غول فناوریهای ارتباطی چین، خبر از انعقاد موافقتنامه جدیدی با یکی از تأمینکنندگان قطعات فولکسواگن داده که امکان استفاده از پتنتهای ارتباطی «4G» را برای این تأمینکننده فراهم میکند. برآوردها حکایت از آن دارد که به کمک این موافقتنامه صدور مجوز که بزرگترین قرارداد هوآوی در صنعت خودرو محسوب میشود، تقریباً ۳۰ میلیون خودروی فولکسواگن از این فناوریهای پتنت شده بهرهمند شوند.
پس از تحریمهای شدید هوآوی از سوی دولت آمریکا که در پی اصطکاکهای تجاری بین چین و آمریکا پدید آمد، بخش بزرگی از کسبوکار این شرکت فناور و جریانهای درآمدی آن با چالش مواجه شد. در ماه آوریل سال جاری میلادی، گزارشی از فروش سه ماهه این شرکت انتشار یافت که کاهش ۱۶/۵ درصدی نسبت به بازه مشابه سال گذشته را نشان میداد. اگرچه این کاهش فروش به واگذاری برند تجاری «Honor» در سال گذشته مرتبط است، اما نمیتوان منکر اثرات منفی اختلافات تجاری با آمریکا و اتهاماتی از قبیل سرقت اسرار تجاری شرکتهای آمریکایی از سوی هوآوی شد. به نظر میرسد که مدیران این شرکت، در واکنش به چالشهای پدید آمده، متنوعسازی درآمدی را در اولویت استراتژیهای خود قرار داده و در این راستا، تمرکز بیشتری بر سبد داراییهای فکری و درآمدزایی از آن دارند؛ سیاستی که با توجه به ارزش بی حد و حصر این داراییها و نقش کلیدی هوآوی در حوزه ارتباطات، بسیار موفق خواهد بود. بهترین شاهد از موفقیت استراتژی جدید هوآوی، درآمد ۶۰۰ میلیون دلاری این شرکت از حق امتیازات پتنت در سال جدید است که کاهش درآمدها را تا حد زیادی پوشش داد.
مزیت بزرگ هوآوی، در اختیار داشتن مجموعهای از پتنت ضروری استاندارد در حوزه فناوریهای ارتباطی «4G» و «5G» است که با توجه به در هم آمیختن حوزههای فناوری در صنایع و بخشهای مختلف اقتصادی، فرصت منحصربهفردی در اختیار این شرکت چینی قرار داده است. بهترین مثال برای این موضوع، صنعت خودرو بوده که برخلاف ساختار رقابتی سنتی در دهههای قبل، امروزه محل تقابل مجموعهای از شرکتهای فناور ارتباطی مانند گوگل، نوکیا و اپل، با خودروسازان سنتی نظیر تویوتا، فورد و فولکسواگن شده است. پرونده حقوقی جنجالی نوکیا و دایملر به خوبی این تقابل را اثبات میکند.
در واکنش به این شرایط جدید، خودروسازانی همچون فولکسواگن، تصمیم گرفتهاند تا از ابزار صدور مجوز برای حل چالشها و دسترسی به فناوریهای مورد نیاز خود استفاده کنند و در این بین، هوآوی نیز به خوبی در حال بهرهبرداری از فرصت کمیاب پیش آمده میباشد. سونگ لیوپینگ (Song Liuping)، مدیر ارشد حقوقی هوآوی در این زمینه میگوید: «هوآوی بهعنوان یک شرکت نوآور، صاحب سبد پتنت قدرتمندی از فناوریهای ارتباطی بیسیم است که ارزش بالایی برای صنعت خودرو دارد. ما خوشحالیم که بازیگران اصلی صنعت خودرو، این ارزش را تشخیص میدهند. ما معتقدیم که مجوزهای بهرهبرداری از این فناوریهای پیشرفته، به نفع مصرفکنندگان در سرتاسر جهان خواهد بود».
گفتنی است که اطلاعاتی رسمی پیرامون شرکت طرف قرارداد هوآوی منتشر نشده است، اما بسیاری از فعالان صنعت خودرو معتقدند که شرکت مذکور، «Rolling Wireless» بوده که یکی از تأمینکنندگان برتر دستگاههای دسترسی به شبکههای «4G» و «5G» است. این شرکت که در لوکزامبورگ مستقر است، همکاریهای گستردهای با فولکسواگن دارد. فولکسواگن از ذکر نام این تأمینکننده خودداری نموده، اما طی بیانیهای رسمی، با تأیید معامله جدید با هوآوی، اعلام داشته: «قرارگیری این قرارداد صدور مجوز در زنجیره تأمین این شرکت، مدلی برای چگونگی موفقیت و همکاری نزدیک بین صنعت حملونقل و صنعت اطلاعات و ارتباطات محسوب میشود».
لازم به ذکر است که در پایان سال ۲۰۲۰ میلادی، هوآوی دارنده بیش از ۱۰۰ هزار پتنت فعال (بیش از ۴۰ هزار خانواده پتنت) در نقاط مختلف جهان بوده و پیشبینی میشود که درآمد این شرکت از صدور مجوز بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱، حدود ۱/۲ تا ۱/۳ میلیارد دلار باشد.