به گزارش روابط عمومی کانون پتنت ایران؛ بقا در جهان امروزی بر پایه فناوری، تکنولوژیهای نوین و سرعت در به کارگیری آنها است، به همین دلیل ابرشرکتهای صنعتی و فعال در حوزههای اقتصادی تلاش میکنند تا در بازار رقابت برای کسب تکنولوژی عقب نمانند. یکی از حوزههای بسیار مهم در توسعه صنعتی اختراعات جدید و به کارگیری آن به شمار میرود. شاخص جهانی نوآوری «GII» یکی از گزارشات معتبر از وضعیت نوآوری کشورهای مختلف است که با استفاده از شاخصها و معیارهای متنوع، از سرمایه انسانی و آموزش گرفته تا نرخ سرمایهگذاری و حفاظت از داراییهای فکری، وضعیت نوآوری در مناطق مختلف جغرافیایی را به صورت سالیانه بررسی میکند.
گزارش شاخص جهانی نوآوری 2021 ، که اخیرا با ارزیابی و تحلیل وضعیت نوآوری در خلال اپیدمی کووید-19 و اثرات ناشی از پیامدهای اقتصادی این بیماری مرگبار منتشر شده است نشان میدهد ایران با امتیاز 9/32 و حضور در رده 60 کشورهای نوآور جهان، عملکردی فراتر از انتظارات و سطح توسعه خود نشان داده است.
بر اساس مطالعات ارائه شده توسط وایپو طی شش ماه نخست سال جاری میلادی، ایران 153 مورد درخواست «PCT» را به ثبت رسانده
یکی از شاخصهای مهم در ارزیابی سازمان جهانی مالکیت فکری «خروجیهای دانش و فناوری» است که ایران توانسته با امتیاز 26.9، جهش سیزده پلهای نسبت به سال 2020 داشته و در رده 46 کشورهای برتر قرار گیرد. یکی از مهمترین نقاط قوت عملکردی ایران در گزارش «2021 GII» در حوزه «خلق دانش» بوده است،ارزیابی پارامترهای مختلف در این حوزه نشان میدهد که عملکرد مطلوب در خلق دانش ایران را از رده 25 به رده 14 کشورهای برتر رسانده است.
یکی از مهمترین پارامترها در ارزیابیهای وایپو، موضوع «پتنت» است که از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. فعالیتهای ثبت اختراع داخلی، تعداد درخواستهای «PCT » و تعداد یوتیلیتی مدلهای ثبت شده داخلی، سه پارامتری هستند که مستقیماً با سیستم پتنت مرتبط بوده و در آن، یک روند رو به رشد مشاهده میشود.
رده هفتم درخواست ثبت اختراع داخلی ایران در جهان
آمارهای داخلی و بینالمللی نشان میدهد که ایران توانسته از نظر درخواستهای ثبت اختراع داخلی جایگاه چهاردهمی سال گذشته خود را ارتقاء داده و در رده هفتم کشورهای برتر قرار گیرد. همچنین، در ارتباط با تعداد درخواستهای «PCT » نیز، ایران در رده 44 قرار گرفته که نسبت به سال گذشته، رشدی 9 پلهای داشته است.
نکته جالب توجه در فعالیتهای ثبت اختراع به ویژه درخواستهای( PCT ) نقش کانون پتنت ایران و حمایتهای این نهاد در رشد و ارتقاء هر چه بیشتر حفاظت از اختراعات و دستاوردهای فنی است. تعداد کل درخواستهای «PCT » ایران در سال 2017 ،برابر با 88 مورد بوده که در سال 2018 و 2019 ،با روندی صعودی، به ترتیب به 176 و 225 مورد رسیده است. این روند صعودی، در سال 2020 هم ادامه داشته و رکورد 283 درخواست را به دنبال داشت. سهم 18 درصدی کانون در آمار 2020 در حالی است که در سالهای 2015 و 2016 میلادی تنها 2 و 5 درخواست «PCT »مورد حمایت این نهاد قرار گرفته بود.
بر اساس مطالعات ارائه شده توسط وایپو طی شش ماه نخست سال جاری میلادی، ایران 153 مورد درخواست «PCT» را به ثبت رسانده و در صورت ادامه داشتن همین روند تا پایان سال میتواند رکوردی جدیدی را به ثبت برساند این در حالی است که با حمایت کانون پتنت ایران تنها تا ابتدای اکتبر سال جاری، رکورد 51 ثبت درخواست تحت حمایت این نهاد در سال 2020 شکسته شده است.
یکی دیگر از پارامترهای مرتبط با خلق دانش که ایران عملکرد خیره کنندهای در آن داشته، تعداد مقالات علمی و فنی است که بر اساس ارزیابیهای وایپو، جایگاه یازدهم را برای کشور به ارمغان آورده است. با توجه به رتبه 21 سال قبل، این به معنای یک رشد چشمگیر در تعداد مقالات انتشار یافته، به عنوان نمادی از فعالیتهای تحقیقاتی در مراکز صنعتی و دانشگاهی کشور میباشد.
بیشتر بخوانید:
مروری بر سیستم «PCT» در سال ۲۰۲۰ میلادی
رکورد جدید ایران در شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۱