ثبت اختراع جدید تسلا، حاکی از آن است که این شرکت فناور قصد دارد تا با استفاده از افزودنیهای الکترولیتی، ایده بلندپروازانه خود مبنی بر طراحی و ساخت باتری خودرو با طول عمر یک میلیون مایلی را محقق سازد. فناوری جدید، با تنظیم و اصلاح شیمیایی سلولهای باتری، طول عمر باتریهای لیتیوم یونی را افزایش داده و موجب بهبود عملکرد آنها میشود.
ایلان ماسک (Elon Musk)، بنیانگذار و مدیرعامل مشهور تسلا که هر از چندگاهی با یک نطق اعجابآور، شور و شوق فوقالعادهای را در میان خبرگذاریها، فناوران و سیاستگذاران به پا میکند، در آوریل ۲۰۱۹ مدعی شد که به زودی خودروهای الکتریکی تولیدی این شرکت، قادر به طی مسافتی یک میلیون مایلی خواهند بود (تقریباً دو برابر طول عمر فعلی باتریهای این شرکت). اندکی پس از این ادعای عجیب و غریب، مقالهای از سوی محققین یک دانشگاه کانادایی انتشار یافت که گواهی بر امکانپذیر بودن این ایده بود. جالب اینجا است که تسلا حفاظت از این ایده نوآورانه را به دست فراموشی نسپرده و برای آن برنامههای جدی دارد. به همین منظور، این شرکت در ضمن انعقاد یک توافقنامه انحصاری با نویسندگان مقاله مذکور، پتنتی با همین مضمون به ثبت رسانید که در فهرست مخترعین، نام سه تن از نویسندگان مقاله آورده شده است. این پتنت، در آگوست ۲۰۱۸ میلادی به ثبت رسید و در سپتامبر سال جاری میلادی نیز، از سوی دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا انتشار یافت.
دنبال نمودن تغییر و تحولات فناورانه تسلا، حاکی از آن است که این شرکت تنها به دنبال تئوریسازی و ایدهپردازی صرف نبوده و دستیابی به فناوریهایی با قابلیت تجاری شدن را در ذهن و باور خود میپروارند. این شرکت در ادامه تلاشهای خود برای افزایش طول عمر باتریها، بر بهبود ساختار شیمیایی سلولهای باتری به عنوان یکی از پارامترهای مؤثر بر طول عمر باتری، متمرکز شده است. بنا بر ثبت اختراع جدید تسلا که به تازگی تحت شماره «WO2019241869» انتشار یافته است، استفاده از برخی افزودنیهای الکترولیت که عمر و کارایی باتریها را به شدت افزایش میدهند، کاملاً عملیاتی و مقرونبهصرفه بوده و میتواند کمک شایانی به اهداف درازمدت تسلا برای دستیابی به باتریهای با پتانسیل بالاتر نماید.
در همین راستا، تسلا مدعی شده که با استفاده از افزودنیهایی نظیر سولفات اتیلن (Ethylene Sulfate)، کربنات فلورو اتیلن (Fluoroethylene Carbonate) و کربنات وینیلین (Vinylene Carbonate)، بهویژه در وسایط نقلیه الکتریکی و شبکههای ذخیرهسازی انرژی، بدون اینکه هزینهها به شکل قابل توجهی افزایش یابند، میتوان طول عمر باتریها را افزایش داد.
گفتنی است که تسلا در کنار ارائه راهکارهای نوآورانه و جدید برای افزایش طول عمر باتری خودروهای الکتریکی، به صورت جدی بر روی بهینهسازی آنها و بهبود پارامترهای عملکردی نیز متمرکز است. در این راستا، از آنجاکه افزایش دما یکی از چالشهای مهم در خصوص طول عمر باتریها به شمار میرود، تسلا پیشتر استفاده از یک سیستم خنککننده برای جلوگیری از افزایش دما و ماندگاری بیشتر سیستمهای ذخیرهسازی انرژی را پیشنهاد داده بود. با این وجود، پتنت جدید این شرکت، با اذعان به اجتنابناپذیر بودن گرما در باتریهای لیتیوم یونی خودروها، گواهی است بر اینکه تسلا استفاده از افزودنیهای شیمیایی را در اولویتهای تحقیق و توسعه خود قرار داده است.