همه ما تجربه سفرهای طولانی دستهجمعی با ماشین را داریم. از قبل، برای طول سفر برنامهریزی نموده تا هر بخشی از زمان را یک نفر رانندگی کند و پس از خسته شدن، جای خود را با دیگری عوض کند. اما با ایده جدید ولوو، دیگر نیازی نیست که جای خود را عوض کنید، بلکه کافی است که جای فرمان را تغییر داده و دیگر سرنشینان کنترل را بدست بگیرند. آرام بنشینید، استراحت کنید و اجازه دهید تا سرنشینان دیگر، کنترل خودرو را در دست بگیرند! این ایده نوآورانه و بسیار عجیب ولوو که در پتنت جدید این شرکت جلوه نموده، حکایت از یک سیستم کنترلی خلاقانه دارد که امکان جابجایی سریع فرمان، ترمز و سیستم کنترل سرعت را در خودرو فراهم میکند.
تصور کنید که در حال رانندگی در جاده هستید و به شدت خسته شدهاید. در همین لحظه، دوست دارید که فرمان از جلوی شما برداشته شده و در سمت دیگر خودرو، روبروی همسر یا دوستتان قرار گیرد! حتی تصور این وضعیت هم کمی خندهدار است و شاید شما را به یاد فیلمهای اکشنی چون «تاکسی» بیندازد که راننده، با فشار تنها یک دکمه، تغییرات اساسی در سیستم کنترلی ماشین و حتی ظاهر آن ایجاد میکند. اما به نظر میرسد که ولوو فقط به یک فیلم فکر نمیکند. اگرچه ثبت یک پتنت، به معنای تحقق سریع ایده و تجاریسازی آن در واقعیت امر نیست، اما همین که این برند مشهور سوئدی، علاقهمند به محافظت از این ایده بوده، نکته قابل توجهی است.
بنا بر پتنت ولوو که در مارس ۲۰۱۹ میلادی به ثبت رسیده و به تازگی با شماره «US 20200298900»، توسط دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا انتشار یافته است، فرمان خودرو بر روی یک سیستم ریلی خاص قرار میگیرد. این سیستم ریلی که در داشبورد تعبیه شده است، امکان جابجایی و حرکت فرمان از چپ به راست خودرو را فراهم نموده و در نتیجه، قابلیت کنترل خودرو توسط سرنشین کنار راننده هم فراهم میگردد. بهمنظور رفع محدودیت اتصال فیزیکی به جعبهدنده نیز، نوعی ارتباط الکترونیکی پیشبینی شده، تا فرمانها از این طریق اجرا شوند.
شایان ذکر است که کلیت ایده ولوو، آنچنان هم جدید به نظر نمیرسد. پیش از این در سال ۲۰۰۲ میلادی، جنرال موتورز نیز یک سیستم کشویی معرفی نموده بود که قابلیت جابجایی فرمان را فراهم میساخت. با این حال، پتنت ولوو حاوی جزئیات مفصلتری بوده که عملیاتی شدن این ایده را جدیتر میکند. بهعنوان مثال، در پتنت ولوو، پیشبینیهای لازم برای پدالهای گاز و ترمز هم انجام شده است.
گفتنی است که ایده جدید ولوو، با در نظر گرفتن سیستم هدایت خودکار تشریح شده است. واقعیت اینجا است که این برند مشهور هم، مشابه سایر بازیگران فعال در این صنعت، آینده صنعت خودرو را در خودروهای خودران و با حداقل دخالت انسانی میداند، و در این راستا، هرگونه افزایش ایمنی یا سادگی کار با این سیستم را، یک مزیت برای پیشی گرفتن از رقبای قدرتمند خود تلقی میکند. برای مثال، حالتی را در نظر بگیرید که خودرو در حالت خودران بوده و به دلایلی، از کنترل خارج میشود. اگر راننده در حالتی نباشد که بتواند کنترل خودرو را سریعاً به دست بگیرد، این امکان برای سرنشین کناری فراهم شده که این کار را انجام دهد.