ربات هوشمندی که تجربه گفتگو با افراد فوت شده را فراهم می‌کند!
۱۹ بهمن ۱۳۹۹ ربات هوشمندی که تجربه گفتگو با افراد فوت شده را فراهم می‌کند!

یکی از بزرگ‌ترین آرزوهای همه افرادی که عزیزی را از دست داده‌اند، این است که می‌توانستند تنها یک بار دیگر با وی حرف زده و به او بگویند که چقدر دوستش داشته‌اند. شرکت‌های فناور، هر جا نیازی را شناسایی کنند، به دنبال پاسخ‌دهی به آن خواهند بود و حتی این حوزه باورنکردنی هم، استثنایی برای این موضوع نشده است. مایکروسافت، سیستم هوشمندی ابداع نموده که به افراد امکان می‌دهد تا با مردگان صحبت کنند. این مکالمه مجازی که از طریق ربات «Cahtbot» صورت می‌گیرد، دلتنگی کاربران را رفع نموده و امکان تجدید خاطرات با عزیزان درگذشته را فراهم می‌سازد.  

اغلب مردم، مایکروسافت را با ویندوز و سایر محصولات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری آن می‌شناسند. با این حال، طیف وسیعی از فناوری‌ها و ایده‌های نوآورانه را می‌توان مثال زد که مایکروسافت به آن‌ها ورود نموده و در حال تلاش برای توسعه و تجاری‌سازی اختراعات متعددی می‌باشد. برای مثال، هدست واقعیت مجازی «هلولنز»، به این شرکت کمک نموده تا خود را به‌عنوان یکی از پیشگامان این حوزه نوظهور فناوری مطرح نماید. البسه هوشمند، نظارت بر عملکرد کارکنان از طریق ارزیابی زبان بدن، نسل جدید اسپیکرهای هوشمند خانگی و حتی استخراج ارزهای دیجیتال از طریق مشاهده و خواندن تبلیغات توسط کاربران، دیگر مثال‌های سرمایه‌گذاری مایکروسافت در حوزه‌های مختلف فناوری است. همین تنوع گسترده و البته ظاهر عجیب و غریب برخی ایده‌ها، چشم‌انداز بلندپروازانه مایکروسافت در خلاقیت و نوآوری را نشان می‌دهد. در آخرین نمونه از این ایده‌های عجیب و منحصربه‌فرد، این شرکت به دنبال ایجاد یک شبیه‌سازی هوشمند از افراد فوت شده بوده که امکان ایجاد ارتباطی غیرواقعی، اما به ظاهر واقعی را فراهم می‌سازد.

در پتنت جدید مایکروسافت که در آوریل ۲۰۱۷، در دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا به ثبت رسیده و به تازگی گواهی ثبت اختراعی به شماره «US 10853717» به آن تخصیص یافته است، از قابلیتی در یک ربات مکالمه‌محور صحبت شده که می‌تواند از یک شخص خاص، الگوبرداری کند (یک فرد فوت شده یا در قید حیات، اعم از دوستان، اقوام و فامیل، یک فرد مشهور و یا حتی یک شخصیت تاریخی یا خیالی). این فناوری، یادآور یک اپلیکیشن داستانی در مجموعه تلویزیونی «آینه سیاه» است که به شخصیت اصلی داستان، اجازه می‌داد تا پس از مرگ نامزد خود، با گرفتن اطلاعات از شبکه‌های اجتماعی، به گفتگو با وی ادامه دهد!

شاید در وهله اول، ایده‌ای غیرممکن و فانتزی به نظر برسد، اما بررسی‌ مخترعین مایکروسافت، نشان داده که از لحاظ نظری، کاری امکان‌پذیر است. شاید هم نوعی ترس از این برنامه اسرارآمیز، وجودتان را فرا گرفته باشد. نگران نباشید، مایکروسافت قرار نیست به این زودی نسبت به تجاری‌سازی آن اقدام کند. تیم اوبرین (Tim O'Brien)، مدیرکل بخش هوش مصنوعی مایکروسافت، در توئیتی اعلام کرده: «هیچ برنامه‌ای برای این کار وجود ندارد. این فناوری، ممکن است ناراحتی عده‌ای را به دنبال داشته باشد».  

فارغ از این‌که مایکروسافت بتواند یا بخواهد ایده این ربات جادویی را عملیاتی نماید، آشنایی با چگونگی عملکرد آن، جالب خواهد بود. بنا بر اسناد ثبت اختراع، داده‌های اجتماعی، مانند تصاویر، پست‌های شبکه‌های اجتماعی، پیام‌ها، داده‌های صوتی و حتی نامه‌های نوشته شده از فرد مذکور، برای آموزش ربات و ایجاد قابلیت تعامل و گفتگوی کاملاً مشابه، بکار گرفته می‌شود. به این منظور، ممکن است از منابع داده مختلفی استفاده شده تا ویژگی‌های مکالمه فردی، اعم از سبک، لحن، صدا، اصطلاحات و علایق، به شکل حداکثری شبیه‌سازی شود. در برخی موارد، حتی از الگوریتم‌های تشخیص صدا و چهره هم، برای تطابق تصاویر و فیلم‌های موجود و ایجاد مدل‌های دو بعدی یا سه بعدی صدا و تصویر استفاده می‌شود. به نظر می‌رسد که هوش مصنوعی، توانسته دریچه جدیدی به روی محققین باز کند و احتمالاً در آینده‌ای نزدیک، همان‌طور که در فیلم‌های تخیلی می‌بینیم، مدل‌های مجازی از افراد واقعی هم در دسترس خواهند بود.