افزایش قابل توجه درخواست‌های ثبت اختراع در حوزه هوش مصنوعی
۱۸ آبان ۱۳۹۹ افزایش قابل توجه درخواست‌های ثبت اختراع در حوزه هوش مصنوعی

مطالعه جدید دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا (USPTO) نشان می‌دهد که از سال ۲۰۰۲ میلادی به این‌سو، تعداد پتنت‌هایی که با موضوع هوش مصنوعی در این دفتر به ثبت رسیده است، با افزایش قریب به ۱۰۰ درصدی همراه بوده است. این گزارش که به تازگی تحت عنوان «اختراعات هوش مصنوعی: رصد نفوذ هوش مصنوعی در پتنت‌های آمریکایی» انتشار یافته است، بیانگر افزایش چشمگیر سهم این فناوری نوظهور در حوزه‌های مختلف فناوری است.

طی سال‌های اخیر، شاهد توسعه و تجاری‌سازی کاربردهای مختلف فناوری هوش مصنوعی در طیف وسیعی از صنایع و حوزه‌های کسب‌وکار هستیم، به‌طوری که از پزشکی و مراقبت‌های بهداشتی و خودروهای خودران گرفته تا کنسول‌های بازی، سلامت دیجیتال و حتی ارزیابی درخواست‌های ثبت اختراع، همگی به نحوی از این فناوری نوظهور بهره‌مند شده‌اند. بدیهی است که این تغییر و تحول بزرگ، در سایه سرمایه‌گذاری‌های گسترده تحقیق و توسعه‌ای میسر گردیده است. این روند افزایشی و توجه جدی به هوش مصنوعی در حوزه‌های فناورانه مختلف، دفاتر مختلف ثبت اختراع را وادار به جهت‌گیری‌های خاصی در خصوص فناوری هوش مصنوعی و رصد دقیق تغییرات موجود در این حوزه نموده است که نمونه آن، همین گزارش جدید «USPTO» است.

بنا بر گزارش مذکور، طی ۱۶ سال اخیر، تعداد درخواست‌های ثبت اختراع مرتبط با هوش مصنوعی در سیستم پتنت آمریکا، از ۳۰.۰۰۰درخواست در سال ۲۰۰۲ میلادی، به ۶۰.۰۰۰ مورد در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است. این رشد بی‌سابقه ۱۰۰ درصدی، گواهی بر نفوذ قابل توجه هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف فناوری، مخترعین فعال، سازمان‌ها و حتی مناطق جغرافیایی مختلف بوده که در نتیجه این رشد، آمار درخواست‌های حفاظت از دستاوردهای این حوزه نیز، با افزایش چشم‌گیری همراه شده است. شایان ذکر است که نفوذ هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف فناوری به نحوی است که از ۹ درصد در سال ۱۹۷۶ میلادی، به ۴۲ درصد از فناوری‌ها در سال ۲۰۱۸ گسترش یافته است.

شواهد ارائه شده در این گزارش، علاوه بر رشد دو برابری تعداد پتنت‌های «AI» در دو دهه اخیر و گسترش هوش مصنوعی به بیش از ۴۲ درصد از فناوری‌ها، افزایش محسوس مخترعین فردی در این حوزه را نیز نشان می‌دهد. به عبارت دقیق‌تر، تعداد مخترعین فردی در پتنت‌های با موضوع هوش مصنوعی، از یک درصد در سال ۱۹۷۶ میلادی، به ۲۵ درصد در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است.

ویلبور راس (Wilbur Ross)، وزیر بازرگانی آمریکا، در ارتباط با نقش و اهمیت هوش مصنوعی در دنیای امروز و عملکرد «USPTO» در این خصوص می‌گوید: «من از این افزایش سریع درخواست‌های ثبت اختراع در حوزه هوش مصنوعی بسیار خرسندم، چرا که هوش مصنوعی، در حال تبدیل شدن به جزئی جدایی‌ناپذیر از زندگی روزمره ما است. عملکرد دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا در خصوص سازگاری سریع با افزایش پتنت‌های این حوزه و حمایت و پشتیبانی از پرونده‌های ثبت اختراع، قابل ستایش است».

آندره ایانکو (Andrei Iancu)، مدیر «USPTO» نیز با تأکید بر کاربرد وسیع هوش مصنوعی در زندگی روزمره آمریکایی‌ها اظهار داشته: «هوش مصنوعی، در زندگی ما ریشه دوانده و این امر، با ادغام و یکپارچه‌سازی سریع محصولاتی مانند سیستم‌های تشخیص صدا در تلفن‌های همراه، تجهیزات رباتیک، ماهواره‌ها، موتورهای جستجو و ... امکان‌پذیر شده است. همان‌طور که گزارش جدید نشان می‌دهد، گسترش هوش مصنوعی یک فعالیت طولانی‌مدت است که هر ساله سرعت بیشتری می‌گیرد».

لازم به تأکید است که افزایش تعداد پتنت‌های به ثبت رسیده با موضوع هوش مصنوعی، تنها به آمریکا محدود نشده و برای مثال در چین به‌عنوان بزرگ‌ترین بازیگر دنیای مالکیت فکری، تعداد درخواست‌های ثبت اختراع این حوزه در سال ۲۰۱۹ میلادی، ۵۲/۴ درصد بیشتر از سال قبل بوده است.