پلوپز هوشمندی که غذا را مبتنی بر سلیقه کاربران می‌پزد!
۱۶ دی ۱۳۹۹ پلوپز هوشمندی که غذا را مبتنی بر سلیقه کاربران می‌پزد!

فناوری هوش مصنوعی، به حوزه لوازم‌خانگی و تجهیزات طبخ غذا هم راه یافته است. شرکت مشهور میدیا (Midea) که طیف وسیعی از محصولات خانگی، از یخچال و لباسشویی گرفته تا وسایل آشپزخانه و پخت‌وپز را ارائه می‌کند، در آخرین نوآوری خود، پلوپز هوشمندی ابداع کرده که از فناوری هوش مصنوعی، برای پخت غذا مبتنی بر سلایق کاربران و سایر فاکتورهای محیطی استفاده می‌کند.

طی سال‌های اخیر، شاهد توسعه و تجاری‌سازی کاربردهای متنوعی از هوش مصنوعی در طیف وسیعی از صنایع و حوزه‌های کسب‌وکار بوده‌ایم؛ به‌طوری که از پزشکی و مراقبت‌های بهداشتی و خودروهای خودران گرفته تا سلامت دیجیتال و حتی ارزیابی درخواست‌های ثبت اختراع، همگی به نحوی از این فناوری نوظهور بهره‌مند شده‌اند. افزایش تقریباً ۱۰۰ درصدی «US» پتنت‌های به ثبت رسیده با موضوع هوش مصنوعی طی سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۸ میلادی، به خوبی روند پیشرفت و همه‌گیری این فناوری کلیدی را تأیید می‌کند. با این همه، تصور برخی کاربردهای هوش مصنوعی کمی دور از ذهن است. همان‌طور که هیچ‌کس انتظار ندارد که یک سیستم هوش مصنوعی بتواند مخترع و ابداع‌کننده طراحی‌های نوآورانه باشد و ثبت «DABUS» به‌عنوان مخترع در درخواست‌های ثبت اختراع، جنجالی بزرگ در دنیای مالکیت فکری و ثبت اختراع ایجاد کرد، یک ظرف پخت غذای مجهز به هوش مصنوعی و یادگیری ماشین هم کمی عجیب خواهد بود!

اختراع جدید میدیا که آوریل ۲۰۱۸، در دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا به ثبت رسیده و گواهی ثبت اختراع آن به تازگی با شماره «US 10863849» صادر گردیده است، نوعی ظرف هوشمند و چندمنظوره را توصیف نموده که از فناوری هوش مصنوعی، به شکلی منحصربه‌فرد برای پخت غذا استفاده می‌کند. این ظرف، مجهز به یک سیستم ذخیره مواد غذایی با چندین محفظه مجزا است که می‌تواند انواع برنج و سایر مواد غذایی، از جمله میوه، لوبیا و حبوبات را در خود جای دهد. برای هر محفظه، دریچه‌ای هوشمند پیش‌بینی شده که مواد غذایی را در زمان مقرر، به محفظه پخت غذا وارد می‌کند. در بالای سیستم ذخیره‌سازی مواد نیز، دوربینی تعبیه گردیده که با شناسایی مواد غذایی مختلف، اطلاعات لازم را به سیستم یادگیری ماشین منتقل می‌کند.

آن‌گونه که در اسناد پتنت آمده است، قابلیت‌های هوش مصنوعی، در چندین مرحله به یک فرآیند پخت بی‌نقص کمک می‌کند؛ در ابتدا، از سیستم‌های شبکه عصبی مبتنی بر تصویر، مانند «AlexNet» یا «GoogleNet»، برای آموزش و یادگیری سیستم در زمینه طبخ غذا استفاده می‌شود. مرحله بعدی، در زمان استفاده از ظرف توسط مصرف‌کننده رخ می‌دهد. پلوپز میدیا، برای افزایش درک خود از فرآیند پخت‌وپز، رفتارهای آشپزی کاربر را یاد گرفته و آن‌ها را با اطلاعات قبلی خود تطبیق می‌دهد. با گذشت زمان، سیستم می‌تواند غذا را بر اساس ترجیحات شخصی کاربر و نیازهای بهداشتی و تغذیه‌ای و البته، عوامل محیطی، مانند فصول سال یا دما، شخصی‌سازی نماید. درک تنظیمات مربوط به طعم مطلوب غذا از دید کاربر، از دیگر مزایای این ظرف هوشمند محسوب می‌شود. گفتنی است که پلوپز هوشمند میدیا، قادر به اتصال به شبکه خانگی خواهد بود، جایی که به‌عنوان بخشی از یک سیستم آشپزخانه هوشمند، هم به مشخصات سایر کاربران (مثلاً اعضای خانواده) دسترسی داشته و هم با سایر تجهیزات و سیستم‌های خانگی هماهنگ خواهد بود.