رقابت جدی اپل و سامسونگ برای بکارگیری لنزهای پریسکوپی
۲۲ شهریور ۱۴۰۰ رقابت جدی اپل و سامسونگ برای بکارگیری لنزهای پریسکوپی

سبد پتنت قدرتمند سامسونگ، برنامه‌های اپل برای جایگزینی و ادغام یک لنز دوربین جدید در آیفون‌ را با چالش مواجه نموده است. بنا بر اخبار انتشار یافته، اپل امیدوار است که تا سال ۲۰۲۳ میلادی، نوعی لنز شبیه به پریسکوپ را در آیفون‌های خود بکار گیرد که امکان بزرگنمایی بهتر و نازک‌تر شدن ماژول‌های دوربین را فراهم می‌‌آورد. با این وجود، ثبت اختراعات متعدد سامسونگ در این حوزه، احتمالاً اپل را با چالش جدی روبرو نموده و این شرکت را به سامسونگ وابسته می‌نماید.

امروزه تلفن‌های هوشمند به ابزاری فراتر از یک دستگاه ارتباطی صرف تبدیل شده‌ و عملاً تعاملات مجازی کاربران در شبکه‌های اجتماعی، دریافت اطلاعات از طریق موتورهای جستجو، خرید اینترنتی و حتی کنترل سلامت را بر عهده گرفته‌اند. این موضوع، رقابت در این صنعت را به شدت پیچیده نموده که وجوه مختلفی را در بر گرفته است. یکی از مهم‌ترین جنبه‌ها، ثبت تصاویر و ویدئوهای مختلف است که توسط دوربین‌های پیشرفته و حرفه‌ای انجام می‌گیرد. نوآوری‌های مستمر، از تعبیه چندین دوربین مختلف در گوشی گرفته تا امکان تصویربرداری زیر آب، به خوبی شدت رقابت در این حوزه و سرمایه‌گذاری‌های چشمگیر شرکت‌های فناور را نشان می‌دهد. طبیعتاً رقابت اپل و سامسونگ به‌عنوان رهبران صنعت تلفن همراه، در حوزه دوربین‌ها هم در جریان است. در حالی که در تلفن هوشمند «Galaxy S21 Ultra» سامسونگ، با استفاده از لنز پریسکوپ، امکان زوم اپتیکال ۱۰ برابری فراهم شده، اما در آخرین محصول اپل، یعنی «iPhone 12 Pro Max»، تنها قابلیت زوم ۲/۵ برابری وجود دارد. در همین راستا، اپل نیز تمایل شدیدی به استفاده از لنزهای پریسکوپ در گوشی‌های هوشمند خود دارد.

مفهوم «پریسکوپ»، اصطلاحی است که برای توصیف یک سیستم لنز تاشو و مبتنی بر تغییر مسیر نور از طریق دنباله‌ای از لنزها و آینه‌ها استفاده می‌شود. این مفهوم، در لنزهای جدید دوربین هم کاربرد داشته و قادر به بهبود قابلیت زوم دوربین‌های فعلی تلفن‌های هوشمند می‌باشد. همین ایده که از ظاهر و عملکرد پریسکوپ‌های زیردریایی تقلید شده، اساس و پایه طرح جدید اپل را شکل داده است. بنا بر گزارشات مختلف، اخیراً اپل اختراعات متعددی در زمینه طراحی دوربین‌های پریسکوپی به ثبت رسانیده که از آن جمله، می‌توان به «US 11061213» و «US 11092773» اشاره نمود. هر دوی این پتنت‌ها، در ژانویه ۲۰۱۹ به ثبت رسیده و گواهی ثبت اختراع آن‌ها، به ترتیب در جولای و آگوست سال جاری میلادی، از سوی دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا صادر شده است.

تا اینجا با نوآوری جدیدی از اپل مواجهیم که به گفته برخی کارشناسان، به زودی در نسخه‌های جدید آیفون بکار گرفته می‌شود. حتی انتخاب «LG InnoTek» به‌عنوان یک تأمین‌کننده، گواهی بر همین موضوع است. اما نکته جالب اینجا است که «LG InnoTek» خود محرک‌های (Actuator) مورد نیاز را از سامسونگ الکترومکانیکز (Samsung Electro-Mechanics) تأمین نموده و به نوعی می‌توان گفت که اپل در مسیر تغییر فناوری خود، وابسته به سامسونگ باقی می‌ماند. لنزهای مورد استفاده در آیفون‌های فعلی، برای جابجایی از محرک‌های فنری استفاده می‌کنند که از طریق شرکت‌های «Alps Electric» و «Mitsumi Electric» تأمین می‌گردند. این در حالی است که محرک‌های توپی مورد نیاز برای لنز پریسکوپی مد نظر اپل، توسط سامسونگ الکترومکانیکز تولید می‌گردد. در واقع، با توجه به این‌که سامسونگ در این حوزه از فناوری پیشتاز بوده و پتنت‌های متعددی را به خود اختصاص داده است، این استراتژی اپل با چالش‌هایی جدی مواجه خواهد بود.

گفتنی است، سامسونگ در کنار پتنت‌های مستقیمی که در این حوزه به ثبت رسانیده، با «Jahwa Electronics» هم پروژه مشترکی برای توسعه فناوری آغاز نموده است. علاوه بر این، سامسونگ با خرید شرکت استارت‌آپی «Corephotonix» در سال ۲۰۱۹، مجموعه اختراعات این شرکت را هم تصاحب کرده و عملاً یک سبد پتنت بسیار قوی در این حوزه از فناوری تدارک دیده است. مجموع این موارد، نگرانی‌هایی پیرامون چگونگی استفاده اپل از این فناوری ایجاد نموده است. در مواجهه با این مشکل، اپل یا باید کل استراتژی و طراحی‌های فنی خود را تغییر داده تا با اتهام نقض پتنت مواجه نشود و یا این‌که هزینه هنگفتی جهت اخذ مجوز بهره‌برداری از فناوری به سامسونگ بپردازد. هر دو گزینه پیش روی اپل قرار داشته و باید منتظر ماند و تصمیم جدید اپل را مشاهده کرد. فارغ از گزینه انتخابی اپل، این فناوری را می‌توان یک مثال کلاسیک از نقش پتنت در رقابت‌های فناورانه و چگونگی استفاده از آن برای محدودسازی رقبا دانست.