مراقبت‌های بهداشتی: محرک اصلی فعالیت‌های ثبت اختراع در اروپا
۰۸ فروردین ۱۴۰۰ مراقبت‌های بهداشتی: محرک اصلی فعالیت‌های ثبت اختراع در اروپا

گزارش دفتر ثبت اختراع اروپا پیرامون فعالیت‌های ثبت اختراع در سال ۲۰۲۰ میلادی، حاکی از آن است که نوآوری‌های حوزه بهداشت و درمان، محرک اصلی فعالیت‌های ثبت اختراع در اروپا بوده است. نکته جالب این است که داروسازی و فناوری‌های زیستی، سریع‌ترین رشد را در بین درخواست‌های ثبت اختراع به خود اختصاص داده‌اند.

اپیدمی کووید-۱۹ و پیامدهای اقتصادی ناشی از آن، موجب شد تا بسیاری از متخصصین، در انتظار کاهش شدید فعالیت‌های تحقیق‌و‌توسعه و در نتیجه روند نزولی فعالیت‌های ثبت اختراع باشند. با این وجود، آمار دفتر ثبت اختراع اروپا نشان می‌دهد که تعداد کل درخواست‌های این نهاد در سال ۲۰۲۰ میلادی، تنها با کاهش ۰/۷ درصدی نسبت به سال قبل همراه شده است. بنا بر آمار ارائه شده، طی سال گذشته میلادی، ۱۸۰۲۵۰ درخواست جدید در «EPO» به ثبت رسیده که در مقایسه با سال ۲۰۱۹، کاهش ناچیزی را تجربه نموده است. آنتونیو کامپینوس (António Campinos)، رئیس دفتر ثبت اختراع اروپا، در این خصوص ابراز داشته: «شاخص پتنت ۲۰۲۰ نشان می‌دهد که تقاضا برای حفاظت از طریق ثبت اختراع، همچنان زیاد است. به‌طور کلی، به رغم نوسانات موجود در بخش‌های مختلف فناوری و همچنین مناطق اقتصادی، فعالیت‌های ثبت اختراع همچنان بسیار قوی است. البته باید در نظر داشت که این‌ها، نتایجی مقطعی برای یک سال بوده و تصویری کامل از تأثیرات طولانی‌مدت اپیدمی ارائه نمی‌دهد. بنابراین ما نمی‌توانیم با قطعیت پیش‌بینی کنیم که در ماه‌های آینده یا سال‌های پیش رو، روند ثبت اختراع چگونه خواهد بود. اما می‌دانیم که نوآوری‌های موجود، تحقیقات و علوم جدیدی را به همراه دارد که منجر به جهانی سالم‌تر و اقتصاد قوی‌تر و پایدارتر شده و همه این‌ها، نیازمند پشتیبانی توسط یک سیستم مالکیت فکری قوی خواهد بود».

تحلیل درخواست‌های ثبت اختراع از منظر حوزه‌های مختلف فناوری، حاکی از این است که دارو و فناوری‌های زیستی، به ترتیب با ۱۰/۲ و ۶/۳ درصد افزایش، بهترین روندها را داشته‌اند. از نظر تعداد درخواست‌ها نیز، فناوری‌های پزشکی با ۱۴۲۹۵ درخواست، بیشترین ثبت اختراعات در سال ۲۰۲۰ را در بر گرفته و ارتباطات دیجیتال که در سال ۲۰۱۹ در صدر قرار داشت را پشت سر گذاشته ‌است.

از منظر منشأ جغرافیایی، بیشترین درخواست‌های به ثبت رسیده در دفتر ثبت اختراع اروپا، از طرف پنج کشور آمریکا (۴۴۲۹۳ درخواست)، آلمان (۲۵۹۵۴ درخواست)، ژاپن (۲۱۸۴۱ درخواست)، چین (۱۳۴۳۲ درخواست) و فرانسه (۱۰۵۵۴ درخواست) بوده است. جالب این‌که بیشترین نرخ رشد در میان ده کشور برتر، متعلق به متقاضیان چین و کره جنوبی با ۹/۹ و ۹/۲ درصد است. کاهش ۴/۱ درصدی متقاضیان آمریکایی، با توجه به سهم تقریباً بیست‌و‌پنج درصدی آن‌ها در کل درخواست‌ها، کاملاً خودنمایی می‌کند. بنا بر گزارش «EPO»، مخترعین و فناوران اروپایی توانسته‌اند ۸۱۰۰۰ درخواست جدید در سال ۲۰۲۰ به ثبت برسانند که افت ۱/۳ درصدی را نسبت به سال قبل نشان می‌دهد. در این بین، بیشترین کاهش متعلق به هلند (۸/۸ درصد) و انگلیس (۶/۶ درصد) بوده و در مقابل، فنلاند رشدی ۱۱/۱ درصدی را تجربه نموده است.

در بین شرکت‌های برتر متقاضی ثبت اختراع در «EPO» نیز، سامسونگ با ۳۲۷۶ درخواست در صدر قرار داشته و پس از آن، هوآوی و «LG» با ۳۱۱۳ و ۲۹۰۹ درخواست، در رده‌های دوم و سوم جای دارند. این آمار، به خوبی با رشد قابل ‌توجه متقاضیان چینی و کره‌ای همخوان بوده و نشان می‌دهد که مخترعین و فناوران این دو کشور، توجه ویژه‌ای به بازار اروپا دارند.