دانشگاه «چاندیگار» هند (Chandigarh)، با ثبت بالغ بر ۵۰۰ اختراع در یک بازه هفت ساله، خود را بهعنوان یکی از دانشگاههای نوآور و پیشگام در این کشور مطرح نموده است. این دانشگاه، در سال ۱۹-۲۰۱۸، با ثبت ۳۳۶ درخواست، عملکرد شایان ذکری از خود نشان داده و خود را در صدر دانشگاههای این کشور قرار داده است. در واقع، عملکرد این دانشگاه را میتوان آینهای تمامنما از خیز بلند هند در زمینه نوآوری و انتقال به اقتصاد دانشبنیان دانست.
یکی از پارامترهای اثرگذار بر وضعیت اقتصادی کشورها، تلاشهای آنها در زمینه تحقیق و نوآوری است. کشورهای توسعهیافتهای نظیر آمریکا، ژاپن و آلمان، از آن دسته مواردی هستند که سهمی عمده در شاخصهای جهانی نوآوری داشته و در مقابل، بسیاری از کشورهای درحالتوسعه و عقبمانده، به این نوآوریها و فناوریهای پیشرفته وابسته میباشند. در همین راستا، کشورهایی که از این میدان رقابتی فاصله دارند، در تلاش هستند که خود را به پیشگامان این حوزه نزدیک نموده و این گپ موجود را تا حد امکان پوشش دهند. هند، در زمره کشورهایی است که تلاش وافری برای تغییر وضعیت خود و ارتقاء نرخ نوآوری انجام داده است. بر اساس گزارش ۲۰۱۹ شاخصهای جهانی مالکیت فکری که اطلاعات ثبت اختراع در سال ۲۰۱۸ را پوشش میدهد، هند با ۵۰.۰۵۵ درخواست ثبت اختراع، رده هفتم دفاتر برتر را به خود اختصاص داده است. همچنین از منظر تعداد گواهیهای اعطا شده نیز، با ۱۳.۹۰۸ مورد، در رده دهم قرار گرفته است.
در این میان، فعالیتهای چشمگیر تحقیقاتی دانشگاه چاندیگار و اهتمام جدی این دانشگاه به حفاظت از دستاوردهای پژوهشی، به مأموریت هند برای تبدیل شدن به یک کشور خودکفا در توسعه فناوریهای جدید و بهبود جایگاه در بین کشورهای نوآور جهان، کمک وافری نموده است. این دانشگاه، طی سال ۱۹-۲۰۱۸ میلادی، ۳۳۶ پتنت به ثبت رسانیده و عنوان دانشگاه برتر هند در این حوزه را از آن خود نموده است.
نکته جالبتر در خصوص دانشگاه چاندیگار، پیشی گرفتن از شرکتهایی مانند شرکت خدمات مشاورهای تاتا (TCS) است که از رهبران صنعتی «IT» در هند محسوب شده و با ۲۳۹ پتنت، در رده سوم متقاضیان برتر ثبت اختراع هند جای گرفته است. گفتنی است که جایگاه نخست، در اختیار گروهی متشکل از ۲۳ مؤسسه حقوقی است که مشترکاً موفق به ثبت ۵۵۷ پتنت شدهاند.
گفتنی است که در طی سالهای اخیر، سیاستگذاران هندی به شدت در حال تشویق شرکتها و مؤسسات این کشور، برای میل به نوآوری و ثبت اختراع هستند و رشد چشمگیر پتنتهای دانشگاهی و از جمله فعالیتهای ثبت اختراع دانشگاه چاندیگار نیز، در همین راستا به وقوع پیوسته است. ثبت بالغ بر ۱۵.۵۵۰ پتنت از سوی محققین و مخترعین جوان هندی که رشد ۲۰۵ درصدی را طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ میلادی نشان میدهد، نشانهای دیگر از روند رو به رشد هند در حوزه نوآوری و مشارکت گسترده محققین جوان در این زمینه است.
لازم به ذکر است که بنا بر آخرین گزارش سازمان جهانی مالکیت فکری در خصوص شاخص جهانی نوآوری ۲۰۱۹ (GII 2019) نیز، هند در رده ۵۲ قرار گرفته که شاید یکی از دلایل نتایج به نسبت ضعیف این کشور، سهم ناچیز ۰/۸۵ درصدی تولید ناخالص داخلی در فعالیتهای تحقیق و توسعه باشد. علیرغم جایگاه ضعیف در این رده بندی، تلاشهای این کشور، صعود پنج پلهای نسبت به سال ۲۰۱۸ را برایش به ارمغان آورده که در میان کشورهای مختلف، بالاترین رشد نسبت به فهرست ۲۰۱۸ را از آن این کشور نموده است. گواه دیگری که میتوان برای تلاش قابل تحسین هند در زمینه نوآوری مطرح نمود، جایگاه دانشگاههای این کشور در فهرست دانشگاههای برتر در اقتصادهای با درآمد متوسط است. این مسئله، به شکلی است که بر اساس گزارش اخیر وایپو، سه دانشگاه «Indian Institute of Technology Bombay-IITB» و «Indian Institute of Science Bengaluru-IISC» و «Indian Institute of Technology Delhi-IITD»، در فهرست ده دانشگاه برتر اقتصادهای با درآمد متوسط قرار دارند. این در حالی است که سه دانشگاه چینی، یک دانشگاه از مالزی، یک دانشگاه از روسیه، یکی از مکزیک و یکی از برزیل، در این فهرست قرار گرفتهاند.