درمان واکنش‌های التهابی کرونا توسط تحریک عصبی بدن
۲۶ مهر ۱۴۰۰ درمان واکنش‌های التهابی کرونا توسط تحریک عصبی بدن

یک پزشک آمریکایی، موفق به توسعه روش جدیدی برای مقابله با عوارض مرگبار کووید-۱۹ شده است. دکتر پاتریک نمچک (Patrick Nemechek)، با استفاده از تحریک عصب واگ (Vagus Nerve) توسط جریان الکتریکی، پاسخ‌های ایمنی کشنده ناشی از ویروس کرونا را هدف قرار می‌دهد.

 از اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی که زمزمه‌هایی از شیوع نوعی ویروس مسری و خطرناک در چین به گوش رسید، کشورها و مناطق مختلفی به این بیماری دچار شده و عملاً جهان وارد فاز جدیدی از تغییرات اجتماعی، اقتصادی و پزشکی گردید. در طی این مدت، شرکت‌های متعددی در سراسر جهان، به کمک توسعه فناوری‌های مختلف پیشگیری، درمان و مقابله و عرضه محصولات متنوع از ماسک‌ها و مواد ضدعفونی گرفته، تا واکسن و داروهای کاهنده عوارض بیماری، در تلاش برای نجات جان میلیون‌ها انسان‌ دست به کار شده‌اند. نگرانی‌های اولیه و در حالی که بسیاری از کشورها غرق در بیماری بودند، با تولید واکسن‌های مختلفی همچون فایزر، مدرنا، آسترازنکا، جانسون اند جانسون، سینوفارم و اسپوتنیک، تا حدی کاهش یافته و حتی کشورهایی نظیر ایران هم به ماراتن تولید واکسن انحصاری برای رفع نیاز داخلی و پوشش نیاز کشورهای دیگر ورود نمودند. اما این مسئله بزرگ، به توسعه واکسن هم ختم نشده و مخترعین و نوآوران در سراسر جهان، هنوز هم به دنبال راهکارهای جایگزین برای بهبود روش‌های مقابله با این ویروس منحوس هستند. مصداق بارز این فناوران، دکتر نمچک است که مدعی درمان عوارض مرگبار کووید-۱۹ از طریق جریان الکتریکی است.

بیماران مبتلا به کرونا، عمدتاً به دلیل افزایش سیتوکین پیش التهابی، با سندرم حاد تنفسی (ARDS) روبرو شده و به همین دلیل، با مرگ دست و پنجه نرم می‌کنند. این واکنش التهابی بیش از حد که به‌عنوان طوفان سیتوکین (Cytokine Storm) شناخته می‌شود، بسیار شبیه به شوک عفونی سپتیک (Septic) بوده و بسیار خطرناک است. در این راستا، نمچک از جریان الکتریکی برای تحریک عصب واگ و مهار پاسخ‌های ایمنی غیر قابل کنترل بدن بیمار استفاده می‌کند.

پتنت جدید نمچک که در ژوئن ۲۰۲۰ در دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا به ثبت رسیده و گواهی ثبت اختراع آن به تازگی با شماره «US 11123560» صادر گردیده، راهکاری جدید و خلاقانه برای درمان طوفان سیتوکین پیشنهاد می‌دهد. در این اختراع، از روش تحریک عصبی واگ از طریق پوست (tVNS) استفاده شده که می‌تواند التهابات مضر ایجاد شده را بهبود بخشد.

در اسناد ثبت اختراع نمچک اشاره شده: «راه‌حل این پاسخ ایمنی مهلک و مهار نشده، یک جریان الکتریکی ملایم است که روی عصب واگ اعمال می‌شود. تحریک عصب واگ، توانایی طبیعی بدن برای تنظیم التهاب را بهبود می‌بخشد». لازم به ذکر است که مطالعات انسانی و حیوانی بر روی رفلکس‌های التهابی نشان می‌دهد که «tVNS» می‌تواند سیتوکین‌های پیش التهابی را سرکوب نموده و تنظیم ایمنی طبیعی بیمار را افزایش دهد.

گفتنی است، نمچک در سال ۲۰۱۹ نخستین پتنت خود با شماره «US 10335396» را برای روش ابتکاری رفع خودکار آسیب‌های سیستم عصبی دریافت نمود. این فناوری که اصطلاحاً «Nemechek Protocol» نامیده می‌شود، شامل استفاده از تحریک عصب واگ برای کاهش التهاب سیستمیک می‌باشد. نمچک بیش از ۱۰۰۰ بیمار تحت درمان تحریک عصب واگ را در ده سال گذشته درمان کرده و با تأسیس یک شرکت استارت‌آپی به نام «Nemechek Technologies LLC»، به دنبال توسعه و تجاری‌سازی دستاوردهای خود می‌باشد. شاید درمان بیماری کرونا و کاهش مرگ‌ومیر ناشی از آن، بتواند نخستین کاربرد تجاری فناوری انحصاری این شرکت و دکتر نمچک باشد!