شرکت ریویان «Rivian» که در زمینه طراحی و توسعه انواع خودروهای برقی فعالیت مینماید، از روشی هوشمندانه برای بهبود قدرت موتور و رفع مشکل باتری رونمایی نموده است. درخواست ثبت اختراع این شرکت که در تاریخ ۱۱ جولای سال گذشته میلادی به دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا «USPTO» ارائه شده بود، به تازگی با شماره «US20190016231» منتشر شده است.
ایده اصلی در اختراع ارائه شده توسط ریویان، مبتنی بر شیوهای ساده و جالب برای افزودن یک باتری کمکی به خودرو است. اگرچه بهرهگیری از روشهای مختلف برای مبادله باتریها و تعویض آنها در زمان کوتاه، بهویژه در ارتباط با خودروهای الکتریکی، ایده جدیدی نبوده و بسیاری از شرکتهای فناور بر روی آن کار کردهاند، اما ریویان بهعنوان یک خودروساز نوپا، معتقد است که راهی جدید و ابتکاری برای توسعه این ایده یافته است.
دقت در متن این پتنت، حاکی از آن است که ریویان یک باتری ثانویه را برای خودروهای خود در نظر گرفته که به راحتی قابلیت جداسازی و همچنین اضافه شدن مجدد به خودرو را داشته و به صورت کاملاً یکپارچه، با سایر قسمتهای موتور در ارتباط است. در توضیح این روش جدید، یک طرح شماتیک از خودروی «R1T Pickup Truck» ارائه شده که در آن، باتری بر روی قسمتی تخت از عقب خودرو نصب گردیده و از سیستم خنککننده اصلی خودرو استفاده مینماید.
شاید بتوان نوآوری اساسی درخواست ثبت اختراع ارائه شده توسط ریویان را در نصب و جداسازی ساده باتری و نیز، عدم وجود یک سیستم خنکسازی مستقل و جداگانه برای آن دانست که میتواند وزن اضافی را تا حد بسیار زیادی کاهش داده و در عین حال، حمل آن را ساده نماید. ریویان، به منظور طراحی بهینه خودروی خود، مجموعهای از تغییرات را در سیستمهای مختلف، از جمله سیستم تعلیق، ارتفاع خودرو و حتی طراحی فرمان، در نظر گرفته، تا تعبیه باتری کمکی، تغییری در نقطه ثقل خودرو ایجاد نکند.
گفتنی است، با توجه به تمایل شدید شرکتهای خودروساز به توسعه خودروهای الکتریکی، تلاشهای به نسبت زیادی در خصوص رکن اساسی این خودروها، یعنی باتری، صورت گرفته است. بدون تردید، در این خصوص میتوان تسلا را به عنوان یکی از فعالترین شرکتهای فناور این حوزه دانست که ارزش بسیار زیادی برای تحقیق و توسعه و همچنین حفاظت از دستاوردهای حاصل از آن توسط سیستم پتنت، قائل شده است. از جمله فعالیتهای گسترده این غول خودرویی، میتوان به ذخیرهسازی ایمن انرژی، جلوگیری از افزایش دما در باتریها، در نظر گرفتن سیستم مدیریت دینامیک برای ایجاد باتریهای مورد اعتمادتر و در نهایت، تلاش برای شارژ سریعتر، طول عمر بیشتر و قیمت تمامشده پایینتر باتریها، اشاره نمود.