محققین دانشگاه هندی «Lovely Professional University»، موفق به توسعه فناوری جدیدی شدهاند که تولید شکلات با طعم میوههای مختلف و خواص آنتیاکسیدانی را ممکن میسازد. این فناوری که مبتنی بر نوعی فرایند تخمیر مضاعف و افزودن ۴۰ درصدی آنتیاکسیدان طبیعی به دانههای کاکائو است، ارزش تجاری بالایی داشته و میتواند با استقبال قابل توجهی برای تجاریسازی روبرو شود.
کاکائو و شکلات، در زمره خوراکیهای مورد علاقه همه اقشار جامعه بوده که کوچک و بزرگ و فقیر و غنی نمیشناسد. همین بازار بزرگ، بسیاری از فناوران را بر آن داشته تا با نوآوریهای مختلف، محصولاتی جدید و متمایز تولید نموده و سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهند. به نظر میرسد که دانشگاه هندی «LPU» هم، از این قاعده مستثنی نبوده و محققین آن، با اعمال تغییراتی در روش فرآوری دانههای کاکائو و استفاده از تخمیر مضاعف، ویژگیهای شکلاتها، از جمله طعم طبیعی و خواص آنتیاکسیدانی آنها را بهبود دادهاند.
از آنجا که احتمالاً این روش ابتکاری، عاشقان شکلات را مجذوب خود میکند، «LPU» به منظور حفاظت از فناوری ارزشمند خود، اقدام به ثبت اختراعی در هند نموده و برای آن، موفق به اخذ گواهی ثبت اختراع نیز شده است. همچنین، این دانشگاه در راستای استراتژی مالکیت فکری و تجاریسازی خود، از پیمان همکاری ثبت اختراع نیز استفاده نموده تا مسیر را برای اقدامات بعدی و حفاظت احتمالی در کشورهای مختلف هموار نماید.
گفتنی است که در روشهای فعلی طعمدار کردن شکلات، عمدتاً از طعمدهندههای مصنوعی برای ایجاد طعم میوه استفاده میشود. این فرآیند، نه تنها از منظر سلامتی سود آنچنانی به دنبال ندارد، بلکه ممکن است خطرات جدی نیز برای مصرفکنندگان به دنبال داشته باشد. به منظور جلوگیری از این چالش، در روش پیشنهادی محققین «LPU»، از طعمدهندههای طبیعی استفاده شده است. آنتیاکسیدان موجود در کاکائو، مزایای چشمگیری داشته که از آن جمله، میتوان به التهاب کمتر، کاهش عوامل مرتبط با بیماریهای قلبی و کاهش خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی اشاره نمود.
دکتر جاستین ساموئل (Jastin Samuel)، محقق دانشکده مهندسی و علوم زیستی دانشگاه «LPU»، در خصوص فناوری توسعه یافته در این دانشگاه اظهار داشته: «در طی این فرآیند، ابتدا دانههای کاکائو تخمیر شده و عطر و طعم طبیعی کاکائو به دست میآید. در ادامه، با استفاده از تفاله میوه یا پوست آن، تخمیر صورت گرفته تا طعم میوه به شکلات اضافه شود. این روش، به افزودن حدوداً ۴۰ درصدی آنتیاکسیدان طبیعی به دانههای کاکائو کمک میکند. از طرف دیگر، این روش مقرونبهصرفه بوده و صنعت برای اجرای آن، به زیرساختهای اضافی نیاز نخواهد داشت. علاوه بر این، فرایند جدید با ایجاد عطر، طعم و کیفیت بهتر شکلاتها، آنها را برای همه مشتریان، قابل قبولتر و دوستداشتنیتر میکند». گفتنی است که آشوک میتال (Ashok Mittal)، رئیس دانشگاه «LPU»، با تبریک به تیم تحقیق برای این موفقیت، در راستای حمایت از محققین و مخترعین دانشگاهی، آنها را دعوت به ادامه کار بر روی ایدههای علمی بدیع و اجتماعی نموده است.