان فنآفرینی ۱ شهرک، برگزار گردید.
این کارگاه فشرده، با هدف آشنایی بیشتر مدیران شرکتهای فناور با مباحث مالکیت فکری و با محوریت ثبت پتنت در مجامع بینالمللی به منظور محافظت از دستاوردهای نوآورانه در بازارهای خارجی، برگزار شد. در آغاز کارگاه، مدرس دوره، آقای دکتر «مهرداد خانلرخانی»، سخنانی در رابطه با اهمیت ویژه ثبت اختراع داخلی و خارجی برای شرکتهای فناور در راستای تجاریسازی دستاوردهای حاصل از تحقیق و توسعه و منافعی که این مهم برای جامعه و استمرار فعالیتهای نوآورانه خواهد داشت، ایراد نمودند.
در ابتدای امر، کلیاتی از حقوق مالکیت فکری و انواع آن، ازجمله کپیرایت، علائم تجاری و نشانهای جغرافیایی بیان شد. در ادامه جلسه، با مثالهای عینی، به موضوع پتنت پرداخته شد که از عناوین مطرحشده در این خصوص، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بررسی تطبیقی تعاریف و مفاهیم پتنت در سیستمهای ثبت اختراع خارجی و داخلی؛
- انواع پتنت (یوتیلیتی پتنت، پتنت طراحی، پتنت گیاهی)؛
- الزامات و شرایط احراز پتنت؛
- ساختار درخواست پتنت؛
- بررسی تفصیلی ادعانامه بهعنوان کلیدیترین بخش درخواست ثبت اختراع؛
- افشای اختراع پیش از ثبت و پیامدها؛
- اهداف جستجوی پتنت؛
- سیستم طبقهبندی پتنت IPC؛
- معاهده همکاری ثبت اختراع PCT.
اگرچه در این دوره تمرکز به صورت خاص بر روی مقدمات مالکیت فکری و ثبت اختراع، همچون انگیزههای ثبت پتنت و شرایط و الزامات مورد نیاز برای دریافت یک گواهی ثبت اختراع بود، اما با توجه به جذابیت بسیار بالای موضوع برای شرکتکنندگان و رویکرد و قصد جدی برخی از حضار در خصوص ثبت پتنت، سؤالات گوناگونی مطرح گردید که از آن جمله، میتوان به چالشهای موجود در مسیر ثبت اختراعات نرمافزاری و همچنین معرفی مطالعات موردی مختلف در خصوص موارد غیرقابل پتنت در سیستمهای ثبت اختراع مختلف، اشاره نمود. همچنین، اهمیت پتنت برای کسبوکارهای کوچک و اشخاص حقیقی که نمیتوانند بهتنهایی برای توسعه و تجاریسازی دستاوردهای خود در بازارهای خارجی اقدام نمایند، از جمله موارد دیگری بود که در این جلسه مورد بحث قرار گرفت.
در ادامه، با وجود فرصت محدود، به دلیل ابراز علاقه شدید شرکتکنندگان نسبت به مسئله جستجوی پتنت، پایگاهای مختلف رایگان و غیر رایگان برای جستجو، معرفی گردید. همچنین، در رابطه با نحوه جستجو بر اساس کلیدواژهها در پایگاههای «Google Patent» و «Free Patent Online» نیز توضیحاتی ارائه گردید.
از نکات ویژه مطرحشده، میتوان به تشریح حمایتها و تسهیلات کانون پتنت ایران جهت ثبت اختراعات خارجی و روند ثبت اختراع در سامانه کانون اشاره نمود. در همین راستا، معرفی حمایت بیش از ۹۰ درصدی کانون پتنت ایران برای ثبت اختراعات خارجی، از نکات حائز اهمیتی بود که بسیار مورد توجه قرار گرفت.
میزان رضایتمندی شرکتکنندگان از کلیت کارگاه و موارد مطرحشده، توسط فرمهای نظرسنجی ارائه شده، مورد ارزیابی قرار گرفت؛ جمیع نظرات حاکی از سودمندی مطالب و علاقهمندی شرکتکنندگان به حضور در دورههای تکمیلی، از جمله جستجوی پتنت بود. همچنین جمعی از شرکتکنندگان در کارگاه که از داوران بخش ثبت اختراعات داخلی بودند، درخواست برگزاری دورههای تخصصی در این خصوص را داشتند.