بسته‌بندی مواد غذایی با استفاده از ضایعات درخت موز
۲۰ مهر ۱۴۰۰ بسته‌بندی مواد غذایی با استفاده از ضایعات درخت موز

یک شرکت استرالیایی موفق به توسعه فناوری جدیدی برای بسته‌بندی مواد غذایی با استفاده از ضایعات درخت موز شده است. این فناوری که مراحل اثبات مفهومی را با موفقیت به پایان رسانده و کاربرد تجاری آن اثبات شده، توسط شرکت پاپیروس (Papyrus Australia) در سیستم پتنت استرالیا به ثبت رسیده است.

یکی از چالش‌های بزرگ صنعت کشاورزی و تولیدکنندگان مواد غذایی، سالم نگه داشتن آن‌ها در فرآیند انتقال به مصرف‌کننده نهایی و جلوگیری از هدررفت آن‌ها است. این امر، با توجه به افزایش جمعیت و تقاضای فزاینده برای مواد غذایی، از اهمیت شایان ذکری برخوردار است. در این میان، بسته‌بندی مناسب و استفاده از فناوری‌های نوین جهت تازه نگه داشتن مواد غذایی نظیر میوه و سبزیجات، یکی از اولویت‌های کلیدی متولیان این حوزه محسوب می‌شود. از این منظر، ایده نوآورانه پاپیروس در استفاده از فیبر موز برای بسته‌بندی مواد غذایی، راهکاری ارزشمند و به شدت اقتصادی است.

فیبر موز، یک محصول فرعی تولید موز است که از تنه درخت این میوه به دست آمده و در حال حاضر، به وفور وجود دارد. تقریباً ۳۰۰۰ هکتار از مزارع موز در استرالیا وجود داشته و تخمین زده می‌شود که در حدود ۱۰ میلیون هکتار از آن در سراسر جهان، سالانه تقریباً ۲/۲ میلیارد تن محصول را تولید می‌نمایند. همین آمار، درخت موز را به یک منبع فیبر پایدار و تجدیدپذیر تبدیل نموده که توسعه و تجاری‌سازی بسته‌بندی‌های مبتنی بر آن را ممکن می‌نماید. فیبر موز دارای خصوصیات منحصربه‌فردی است که در برابر آب و آتش مقاوم بوده و از آن مهم‌تر، به‌طور طبیعی در محل دفن زباله‌ها تجزیه می‌شود. به عبارت بهتر، استفاده از فیبر موز در صنایع بسته‌بندی مواد غذایی، هم مشکل استفاده بی‌رویه از پلاستیک و تبعات زیست‌محیطی آن را حل نموده و هم به دلیل وفور این منبع، مقرون‌به‌صرفه خواهد بود.

ارزش تجاری فرآیند ابداعی پاپیروس، باعث شده تا محافظت از طریق ثبت اختراع در دستور کار این شرکت قرار گیرد. رامی آبراهام آزر (Ramy Abraham Azer)، مدیرعامل پاپیروس در ارتباط با ثبت اختراع صورت گرفته می‌گوید: «این درخواست، مکمل دو پتنت قبلی شرکت است که فرآیندهای مرتبط با حل چالش ضایعات تنه درختان موز و ایجاد رشته‌های همگن فیبر از الیاف موز (با ضایعات صفر) را پوشش می‌دهد. ثبت اختراع جدید را می‌توان گامی اساسی، هم در فرآیند تصفیه فیبر موز خام برای تولید محصولات بسته‌بندی با کیفیت مواد غذایی و هم حرکت به سمت هدف نهایی جهت جایگزینی بسته‌بندی پلاستیکی و ساخت آینده‌ای پایدارتر دانست».

لازم به ذکر است که دو درخواست قبلی پاپیروس، با شماره‌های «AU2005284690B2» و «AU2008906622A0» در دفتر مالکیت فکری استرالیا به ثبت رسیده‌اند. البته یکی از این درخواست‌ها که به نظر برای پاپیروس اهمیت بیشتری داشته، در طیف وسیعی از دفاتر مختلف به ثبت رسیده که از آن جمله می‌توان به دفر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا اشاره نمود که با گواهی ثبت اختراعی به شماره «US8221584B2» هم همراه شده است. انتظار می‌رود که درخواست ثبت اختراع جدید نیز، بسته به اولویت پاپیروس برای تجاری‌سازی فناوری، در طیف وسیعی از دفاتر مختلف به ثبت رسیده و فرایند محافظت از آن دنبال شود.

پربازدید‌ترین‌ها

دومین دوره خودخوان مالکیت فکری برای همه برگزار می‌شود
۱۰ آذر ۱۴۰۰

دومین دوره خودخوان مالکیت فکری برای همه برگزار می‌شود

دومین دوره خودخوان با عنوان «مالکیت فکری برای همه»، به همت آکادمی کانون پتنت ایران، 12 آذر آغاز می‌شود.

لزوم حمایت از پتنت‌های راهبردی در مسیر ایده تا بازار
۲۳ آبان ۱۴۰۰

لزوم حمایت از پتنت‌های راهبردی در مسیر ایده تا بازار

دومین وبینار «مدرسه پاییزه» با عنوان «مالکیت فکری، بودن یا نبودن مسئله این است!» ویژه مرکز مالکیت فکری دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت برگزار گردید.  

رده ۶۰ شاخص جهانی نوآوری به ایران رسید
۲۴ آبان ۱۴۰۰

رده ۶۰ شاخص جهانی نوآوری به ایران رسید

بر اساس آمار منتشر شده، ایران در شاخص‌های مختلف در مقایسه با ده کشور برتر، کشورهای منطقه و گروه کشورهای با درآمد متوسط رو به بالا در حوزه خروجی‌های فناوری عملکرد مطلوبی داشته تا جایی که به جایگاه 60 در شاخص جهانی نوآوری رسیده است.