بررسی مبادلات پتنت در سال ۲۰۲۰ میلادی، حکایت از آن دارد که اپل در زمره خریداران بزرگ پتنتهای چینی قرار گرفته است. بنا بر گزارش جدید انتشار یافته پیرامون مبادلات پتنت در چین، اپل تنها شرکت خارجی است که در سال ۲۰۲۰، در بین ۱۰ خریدار برتر پتنتهای چینی قرار دارد. با افزایش دعاوی حقوقی علیه اپل و تلاش این شرکت برای حضور جدیتر در بازار چین، مدیران این غول فناوری آمریکایی سعی دارد تا سبد داراییهای فکری خود را گستردهتر نموده و به همین منظور، خریداری پتنتهای مرتبط چینی را در استراتژی خود قرار دادهاند.
همگان اپل را با محصولات نوستالژیکی همچون آیفون و آیواچ میشناسند. با وجودی که آمریکا بهعنوان بازار اصلی این محصولات تعریف شده، اما بازارهایی همچون اروپا و چین هم در رادار مدیران این شرکت قرار دارند. رشد اقتصادی ادامهدار چین و افزایش قدرت خرید مردم این کشور، موجب شده تا در مسیری متفاوت از روند جهانی تسخیر بازارهای منطقهای توسط فناوران چینی، این بار یک برند آمریکایی در تدارک حضور حداکثری در بازار این کشور برآید. اما این حضور، با چالشهایی هم همراه بوده است. دعاوی حقوقی مکرر چینیها علیه اپل و لزوم حفاظت از زنجیره تأمین محصولات و خدمات در این کشور، این شرکت را بر آن داشته تا استراتژی خریداری پتنتهای مرتبط با حوزه فعالیت خود را در دستور کار قرار دهد.
به دنبال این استراتژی جدید، اپل در سال ۲۰۲۰ میلادی، تنها شرکت غیرچینی حاضر در فهرست ۱۰ شرکت برتر خریدار پتنت در چین بوده است. بر اساس گزارش منتشر شده که با استفاده از دادههای تحلیلی پلتفرم «PatSnap» بدست آمده، طی سال ۲۰۲۰ میلادی مجموعاً ۳۲۷.۷۷۳ پتنت مبادله شده و در بین بازیگران پیشگام، نام دو شرکت «Advanced New Technology» و «Alibaba Group» به چشم میخورد. خریداری ۷۲۶۱ پتنت توسط «Advanced New Technology» که با رقم ۱۲/۲ میلیارد یوانی همراه بوده، میانگین قیمتی ۱/۶۸ میلیون یوانی را برای هر پتنت نشان میدهد.
اپل نیز با ۱۶۸۴ مبادله پتنت، در رده هفتم این فهرست قرار دارد. بررسی دقیقتر فهرست ۱۰ شرکت برتر نشان میدهد که سه غول معروف چینی، شامل «BAIC Group»: فعال در صنعت خودرو، «PetroChina»: فعال در صنعت نفت و گاز و «Guangdong Power Grid»: فعال در حوزه انرژی نیز در این فهرست قرار دارند.
گفتنی است، یکی از مهمترین معاملات پتنت اپل در چین، توافق یک میلیارد دلاری با اینتل در سال ۲۰۱۹ است که به موجب آن، بخشی از داراییهای اینتل در چین، در سال ۲۰۲۰ به اپل واگذار گردید. همچنین اپل توافقات دیگری نیز با شرکتهای بزرگی همچون پاناسونیک داشته است. در کنار این موارد، این غول آمریکایی تعداد زیادی خرید استراتژیک پتنت هم در مقیاس کوچکتر و با شرکتهای استارتآپی انجام داده که بخشی از آنها در قالب تملک این شرکتها بوده است. جالبتر اینکه اپل حتی با مخترعین فردی هم وارد معامله شده و مجموع همه این توافقات، یک سبد پتنت حاوی تقریباً ۴۲۰۰ پتنت چینی را برای این شرکت به ارمغان آورده است.