ساخت یک مش جراحی ضد باکتری توسط محققین عربستانی
۰۱ مهر ۱۳۹۹ ساخت یک مش جراحی ضد باکتری توسط محققین عربستانی

محققین دانشگاه ملک عبدالعزیز (King Abdulaziz University)، موفق به توسعه مش‌های جدید جراحی شده‌اند. فناوری ابداعی این تیم عربستانی که شامل مش‌های آنتی‌باکتریال است، در  درمان فتق مورد استفاده قرار گرفته و از عود مجدد بیماری جلوگیری می‌کند. با توجه به پتانسیل تجاری این نوآوری منحصربه‌فرد که حاصل چهار سال تلاش چهار نفر از اساتید این دانشگاه است، حفاظت از آن در بازارهای بین‌المللی، به صورت جدی مورد توجه قرار گرفته است.

در برخی از موارد جراحی فتق، منطقه جراحی به باکتری‌های موجود در بافت بدن آلوده شده و به همین دلیل، امکان استفاده از مش‌های مصنوعی وجود ندارد. در چنین شرایطی، جراحان مجبور به عدم استفاده از مش و یا استفاده از نمونه‌های بیولوژیکی شده که کارآیی لازم را ندارند. این محدودیت، موجب شد تا تیمی به سرپرستی دکتر عبدالملک الطف (Abdul Malik Al-Taf)، در مسیر رفع این مشکل گام بردارند. نتیجه تلاش‌های این تیم، یک مش مصنوعی جدید است که در یک دوره ۱۴ روزه، آنتی‌بیوتیک لازم را در بافت‌های اطراف محل جراحی رها نموده و باکتری‌های موجود در آن نواحی را از بین می‌برد.

محققین برای این فناوری پیشرفته که در آن از نانو مواد برای افزایش کارآمدی استفاده شده، موفق به اخذ گواهی ثبت اختراعی از دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا شده‌اند. اختراع مذکور که در جولای ۲۰۱۹ میلادی به ثبت رسیده، به تازگی تحت شماره «US 10688224»، به دانشگاه ملک عبدالعزیز اعطا شده است. گفتنی است که مراحل تست حیوانی این مش‌ها با موفقیت بر روی خوکچه هندی به پایان رسیده و محققین باور جدی بر قابلیت عرضه این محصول در مقیاس‌های جهانی دارند. در همین راستا، ثبت اختراع به عنوان یک الزام اولیه برای ورود به بازارهای جهانی، در دستور کار آن‌ها قرار گرفته است.

لازم به ذکر است که در سال‌های اخیر، نقش دانشگاه‌ها در حوزه علم و فناوری، با تغییرات قابل‌توجهی همراه شده است. نقش فزاینده فناوری و نوآوری در جوامع، موجب شده که پارادایم «دانشگاه کارآفرین»، به یکی از ارکان مهم توسعه نوآوری و کارآفرینی تبدیل شود. در این بین، نقش بی‌بدیل پتنت در فرآیند تجاری‌سازی اختراعات دانشگاهی، منحصر به کشورهای توسعه یافته و دانشگاه‌های مشهوری نظیر «MIT»، استنفورد و هاروارد نبوده و حتی دانشگاه‌های کشورهای درحال‌توسعه نیز، روند حرکت به سوی کارآفرینی دانشگاهی را آغاز نموده‌اند. این موضوع، در دانشگاه‌های عربستانی به وضوح مشاهده می‌شود، به‌طوری که در فهرست ۱۰۰ دانشگاه برتر معرفی شده از سوی آکادمی ملی مخترعین آمریکا (NAI)، نام سه دانشگاه عربستانی هم به چشم می‌خورد. در لیست مذکور، دانشگاه نفت و مواد معدنی ملک فهد با ۲۲۵ گواهی ثبت اختراع، در رده چهارم و بالاتر از دانشگاه استنفورد قرار گرفته و دانشگاه‌های ملک سعود و ملک عبدالعزیز هم، به ترتیب با ۸۵ و ۳۴ یوتیلیتی پتنت گرنت شده، در رده‌های ۲۷ و ۸۲ قرار دارند.