۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ X-Patentها و نقش کلیدی آن‌ها در نوآوری و انقلاب صنعتی آمریکا

مقدمه

امروزه دانش و فناوری به عنوان یکی از منابع مهم و کلیدی در رشد و توسعه کشورها و رقابت‌پذیری بسیاری از شرکت‌های مبتنی بر فناوری‌های پیشرفته مطرح شده است. همین عامل باعث شده است تا حفاظت از دارایی‌های فکری از اهمیتی ویژه برخوردار گردد. در این بین، سیستم پتنت با توجه به ویژگی‌ها و قابلیت‌های منحصربه‌فرد، به عنوان یکی از مهم‌ترین مکانیزم‌های انگیزشی اقتصادی در توسعه فناوری و نوآوری به شمار می‌آید.

یکی از نکاتی که محققین توجه ویژه‌ای به آن مبذول داشته‌اند، سیر تاریخی تغییر و تحولات سیستم پتنت و فراز و نشیب‌های آن در طی سال‌های تغییر و تکامل آن بوده است. با توجه به اهمیت روزافزون حقوق مالکیت فکری و ثبت اختراع و سیستم پتنت، میزان توجه و تمایل سیاست‌گذاران، محققین و فناوران، در ابتدای امر به این ابزارهای حفاظتی چگونه بوده است؟ در ابعاد کلان‌تر، نقش سیستم پتنت در افزایش رقابت‌پذیری، رشد و توسعه و نیز ارتقاء نوآوری جوامع به چه صورت بوده است؟ سیستم‌های معتبر پتنت، از جمله «USPTO» چه سیر تاریخی تغییر و تحولات را پیموده‌اند تا به نقطه کنونی رسیده‌اند؟ این سؤالات و پرسش‌هایی نظیر آن، از مواردی است که در نوشتار پیش رو سعی شده است تا با تمرکز بر سال‌های ابتدایی آغاز بکار سیستم پتنت آمریکا، به آن‌ها پرداخته‌شده تا درکی بهتر و عمیق‌تر، از روند تکاملی سیستم‌های پتنت به دست آوریم.

اولین پتنت‌های انتشاریافته از سوی دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا «USPTO»، اصطلاحاً «XPatents» نامیده می‌شوند. این مجموعه، مشتمل بر بیش از ده هزار پتنت بوده که از جولای ۱۷۹۰ تا جولای ۱۸۳۶ میلادی، توسط تقریباً ۷۰۰۰ مخترع ذیل مجموعه قوانین مصوب ۱۷۹۰ تا ۱۷۹۳ میلادی به ثبت رسیده‌اند. متأسفانه بخش عظیمی از این اسناد (بیش از ۷۵ درصد) که تنها شامل نام و تاریخ ثبت بوده‌اند، در آتش‌سوزی ۱۵ دسامبر ۱۸۳۶ میلادی از بین رفته است. در این نوشتار سعی شده تا از طریق روش‌های نوینی همچون داده‌کاوی «Data Mining»، به بررسی داده‌های مرتبط با «XPatents»، شامل نام و نام خانوادگی مخترعین، وکلا و تولیدکنندگان و نیز آنالیز همبستگی بین آن‌ها پرداخته شود، تا درک بهتری از اولین اختراعات به ثبت رسیده در آمریکا حاصل گردد. این امر، با توجه به نقش این اختراعات در ارتقاء نوآوری و انقلاب صنعتی آمریکا، می‌تواند بسیار حائز اهمیت باشد.

لازم به ذکر است که داده‌کاوی یک روش پردازش محاسباتی بسیار قدرتمند برای تجزیه‌وتحلیل داده‌های بزرگ‌مقیاس و استخراج الگوهای موجود در آن‌ها است. با توجه به حجم عظیم اطلاعات و داده‌های مبهم پیرامون «XPatent»ها و لزوم شناسایی الگوهای پنهان آن‌ها که می‌تواند درک بهتری از این دوره زمانی پدید آورد، از داده‌کاوی به عنوان روشی کارا و مؤثر برای آنالیز اطلاعات موجود استفاده شده است. جامعه نمونه برای بررسی، شامل ۱۰۱۱۴ پتنت بوده که از پایگاه داده «DATAMP» استخراج شده‌اند.

 

filereader.php?p1=main_c4ca4238a0b923820

  

سیر تاریخی تغییر و تکامل در سیستم پتنت آمریکا

تا قبل از استقلال آمریکا، ثبت پتنت در لندن قابل دسترس بود که اولین مورد به سال ۱۶۴۶ میلادی باز می‌گردد. پس از استقلال آمریکا، بنیان‌گذاران مصمم به حفاظت از اختراعات و ابداعات بودند و به منظور دستیابی به این هدف، برخی بندهای قانونی به تصویب رسید. یک سال پس از تصویب قانون اساسی، اولین قانون ثبت اختراعات توسط کنگره به تصویب رسید و بر اساس آن، درخواست‌های ثبت پتنت توسط دادستان کل «ادموند راندولف»، وزیر دفاع «هنری ناکس» و وزیر امور خارجه «توماس جفرسون»، بررسی و ارزیابی می‌گردید. در این سیستم ساده، دستورالعمل‌های چندانی جهت ارزیابی درخواست‌ها وجود نداشت و در برخی موارد، روش‌های فنی واضح نیز قابلیت پتنت شدن را دارا بودند. عدم وجود سیستم ارزیابی مشخص، منجر به ثبت برخی اختراعات عجیب شد که در نهایت موجب فشار بر تولیدکنندگان و سازندگان گردید. نارضایتی از شرایط تا حدی پیش رفت که در طی دهه ۱۸۳۰ میلادی، بسیاری از مخترعین و قضات، آن را علناً ابراز می‌نمودند. شایان ذکر است که به اعتقاد «ویلیام تورنتون» که اولین سرپرست «USPTO» بود، سیستم ثبت اختراع آمریکا در آن سال‌ها عاملی مؤثر جهت انتشار فناوری بوده است.

با توجه به اشکالات و نقاط ضعف موجود، سیستم ثبت اختراع آمریکا در سال ۱۸۳۶ میلادی به‌طور کامل اصلاح شد. مهم‌ترین تغییر اعمال شده، مرتبط با به‌کارگیری یک فرآیند ارزیابی فنی دقیق و سخت‌گیرانه بود که منجر به رد نیمی از درخواست‌های ارسالی پس از استفاده از سیستم جدید شد. بر اساس شرایط جدید، بیش از ۶۰ درصد احکام صادر شده از سوی دادگاه‌ها، به نفع صاحبان امتیاز پتنت صادر می‌گردید که حاکی از تغییرات بنیادین در سیستم جدید بود. در سال‌های پس از ۱۸۳۶ میلادی، آمریکا دارای پیشرفته‌ترین سیستم ثبت اختراع جهان شد که توانست این کشور را از لحاظ تغییرات چشمگیر در تولید، در میان کشورهای توسعه‌یافته کاملاً متمایز سازد. کارشناسان معتقدند نقش سیستم پتنت جدید در توسعه اقتصادی آمریکا و رشد قابل توجه نرخ نوآوری، بسیار زیاد بوده است.

 

«XPatent» چیست؟

بنا به گزارش دفتر مالکیت فکری انگلستان، این کشور یکی از طولانی‌ترین سنت‌های ثبت اختراع مستمر در جهان را دارا بوده که تاریخچه آن از قرن ۱۵ میلادی، هنگامی‌که پادشاهی انگلستان شروع به صدور کمک‌های خاص برای مخترعین، تاجران و تولیدکنندگان نمود، آغاز می‌شود. از آن زمان تا کنون، اختراعات در چارچوب یک نامه باز و به عنوان یک دارایی فکری با امتیاز بهره‌برداری انحصاری بیست‌ساله، مورد توجه همگان قرار گرفته است.

به‌طور دقیق‌تر، اولین پتنت گرنت شده در انگلیس، متعلق به «جان یوتینام» بوده که توسط هنری ششم پادشاه انگلستان، در سوم آوریل سال ۱۴۴۹ میلادی به وی اعطا شد. صد سال پس از این اختراع، دومین اختراع فنی با یک انحصار بیست‌ساله توسط ادوارد ششم به یک بازرگان لندنی به نام «هنری اسمیت» اعطا شد. نکته جالب توجه این است که هر دو پتنت یاد شده، به تولید شیشه‌های رنگی پنجره مربوط می‌شدند. لازم به ذکر است که قریب به سه قرن و نیم پس از این اقدامات، اولین پتنت‌ها در آمریکا گرنت شدند.

در آمریکا، اولین پتنت‌ها تنها چهارده سال پس از استقلال این کشور، در سال ۱۷۹۰ میلادی به عنوان بخشی از برنامه انقلاب صنعتی به ثبت رسیده و انتشار یافت. ارزیابی‌های ساده اولیه، به عنوان تنها الزام برای اعطای چنین پتنت‌هایی انجام می‌گرفت. این امر تا سال ۱۷۹۳ میلادی ادامه داشت، تا این‌که با تصویب قانون جدید در این سال، مخترع ملزم به ارائه برخی اطلاعات، شامل مجموعه‌ای از مشخصه‌های اختراع و توضیحات پیرامون هر یک می‌گردید، به گونه‌ای که یک فرد آشنا به حوزه مرتبط با اختراع مذکور، بتواند به کمک اطلاعات ارائه‌شده توسط مخترع، از اختراع در راستای هدف خود استفاده نماید. این الزام، در یک متن مشخص نوشته شده و گاهی اوقات شامل یک طرح شماتیک و یا یک مدل نیز می‌شد.

باید توجه داشت که اولین پتنت‌های ثبت‌شده در آمریکا، شامل نام و تاریخ هستند، چراکه در هنگام صدور آن‌ها، از شماره‌های شناسایی استفاده نشده است. در ادامه، این پتنت‌ها به‌صورت «1X»، «2X» و ... شماره‌گذاری شدند و مجموعه آن‌ها را اصطلاحاً «XPatents» نامیدند. لازم به ذکر است که آخرین پتنت از این مجموعه، با شماره «9902X» بوده که در تاریخ دوم جولای ۱۸۳۶ میلادی، به ثبت رسیده است.

تحقیقات انجام گرفته در زمینه «XPatents»، حاکی از این است که محتویات این اختراعات آن‌چنان‌که باید، مورد توجه قرار نگرفته است. برای مثال تا پیش از ارائه قوانین جدید در خصوص پتنت در سال ۱۸۷۰ میلادی، یعنی هشتاد سال پس از انتشار اولین پتنت آمریکایی، برای ارائه ادعاها در مشخصات ثبت اختراع، الزامی وجود نداشته است.

بررسی اطلاعات مرتبط با «XPatent»ها نشان می‌دهد که بسیاری از سوابق و مستندات این پتنت‌ها ناقص بوده و معمولاً طراحی‌ها، نقشه‌ها و مشخصه‌های فنی خاصی را شامل نمی‌شوند. به‌طور خاص، از زمان شروع به ثبت و انتشار این پتنت‌ها، اکثر موارد برای اصلاح و تکمیل مشخصات اختراع، به مخترعین ارجاع داده نشده و تنها ۲۵ درصد از آن‌ها، بازسازی و تا حدی بهبود یافته‌اند. قانون مصوب سوم مارس ۱۸۳۷ میلادی، امکان ترمیم و اصلاح اسناد و مدل‌های پتنت‌های مفقودی را فراهم نمود. با این حال، حداقل ۲۵۶ عدد «XPatent» شماره‌گذاری نشده تأیید شده و ۹۰ مورد دیگر نیز به دلیل تغییر در نام‌گذاری‌های گذشته و اصلاحات انجام گرفته، تحت پوشش قرار گرفت. برای مثال، مخترع آمریکایی «جان براون امرسون»، در سال ۱۸۴۱ میلادی اقدام به تکمیل و به‌روزآوری پتنتی با عنوان «پروانه‌های مارپیچ» نمود که پیش از این در هشتم مارس ۱۸۳۴ میلادی، با شماره «8053X» به ثبت رسیده بود.

نقطه آغاز فرآیند جدید ثبت و شماره‌گذاری پتنت‌های گرنت شده در آمریکا را می‌توان ژوئیه ۱۸۳۶ میلادی دانست که سیستم شماره‌گذاری پتنت‌ها اعمال شد که تا سال ۲۰۱۵ میلادی، به بیش از ۹ میلیون پتنت ثبت‌شده در «USPTO» منجر شده است. نکته حائز اهمیت دیگر، منقطع شدن این روند در طی جنگ داخلی ۱۸۶۱ تا ۱۸۶۵ میلادی است که در این مدت بیش از ۲۶۶ پتنت از ۲۳ جولای ۱۸۶۱ تا ۲۳ نوامبر ۱۸۶۴ شماره‌گذاری شدند. این تعداد پتنت تقریباً مشابه با تعداد «XPatent»هایی است که شصت سال پیش اعطا شده بود.

 

اولین «XPatent»ها

ده پتنت نخست به ثبت رسیده در سیستم پتنت آمریکا که با شماره‌های «1X» تا «10X» نام‌گذاری شده‌اند عبارتند از:

  • اولین پتنت آمریکایی «1X»، متعلق به «ساموئل هاپکینز» است که در ۳۱ جولای سال ۱۷۹۰ میلادی، برای بهبود در ساخت خاکستر کربنات پتاسیوم توسط دستگاه و فرآیندی جدید، به وی اعطا شد. خروجی این دستگاه، برای ساخت صابون و شیشه و نیز تهیه نیترات لازم در ساخت باروت، کود و پارچه‌های رنگرزی استفاده می‌شد. برای این پرونده، هیچ‌گونه طرح و نقشه‌ای در دسترس نیست؛ با این حال، هاپکینز در سال‌های ۱۸۱۳ و ۱۸۱۷ میلادی، دو پتنت دیگر با شماره‌های «1985X» و «2797X» به ثبت رساند که هر دو برای تهیه و آماده‌سازی آرد خردل بوده و جزء اولین پتنت‌های مرتبط با صنایع شیمیایی در آمریکا به شمار می‌روند.
    دومین پتنت ثبت‌شده در آمریکا «2X»، توسط مخترع آمریکایی «جوزف سامپسون»، برای ساخت شمع انتشار یافت. وی دارای دو پتنت «64X» و «176X» نیز بوده که به ترتیب در سال‌های ۱۷۹۳ و ۱۷۹۸ میلادی به ثبت رسیده‌اند.
  • دومین پتنت ثبت‌شده در آمریکا «3X»، مرتبط با یک روش نوآورانه برای مکانیسم‌های کنترل نقاله‌ها است که توسط «الیور ایوانز» به ثبت رسید. وی موفق به دریافت هفت پتنت دیگر در طی سال‌های بعد گردید.
  • پتنت‌های «4X» تا «6X» نیز به ترتیب متعلق به «قرانسیس بایلی»، «آرون پوتنام» و «جان استون» است که همگی در بازه زمانی ژانویه تا مارس سال ۱۷۹۱ ثبت و انتشار یافت.
  • پتنت‌های «7X» تا «10X» نیز همگی متعلق به «ساموئل مولیکین» بوده که نام وی را به عنوان نخستین مخترعی است که توانسته است چندین پتنت را به‌طور هم‌زمان و در یک روز ثبت نماید، معرفی نموده است.

بررسی دقیق‌تر پتنت‌های ده‌گانه نشان می‌دهد که تمامی آن‌ها از دو نقطه جغرافیایی مشخص «فیلادلفیا» و «ماساچوست» آمده‌اند که هر دو مناطقی پر جمعیت در کشوری بودند که آن زمان کمتر از ۴ میلیون نفر جمعیت داشت. نکته مهم دیگر، به هیئت ثبت اختراع یا کمیسیون پتنت آمریکا باز می‌گردد که متشکل از وزرای امور خارجه (توماس جفرسون)، جنگ (هنری ناکس) و دادستانی (ادموند رندولف) بوده است. آن‌ها در هر مورد از درخواست‌های ثبت اختراع، تشخیص می‌دادند که آیا پتنت مذکور گرنت خواهد شد یا خیر. این سیستم ارزیابی در طی سال‌های بعد اصلاح شد که دلیل عمده آن، نرخ افزایشی درخواست‌های ثبت اختراع در آمریکا است.

توزیع جمعیتی پتنت‌های اعطا شده در آمریکا طی سال‌های ۱۷۹۰ تا ۱۸۳۶ میلادی، نشان می‌دهد که در سه دوره زمانی مشخص، تعداد زیادی پتنت گرنت شده وجود داشته است. این سه دوره، شامل سال‌های ۱۸۱۲، ۱۸۳۰ و ۱۸۳۵ میلادی است که بیش از ۸۰۰ پتنت را به خود اختصاص داده‌اند. نکته کلیدی که باید به آن توجه داشت، این است که حتی در خلال جنگ ۱۸۱۲ میلادی نیز، نوآوری‌ها کاهش محسوسی نداشته است. در طی این سال‌ها، به‌طور متوسط بیش از ۲۱۵.۲ پتنت انتشاریافته که اگر آن را با روند افزایشی پتنت‌ها در انگلیس مقایسه نماییم، به تشابهات جالب توجهی می‌رسیم. در دهه ۱۸۴۰ میلادی در انگلستان، به‌طور متوسط ۴۵۰ پتنت گرنت شده است که پس از سال ۱۸۵۲ میلادی و اصلاح سیستم پتنت که به ساده‌سازی فرآیند ثبت و نیز کاهش هزینه‌های ثبت اختراع انجامید، به بیش از ۲۰۰۰ پتنت در سال افزایش یافت. چنین روندی در آمریکا نیز وجود دارد که البته با توجه به سابقه طولانی انگلستان در این زمینه و طول عمر بسیار کم آن در آمریکا نکته‌ای جالب به نظر می‌آید.

بررسی مخترعین پرکار در بازه زمانی ۱۷۹۰ تا ۱۸۳۶ میلادی در آمریکا، نشان می‌دهد که «آیزایا جنینگز» با ۲۸ اختراع در صدر فهرست قرار گرفته است و «الیفالت نوت» و «جان جیمز گیراد»، به ترتیب با ۲۶ و ۲۲ پتنت، در رده‌های دوم و سوم این فهرست قرار دارند.

یکی دیگر از مواردی که می‌تواند در شناخت بهتر «XPatent»ها و نقش آن‌ها در نوآوری‌های اوایل قرن هجدهم آمریکا کمک نماید، دسته‌بندی پتنت‌های مذکور و شناسایی روندهای نوآوری با توجه به طبقات اصلی است. بر این اساس، یک دسته‌بندی مبهم و قدیمی وجود دارد که برای مثال شامل ۳۷ درصد نامشخص، ۴.۱ درصد آسیاب‌های غلتکی، ۲.۶ درصد اجاق‌گاز و ۲.۴ درصد تجهیزات ریسندگی است. «USPTO» با اصلاح دسته‌بندی یاد شده و در نظر گرفتن برخی طبقات عمومی، اقدام به معرفی سه حوزه اصلی برای «XPatent»ها نموده است که عبارتند از: «اجاق‌ها و کوره‌های حرارتی با شماره طبقه ۱۲۶»، «جداسازی محصول با شماره طبقه ۴۶۰» و «تجزیه مواد جامد با شماره طبقه ۲۴۱». البته یک محقق به نام «Risch» در تحقیقی که در همین زمینه انجام داده است، بر این نکته تأکید دارد که این نوع طبقه‌بندی تاریخی، صرفاً می‌تواند ۶.۵ درصد از پتنت‌های مذکور را پوشش داده و به همین دلیل، نوعی طبقه‌بندی جدید برای آن‌ها ارائه می‌نماید که به شرح زیر است:

  • نامشخص (۳۶۶۰ پتنت)
  • تجارت‌های خاص (۱۶۶۴ پتنت)
  • ماشین‌آلات کشاورزی (۱۰۹۴ پتنت)
  • نیروی محرکه و انرژی (۶۸۱ پتنت)
  • ماشین‌آلات خاص (۶۲۶ پتنت)
  • ماشین‌آلات نجاری (۵۲۵ پتنت)
  • ماشین‌آلات خانگی (۴۰۷)
  • لوازم منزل (۳۱۱ پتنت)
  • ابزار و تجهیزات خانگی (۲۱۹ پتنت)
  • ماشین‌آلات فلزکاری (۱۹۶ پتنت)

تعداد کم پتنت در هر یک از طبقات و در مقابل، وجود طیف گسترده‌ای از حوزه‌ها، حاکی از نوعی تنوع نوآورانه در سال‌های ابتدایی آغاز بکار سیستم پتنت در آمریکا است.

یکی از نکات کلیدی، فقدان شاخص‌های مناسب در سیستم پتنت آن روزهای آمریکا است که عملاً نوعی شکست در سیستم «XPatents» محسوب می‌شود. به نظر می‌رسد، شرایط در طی نیم قرن ابتدای شروع بکار سیستم پتنت، به گونه‌ای بوده است که هر فردی که تصمیم به ثبت اختراع داشته، تقریباً یک پتنت را به خود اختصاص داده است. برای مثال، آنالیز پتنت‌های یاد شده نشان می‌دهد، پتنت «947X» در یازدهم نوامبر ۱۸۳۵ به ثبت رسیده و در چهارم مارس ۱۸۳۶ تأیید شده است که این به معنای دوره ارزیابی بسیار کوتاه و با سهولت زیاد است. این امر، به کیفیت نسبتاً ضعیف پتنت‌ها انجامید که در نهایت منجر به اصلاح و به‌روزرسانی سیستم ارزیابی درخواست‌های ثبت اختراع پس از قانون پتنت سال ۱۸۳۶ میلادی گردید. در قانون جدید، وجود ادعاها در درخواست ارسالی الزامی بود. البته باید بر این نکته نیز تأکید نمود که پیشنهادات ساده و در عین حال خلاقانه که منجر به پیشرفت‌های نوآورانه در آن سال‌ها می‌شد، به دلیل افزایش چشمگیر دانش در آن زمان بوده است.

علیرغم انتقادات به کیفیت پایین ارزیابی درخواست‌های ثبت پتنت، دسته‌بندی‌های معرفی‌شده در سطور پیشین و آنالیزهای مقایسه‌ای با پیشرفت‌های فناورانه مهم آن زمان در زمینه‌هایی نظیر ابزارها و ماشین‌آلات، نورپردازی، کشاورزی و نساجی، نشان می‌دهد که یکی از نیروهای محرکه پیشرفت‌های یاد شده، همین «XPatent»های به ثبت رسیده در طی سال‌های ۱۷۹۰ تا ۱۸۳۶ میلادی بوده است.

اگر سال‌های دارای بیشترین ثبت اختراع در این دوره زمانی را دقیق‌تر بررسی نماییم، سال ۱۸۳۵ میلادی با ۷۶۷ پتنت، با بالاترین نرخ ثبت اختراع، در صدر فهرست قرار می‌گیرد و در ادامه سال‌های ۱۸۳۰، ۱۸۳۴، ۱۸۳۶ و ۱۸۳۳ میلادی، به ترتیب با ۷۲۳، ۶۳۴، ۶۱۱ و ۵۹۰ پتنت، در رده‌های دوم تا پنجم قرار می‌گیرند.

 

برخی نقاط عطف مهم

لازم است به این نکته توجه شود که «جرج واشنگتن»، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، از حامیان جدی سیستم ثبت اختراع بوده است. وی در سخنرانی خود در هشتم ژانویه ۱۷۹۰ میلادی چنین اظهار می‌دارد: «پیشرفت در کشاورزی، تجارت و تولید، با تمامی ابزارهای لازم، باز هم نیازمند تشویق مؤثر اختراعات به عنوان ابزارهای مهارتی در تولید و تسهیلگر تعاملات بین بخش‌های مختلف جغرافیایی در کشور است.»

دوره زمانی «XPatent»ها، به لحاظ تاریخی مصادف با اولین انقلاب صنعتی است که نوعی دوره گذار از روش‌های دستی تولید، به سمت فرآیندهای جدید ساخت و تولید محسوب می‌شود. این تغییر رویکرد در خلال سال‌های ۱۷۶۰ تا اوایل ۱۸۳۰ میلادی به طول انجامیده و شامل ابداع و به‌کارگیری روش‌ها و فرآیندهای تولید مواد شیمیایی، منسوجات، متالورژی و نیز توسعه ماشین‌آلات و سیستم‌های صنعتی است. بنا بر مطالعات «موریس» در زمینه تاریخ توسعه و تکامل اقتصادی آمریکا، روند تاریخی رشد و توسعه این کشور، در مسیری از تکامل از اقتصادی محلی به منطقه‌ای و در نهایت جهانی است که در دهه‌های ۱۸۴۰ و ۱۸۵۰ میلادی، با توسعه راه‌آهن سراسری در این کشور، به اوج خود رسید. این دوره از شکوفایی اقتصادی، منجر به ظهور سیستم جدید ثبت اختراعات در این کشور شد که از سال ۱۸۳۷ میلادی آغاز بکار نمود.

یکی از نکات مهم در روند تسریع نوآوری در آمریکا، نقش مخترعین خارجی و به‌ویژه ساکنین انگلیسی است که بیشتر به دلیل نزدیکی و قرابت زبانی و فرهنگی روی داده است. از مثال‌های این امر، می‌توان به ماشین‌آلات و تجهیزات لوکوموتیو بخار ساخته شده توسط «لوتر کارمن» و یا ماشین ریسندگی پشم، متعلق به «توماس بلانچارد» اشاره نمود.

یکی دیگر از نقاط عطف در مجموعه پتنت‌های اولیه به ثبت رسیده در آمریکا، اختراع «Cotton Gin» با شماره «72X» است که به دلیل اثرات اجتماعی و اقتصادی آن، یک نوآوری کلیدی در انقلاب صنعتی آمریکا محسوب می‌شود. این پتنت یک دستگاه مکانیکی برای جداسازی بذر از پنبه را معرفی می‌نماید که تا پیش از آن به‌صورت دستی و با صرف وقت بسیار زیاد انجام می‌گرفت.

یکی دیگر از اختراعات بسیار مهم و کلیدی در این دوران، ماشین لباسشویی بوده است که تحت عنوان پتنت شماره «160X» به ثبت رسید.

اولین زن مخترع نیز که موفق به ثبت و انتشار پتنت در آمریکا شد، «ماری دیکسون» نام داشت که تکنیکی جدید از بافت را با استفاده از ابریشم و نخ پنبه، برای تولید کلاه در قالب پتنت به شماره «1041X» به ثبت رسانید.

در مجموع می‌توان چنین برداشت نمود که در سال‌های ابتدایی آغاز بکار سیستم پتنت (۱۷۹۰ تا ۱۸۳۶ میلادی)، بیش از ده هزار پتنت گرنت شده است که فاقد سیستم شماره‌گذاری مشخص بوده و صرفاً نام و تاریخ ثبت آن‌ها مشخص است. این مجموعه پتنت را که اصطلاحاً «XPatents» می‌نامند که واجد سه ویژگی بسیار مهم است:

  • ارزیابی‌های بسیار ساده‌انگارانه و بدون وجود هیچ‌گونه شاخص یا الزام مشخص برای ثبت و انتشار پتنت؛
  • مصادف شدن با سال‌های رشد و توسعه اقتصادی در آمریکا و به‌ویژه اولین انقلاب صنعتی؛
  • اثرگذاری چشمگیر برخی از پتنت‌های به ثبت رسیده در اقتصاد و نوآوری آمریکا.
منابع و ماخذ