آیا باید منتظر مک‌بوک، آی‌پد و آیفون تیتانیومی باشیم؟
۲۰ بهمن ۱۳۹۹ آیا باید منتظر مک‌بوک، آی‌پد و آیفون تیتانیومی باشیم؟

ثبت اختراع جدید اپل، حکایت از عزمی جدی برای تولید نسخه‌ تیتانیومی مک‌بوک، آی‌پد و آیفون دارد. در حالی‌که اپل پیش‌تر ساعت‌های تیتانیومی خود را به بازار عرضه کرده بود، پتنت جدید این شرکت، نشان می‌دهد که چالش‌های موجود در مسیر استفاده از تیتانیوم برای سایر محصولات خود را نیز حل نموده است. مشکل اصلی برای استفاده از تیتانیوم، کیفیت سطح نهایی آن بوده که زیبایی و براقی لازم را ندارد. اپل با بکارگیری ترکیبی از عملیات‌های مکانیکی و شیمیایی، این مشکل عمده را حل نموده و دستیابی به نمونه‌ای جذاب، براق، مستحکم و با وزن تمام شده کمتر را ممکن نموده است.

اپل را می‌توان یکی از نوآورترین شرکت‌های جهان دانست؛ نوآوری مداوم در محصولات نوستالژیکی همچون آیفون (از توسعه فناوری‌های مرتبط با دوربین، شارژ بی‌سیم و احراز هویت گرفته تا صفحات نمایش انعطاف‌پذیر و قابلیت‌های سلامت دیجیتال) و سرمایه‌گذاری در بسیاری از حوزه‌های دیگر، مانند خودروهای خودران و خانه‌های هوشمند، به‌خوبی اولویت نوآوری و توسعه قابلیت‌های فناورانه را در این شرکت نشان می‌دهد. یکی از ایده‌های قدیمی اپل که به نظر می‌رسد هنوز هم در پی تحقق آن است، تغییر جنس بدنه محصولات می‌باشد. دستگاه‌های الکترونیکی قابل‌حمل، شامل اجزای مختلف عملیاتی، اعم از نمایشگر، پردازنده، آنتن، دوربین و ... بوده و محفظه لازم برای تعبیه این اجزا، می‌تواند از فلزات مختلفی مانند آلومینیوم آندایز شده، ساخته شود. فلز مورد استفاده برای این منظور، بایستی از یک طرف استحکام و مقاومت خوبی برای حفاظت از اجزای داخلی داشته باشد و از طرف دیگر، با سطحی جذاب و زیبا همراه گردد. در حالی‌که برخی از فلزات، دارای استحکام مناسب برای این کار می‌باشند، اما زیبایی ظاهری سطح تمام شده آن‌ها، برای چنین محصولات لوکسی مناسب نیست. یکی از این فلزات، تیتانیوم بوده که اپل در ثبت اختراع جدید خود، راهکاری ویژه برای آماده‌سازی سطحی آن ارائه نموده است.

پتنت جدید اپل که در سپتامبر 2019 میلادی، در دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا به ثبت رسیده و به تازگی گواهی ثبت اختراعی به شماره «US 10901458»، به آن اختصاص یافته است، فرایندی ترکیبی از بلاست کردن (blasting) و اچ (etching) کردن به کمک یک فرایند آندایز شیمیایی را توصیف نموده که به یک سطح نهایی قابل قبول منتج می‌گردد. ترکیب این فرایندها، کمک می‌کند تا عیوب سطحی، مانند خطوط جوشکاری و ساختار کریستالوگرافی‌ دانه‌ها پوشانیده شود. این در حالی است که اگر فقط از فرایند بلاست کردن استفاده می‌شد، پوشاندن عیوبی همچون خط جوش‌ها امکان‌پذیر نبود.

در حالی‌که تیتانیوم از آلومینیوم سنگین‌تر است، اما با توجه به خواص مکانیکی بسیار بالاتر این فلز، می‌توان برای دستیابی به یک استحکامی مشابه، از لایه‌های بسیار نازک‌تر تیتانیومی استفاده نمود. در نتیجه استفاده از لایه‌های نازک‌تر، نمونه‌های تیتانیومی حتی از مشابه آلومینیومی نیز سبک‌تر خواهند بود.

گفتنی است، این نخستین باری نیست که گمانه‌زنی‌ها در خصوص اقدام اپل برای ساخت مک‌بوک‌های تیتانیومی انجام می‌گیرد. پیش از این، در خلال سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۳ میلادی، این شرکت محصولی به نام «PowerBook G4» عرضه کرد که اغلب به دلیل بدنه تیتانیومی، آن را با نام «TiBook» می‌شناختند. شایعاتی هم پیرامون عرضه «iMac» تیتانیومی در سال ۲۰۰۷ به گوش می‌رسید که در واقعیت محقق نشد. با توجه به استراتژی سال‌های اخیر اپل در عرضه مدل‌های فولادی آیفون، ممکن است عزم شرکت برای استفاده از تیتانیوم در بدنه آیفون‌ها هم جدی‌ باشد. باید منتظر محصولات جدید اپل در سال‌های آتی بود تا نتیجه نهایی این تلاش‌های فناورانه، مشخص گردد.