نقش کلیدی هوآوی در توسعه نسل پنجم فناوری‌های ارتباطی
۰۵ مرداد ۱۳۹۹ نقش کلیدی هوآوی در توسعه نسل پنجم فناوری‌های ارتباطی

بررسی‌ها حاکی از آن است که هوآوی، به یکی از پیشگامان نسل جدید فناوری‌های ارتباطی تبدیل شده است. این غول فناوری چینی، با در اختیار داشتن ۱۳.۴۷۴ پتنت مرتبط با «5G» و سهم ۱۹ درصدی در پتنت‌های ضروری استاندارد (SEPs)، در صدر فهرست بازیگران فعال این صنعت قرار گرفته است.

مالکیت پتنت در صنعت مخابرات و فناوری‌های ارتباطی، یک مسئله به نسبت پیچیده و البته بسیار مهم است. یکی از مهم‌ترین جنبه‌های این مسئله، تشخیص ارزش واقعی پتنت‌ها است، به‌طوری‌که حتی متخصصین و کارشناسان هم به سختی می‌توانند پتنت‌های ضروری استاندارد را از پتنت‌هایی که ارزش بالایی ندارند، جداسازی کنند. در این فضای رقابتی و سرشار از درخواست‌های جدید، انتظار این‌که بتوان پیش‌بینی دقیقی از پیشی گرفتن برخی بازیگران داشت، کار نسبتاً دشواری است. این مسئله، به‌ویژه در ارتباط با حجم و گستردگی سبد پتنت‌ هر یک از این شرکت‌های فناور، حادتر هم می‌شود.

ریچارد ویندزور (Richard Windsor)، تحلیلگر مشهور حوزه فناوری، اعتقاد دارد که تعداد زیاد پتنت‌ها در صنعت «5G»، اهمیت بالایی نداشته و بهترین مثال برای این موضوع هم، هوآوی است. در بررسی‌های صورت گرفته، هوآوی همراه با سامسونگ و «LG»، به‌عنوان قدرتمندترین شرکت‌های فعال این صنعت در سال ۲۰۱۹ معرفی شده‌اند. آمارها نشان می‌دهد که هوآوی با ۱۳.۴۷۴ پتنت مرتبط با «5G»، در صدر قرار گرفته و کوآلکام و سامسونگ، به ترتیب با ۱۲.۷۱۹ و ۹.۲۹۹ پتنت، در رده‌های بعدی جای دارند. با این وجود، آنچه هوآوی یا سامسونگ را بزرگ‌تر از آمارها نشان می‌دهد، سهم آن‌ها در پتنت‌های ضروری استاندارد است. هوآوی با ۱۹ درصد، سامسونگ با ۱۵ درصد، «LG» با ۱۴ درصد، کوآلکام و نوکیا با ‍‍۱۲ درصد و اریکسون با ۹ درصد، اصلی‌ترین سبد اختراعات در حوزه «5G» را در اختیار دارند.

 

 

جالب‌تر این‌که ویندزور، به این آمار و تحلیل‌ها بسنده نکرده و معتقد است که نقش هوآوی، از این هم کلیدی‌تر خواهد بود. وی در این خصوص تمثیل جالبی بیان می‌کند: «دو نوع پتنت ضروری استاندارد برای هواپیماها وجود دارد؛ یکی که هواپیما را در حال پرواز نگه داشته و دیگری که به صندلی‌ها و منوی نوشیدنی روبروی آن‌ها مرتبط است. انجام یک پرواز عالی، به هر دو نیاز دارد؛ اما حقوق مالکیت فکری مرتبط با موتورها و بال‌های هواپیما، بسیار ضروری‌تر و باارزش‌تر از صندلی است». از این منظر، ویندزور نقش هوآوی در «5G» را حتی برجسته‌تر از چیزی دانسته که آمارها نشان می‌دهد. لازم به تأکید است که بازیگران برتر این حوزه (به‌ویژه هوآوی و سامسونگ)، برای انتقال موفقیت‌آمیز از «4G» به «5G»، نیاز به یک همکاری تنگاتنگ با سایر شرکت‌های فناور و رقبا، در قالب توافقنامه‌های صدور مجوز بهره‌برداری از پتنت دارند. ویندزور می‌گوید: «فناوری‌های 5G، تا حد زیادی به پتنت‌های کلیدی 4G متکی هستند و از آنجاکه شرکت‌هایی مانند سامسونگ و هوآوی، در این فناوری‌ها سهم بسیار کمتری را در اختیار داشته‌اند، ملزم به همکاری با رقبایی همچون کوآلکام خواهند بود».

گفتنی است که تحلیل پرونده‌های ثبت اختراع در یک دهه گذشته، نشان می‌دهد که آمریکا در حال از دست دادن موقعیت پیشتازی خود در فناوری‌های پیشرفته و واگذاری آن به کشورهایی مانند چین است. مثال بارز این موضوع، فناوری «5G» است که با پیشگامی شرکت‌های چینی همراه شده است. نکته مهم در اینجا است که فناوری‌های ارتباطی، یکی از مسائل مهم برای کشورهای پیشرفته تلقی شده و از همین رو، تلاش‌ها و رقابت‌ها از اهمیت دوچندانی برخوردار می‌باشد. در این میان، ژاپن هم که احساس می‌کند از همسایگان آسیایی خود، یعنی چین و کره جنوبی عقب مانده، در صدد جبران این موضوع بوده و نخست‌وزیر این کشور، شینزو آبه (Shinzo Abe)، از مانیفست سیاست‌گذاری که یکی از محورهای عمده آن استراتژی «6G» است، رونمایی نموده است.