اختتامیه فن‌تز برگزار شد
۰۹ آبان ۱۴۰۲ اختتامیه فن‌تز برگزار شد

اختتامیه برنامه طرح حفاظت از دستاوردهای فناورانه (فن‌تز)، به همت کانون مدیریت دارایی‌های فکری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، در 8 آبان‌ماه در سالن شهید مدرس انستیتو پاستور ایران برگزار شد. در این برنامه که جمعی از دانشگاهیان، معاونان وزارتخانه‌های علوم و بهداشت، مدیران معاونت علمی و ستاد‌های توسعه فناوری، مدیران صنعت و روسای برخی از دانشگاه‌ها، حضور داشتند، برندگان و راه‌یافتگان به ادامه مسیر برنامه «فن‌تز»، معرفی شدند.

نخبه کسی است که در تبدیل ایده به خدمت به دنبال علم نافع و ارزش‌آفرینی است.

دلارام درود، معاون تحقیقات، فناوری و آموزش انستیتوپاستور ایران که نخستین سخنران این برنامه بود، ضمن خوشامدگویی به مهمانان کوشید تا از ضرورت توجه به نخبگان و حمایت‌های مادی و معنوی از دستاوردهایشان، بگوید و نخبه را فردی که در تبدیل ایده به خدمت به دنبال علم نافع و ارزش‌آفرینی است، معرفی کند.

فن‌تز به دنبال تبدیل گزاره‌های علمی حاصل از پایان‌‎نامه‌های دانشجویی به مفهوم توسعه فناوری است.

شقایق حق‌جوی جوانمرد، رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی، سخنران دوم برنامه بود.

وی، چگونگی تبدیل دستاوردهای دانشگاهی به پلتفرم خلق ارزش را یک ضرورت و رویکرد برنامه فن‌تز را تبدیل گزاره‌های علمی حاصل از پایان‎‌نامه‌های دانشجویی به مفهوم توسعه فناوری دانست.  

حق‌جوی ادامه داد: با تاسیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی در دوره جدید معاونت علمی و فناوری، به دنبال توسعه فناوری از طریق ستادهای توسعه فناوری هستیم و در این میان به رسمیت‌شناختن دستاوردهای فناوران و حفاظت از آنها یک ضرورت است که سیاست‌های کانون مدیریت دارایی‌های فکری برهمین اساس شکل گرفته است.     

طرح فرا در شرکت گداختار- ترکیبی از صنعت و دانشگاه

پیام خلیلی، مدیرعامل شرکت گداختار (تولیدکننده شیرآلات صنعت نفت)، دیگر سخنران بعدی برنامه، کوشید تا ضمن اعلام اولین ممیزی دارایی های فکری در این شرکت توسط معاونت، از طرح ابتکاری فرا نیز بگوید. این طرح که با همکاری دانشگاه اراک در شرکت گداختار اجرا شده است، تلاش می‌کند تا بستر آموزشی مناسبی را برای دانشجویان رشته مهندسی مکانیک و مهندسی شیمی فراهم کند. در این طرح، دانشجویان، ضمن آشنایی با نیازهای صنعت، به حل مسائل واقعی پرداخته و همزمان از استادهای دانشگاهی و کارشناسان صنعتی بهره‌مند می‌شوند.

ثبت اختراع یک امر تشریفاتی نیست

بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس دیگر سخنران این برنامه بود. وی با تاکید بر اینکه اگر علم، راهبر شود جامعه در بستر دینی اداره خواهد شد، افزود: هرچقدر در مسیر نافع‌بودن علم و فناوری و نشر آن حرکت کنیم در واقع در مسیر احیای شرف علم و فناوری حرکت‌ کرده‌ایم.

ایشان در ادامه گفت: حکمرانی دانش‌بنیان یک ضرورت در عصر جدید است و باید عرصه را برای ورود نخبگان به حکمرانی باز کنیم. او با اشاره به قانون جدید مالکیت صنعتی که در شرف تصویب است، از اینکه ثبت اختراع به یک امر تشریفاتی در کشور تبدیل شود، ابراز نگرانی کرد و ثبت اختراع را یک ابزار تجاری‌سازی معرفی کرد.

نگاهداری در پایان سخنانش، به موضوع مهاجرت دانش‌آموزان نیز اشاره‌ای کرد و تقویت شور آینده‌سازی، شعور خدمت‌رسانی به مردم و شرف میهن‌دوستی را در نظام تعلیم و تربیت کشور ضروری دانست.

در ادامه برنامه‌های فن‌تز، نشستی تخصصی با حضور امیر ملک‌پور استاد دانشگاه گیلان، محمدحسین متالهی دبیر ستاد توسعه زیست فناوری و پزشکی دقیق، معصومه خان احمدی، مدیر مطالعات آینده صندوق نوآوری و شکوفایی، علی طهاری، مدیر کریدور فناوری تا بازار برگزار شد. در این نشست لزوم دغدغه‌مندکردن نهاد دانشگاهی در حوزه نوآوری، ضعف ساختاری دانشگاه‌ها در حوزه مالکیت فکری، نبود اولویت‌های پژوهشی در دانشگاه‌ها، عدم اطلاع فناوران از موضوع مالکیت فکری و مواردی دیگر مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در انتهای این نشست به سوالات برخی از دانشجویان و حضار درخصوص حمایت از تجاری‌سازی دستاوردهای دانشجویی پاسخ داده شد.

کاری بزرگ و ماندگار انجام دهید

کیهان آزادمنش استاد انستیتوپاستور ایران، با ارائه یک سخنرانی تحت عنوان «صبوری برای افق‌های توسعه فناوری»، تلاش کرد تا ضمن یادآوری هنر مهندسان و فناوران ایرانی در گذشته‌های دور، فناوران را به کارهای بزرگ و ماندگار دعوت کند. وی همچنین، در بخش دیگری از سخنان خود، دیده‌نشدن دانش فنی را در ارزش‌گذاری شرکت‌های دانش‌بنیان، یک ضعف در نظام نوآوری کشور قلمداد کرد.     

نقش دولت، مدیریت دارایی‌های فکری است

میترا امین لو، مدیر کانون مدیریت دارایی های فکری آخرین سخنران این رویداد بود. ایشان با تاکید بر اینکه دولت نباید در عملیات دخالت کند، نقش دولت را مدیریت دارایی‌های فکری، دانستند و درخصوص ماموریت‌ها و توسعه خدمات کانون مطالبی را ایراد نمودند. امین‌لو در پایان سخنانش، گزارش آماری از برنامه فن‌تز نیز ارائه داد.

همچنین در پایان برنامه، به برندگان برنامه فن‌تز، جوایزی به رسم یاد بود اهدا شد. فهرست برگزیدگان را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

 

پربازدید‌ترین‌ها