درآمد دو برابری شرکت‌هایی که از حقوق مالکیت فکری استفاده می‌کنند!
۰۳ اسفند ۱۳۹۹ درآمد دو برابری شرکت‌هایی که از حقوق مالکیت فکری استفاده می‌کنند!

تحقیقات جدید دفتر ثبت اختراع اروپا، نشان می‌دهد که حقوق مالکیت فکری، مزایای اقتصادی فراوانی برای کسب‌وکارها به دنبال دارد. بنا بر این مطالعه شرکت‌هایی که حداقل دارای یک پتنت، طرح صنعتی یا علامت تجاری باشند، در مقایسه با شرکت‌هایی که هیچ یک از این حقوق مالکیت فکری را در اختیار ندارند، به‌طور متوسط ۲۰ درصد درآمد بیشتری کسب می‌کنند. علاوه بر این، شرکت‌های دارنده حقوق مالکیت فکری، به‌طور میانگین، ​​۱۹ درصد دستمزد بالاتری نسبت به شرکت‌های دیگر پرداخت می‌کنند.

یکی از پرسش‌های کلیدی سیاست‌گذاران حوزه علم و فناوری، چگونگی اثرگذاری مالکیت فکری بر اقتصاد و به‌طور خاص عملکرد بنگاه‌های اقتصادی است. دفتر ثبت اختراع اروپا، با تأکید بر شرکت‌های کوچک و متوسط که در حدود ۹۹ درصد از کل کسب‌وکارهای اتحادیه اروپا و ۵۷ درصد از تولید ناخالص داخلی این اتحادیه را تشکیل داده‌اند، مطالعات مستمری در این زمینه انجام داده و نتایج آن‌ها را منتشر می‌سازد. نکته جالب‌توجه مطالعه جدید که با همکاری دفتر مالکیت فکری اتحادیه اروپا (EUIPO) انجام شده است، اثرگذاری بسیار زیاد پتنت در عملکرد اقتصادی شرکت‌ها است. بنا بر نتایج انتشار یافته، داشتن یک پتنت، به منزله ۳۶ درصد درآمد بیشتر شرکت و ۵۳ درصد دستمزد بالاتر برای کارمندان بوده که قوی‌ترین ارتباط بین عملکرد اقتصادی شرکت و حقوق مالکیت فکری را نشان می‌دهد. طراحی‌های صنعتی و علائم تجاری، به ترتیب با ۳۲ و ۲۱ درصد درآمد بیشتر و همچنین ۳۰ و ۱۷ درصد دستمزد بالاتر کارمندان، در رده‌های بعدی جای دارند.

آنتونیو کامپینوس (António Campinos)، رئیس دفتر ثبت اختراع اروپا، در ارتباط با نتایج این گزارش اظهار داشته: «هرچه سبد مالکیت فکری شما قوی‌تر باشد، کسب‌وکار شما بهتر عمل می‌کند. مشاغل صاحب حقوق مالکیت فکری، فقط خودشان درآمد بیشتری ندارند، بلکه کارمندان آن‌ها نیز درآمد بیشتری کسب می‌کنند. این‌ها سیگنال‌های مهمی برای اقتصاد و جامعه ما بوده و نشان می‌دهد که پتانسیل استفاده نشده قابل‌توجهی برای SMEها در اروپا وجود دارد. آن‌ها می‌توانند بیشترین بهره را از داشتن حقوق مالکیت فکری داشته باشند. کسب‌وکارهایی که از حقوق مالکیت فکری به خوبی استفاده می‌کنند، به ما کمک کردند تا از بحران مالی ۲۰۰۸ عبور کنیم. من قویاً معتقدم که نوآوری به اروپا کمک می‌کند تا اثرات منفی کووید-۱۹ را هم پشت سر بگذاریم».

کریستین آرکامبیو (Christian Archambeau)، مدیر اجرایی دفتر مالکیت فکری اتحادیه اروپا هم در خصوص گزارش یاد شده افزود: «این مطالعه، یکی دیگر از شواهد مرتبط با اثرگذاری حقوق مالکیت فکری بر عملکرد اقتصادی شرکت‌ها، به‌ویژه شرکت‌های کوچک و متوسط به‌عنوان اساس اقتصاد اروپا است. برای این شرکت‌ها، محافظت از نوآوری‌ها و ابداعات بسیار کلیدی است، چیزی که یکی از اهداف مهم برنامه استراتژیک ۲۰۲۵ ما را تشکیل می‌دهد».

شرکت‌های کوچک و متوسط دارنده حقوق مالکیت فکری، نسبت به شرکت‌هایی که اصلاً مالک این حقوق نیستند، ۶۸ درصد درآمد بیشتری دارند. این در حالی است که در شرکت‌های بزرگ، اختلاف تقریباً ۱۸ درصدی در درآمدها وجود دارد. جالب‌تر این‌که کمتر از ۹ درصد از «SME»های اروپایی، صاحب یکی از انواع حقوق مالکیت فکری (پتنت، طراحی صنعتی و علامت تجاری) می‌باشند و این حاکی از پتانسیل قابل‌توجه شرکت‌های کوچک‌تر برای بهره‌برداری بیشتر از این حقوق ارزشمند و انحصاری است.

لازم به تأکید است که شرکت‌های کوچک و متوسطی که حقوق مالکیت فکری مختلف را ترکیب نموده و عملاً بیش از یک نوع «IPRs» در اختیار دارند، درآمد بسیار بیشتری خواهند داشت. بر این اساس، کسب‌وکارهای کوچکی که هم‌زمان پتنت و علامت تجاری دارند، ۷۵ درصد درآمد بیشتری داشته و آن‌هایی که طراحی صنعتی و علامت تجاری خود را ثبت کرده‌اند، ۸۴ درصد درآمد بیشتری خواهند داشت. «SME»هایی که دارای ترکیبی از پتنت، علامت تجاری و طراحی‌های صنعتی هستند، تقریباً دو برابر (۹۸ درصد) درآمد بیشتری نسبت به شرکت‌هایی دارند که هیچ یک از این سه نوع حقوق مالکیت فکری را در اختیار ندارند.