مروری بر گزارش سالانه دفتر ثبت اختراع اروپا در سال ۲۰۱۸
۰۶ تیر ۱۳۹۸ مروری بر گزارش سالانه دفتر ثبت اختراع اروپا در سال ۲۰۱۸

مقدمه

بازار کشورهای اروپایی برای شرکت‌های فناور، یک بازار بسیار جذاب و همراه با ویژگی‌های منحصربه‌فرد محسوب می‌شود. ارتباط بسیار نزدیک این کشورها در قالب اتحادیه اروپا، جمعیت قابل‌توجه، دسترسی به محصولات و فناوری‌های روز دنیا به لطف حضور کشورهای پیشرفته‌ای همچون آلمان، انگلیس و فرانسه و در نهایت، برخورداری از یک سیستم قدرتمند مالکیت فکری به‌عنوان زیرساخت کلیدی توسعه کسب‌وکار، موجب شده است تا شرکت‌های فناور اروپایی و همچنین شرکت‌های بین‌المللی، بدون نگرانی‌های مرسوم پیرامون جعل و یا نقض دارایی‌های فکری خود، حضوری پررنگ در بازار اتحادیه اروپا داشته باشند.

سیستم پتنت اروپایی، به‌عنوان نمادی از رژیم مالکیت فکری قدرتمند در اروپا، در کنار سیستم‌های ملی پتنت در کشورهای اروپایی، وظیفه ثبت و حفاظت از اختراعات و نوآوری‌های فناورانه را بر عهده دارد. استقبال فراگیر مخترعین، نوآوران و شرکت‌های فناور از سیستم پتنت اروپا، به حدی است که دفتر ثبت اختراع اروپا «EPO» به‌عنوان متولی این سیستم، یکی از بازیگران مطرح دنیای مالکیت فکری «IP» جهان محسوب می‌شود. این دفتر که یکی از اعضای پنج‌گانه «IP5» است، وظیفه دریافت درخواست‌های ثبت اختراع ارسالی از سوی متقاضیان، ارزیابی درخواست‌ها و برخی خدمات جانبی اعم از گزارش‌های جستجو، درخواست‌های تجدیدنظر و همکاری با رژیم‌های مالکیت فکری بین‌المللی و به‌طور خاص، پیمان همکاری ثبت اختراع «PCT» را بر عهده دارد.

دفتر ثبت اختراع اروپا، همه‌ساله گزارشی از روند درخواست‌های ارسالی، سهم کشورهای مختلف در این درخواست‌ها، برترین متقاضیان ثبت اختراع در سیستم پتنت اروپا و حوزه‌های فناوری مورد توجه مخترعین و فناوران منتشر می‌سازد. در این نوشتار، مروری اجمالی بر آخرین گزارش عملکردی «EPO» در خصوص سال ۲۰۱۸ میلادی که به تازگی از سوی این نهاد انتشار یافته است، خواهیم داشت.

 

«EPO»؛ بازیگری کلیدی در دنیای ثبت اختراع

متقاضیان ثبت اختراع در اتحادیه اروپا، به منظور محافظت از اختراعات و نوآوری‌های خود، دو راه نسبتاً متفاوت پیش رو دارند: ۱) ثبت اختراع ملی در یک کشور خاص و ۲) ثبت اختراع اروپایی در دفتر ثبت اختراع اروپا. حفاظت گسترده از اختراع در چند کشور اروپایی، منوط به ثبت اختراع در هر یک از این کشورها است. این در حالی است که با ارسال تنها یک درخواست به «EPO»، می‌توان هزینه‌های ثبت درخواست و پیگیری‌های حقوقی مرتبط را کاهش داد.

اولین و شاید مهم‌ترین خدمت ارائه شده از سوی دفتر ثبت اختراع اروپا، جستجو و ارزیابی درخواست‌های ثبت شده است که هم در خصوص درخواست‌های ثبت اختراع اروپایی و هم درخواست‌های بین‌المللی ذیل پیمان همکاری ثبت اختراع، انجام می‌گیرد. بررسی مخالفت‌ها علیه پتنت‌های گرنت شده و نیز، درخواست‌های تجدیدنظر که مستقل از بخش ارزیابی اولیه انجام می‌گیرد، از دیگر وظایفی است که دفتر ثبت اختراع اروپا بر عهده دارد.

این نهاد، همچنین افشای اختراعات جدید و انتشار منظم و ساختارمند آن‌ها در قالب سیستم پتنت اروپا را بر عهده داشته که دسترسی عموم را به سادگی میسر می‌سازد. در حال حاضر، بیش از ۱۰۰ میلیون سند ثبت اختراع از سرتاسر جهان، از طریق سرویس رایگان«Espacenet»، به صورت آنلاین برای عموم مردم قابل‌دسترس بوده و علاقه‌مندان می‌توانند از بخش جستجوی پتنت، به طیفی گسترده از دیگر محصولات «EPO» در زمینه اطلاعات پتنت، دست یابند. در کنار این موارد، «EPO» همه‌ساله اقدام به انتشار نتایج و آمارهای کلیدی فعالیت‌های خود و برخی گزارشات بسیار جالب در حوزه ثبت اختراع نموده که می‌تواند منبعی ارزشمند برای علاقه‌مندان به سیستم پتنت و دیگر ابزارهای مالکیت فکری باشد. گزارش عملکرد سال ۲۰۱۸ نیز که در این نوشتار مورد بررسی قرار گرفته، از جمله همین گزارشات است.

 

روند افزایشی درخواست‌های ثبت اختراع

بنا بر گزارش دفتر ثبت اختراع اروپا، در سال ۲۰۱۸ میلادی، بالغ بر ۱۷۴۳۱۷ درخواست پتنت به ثبت رسیده که افزایشی ۴.۶ درصدی را نسبت به سال ۲۰۱۷ نشان می‌دهد. گفتنی است که در طی سال‌های اخیر، تعداد درخواست‌های به ثبت رسیده در «EPO» کاملاً صعودی بوده و به جز سال ۲۰۱۶ که یک کاهش ناچیز ۰.۶ درصدی را تجربه نموده، در مابقی سال‌ها با رشد قابل‌توجه همراه بوده است (رشد ۳.۲ درصدی در سال ۲۰۱۴، رشد ۴.۸ درصدی در سال ۲۰۱۵ و رشد ۴.۷ درصدی در سال ۲۰۱۷). روند صعودی درخواست‌های ثبت اختراع در اروپا، تأییدی بر افزایش استقبال مخترعین و شرکت‌های فناور، به منظور حفاظت از اختراعات خود در کشورهای اروپایی و حضور فعال در این بازارها بوده که می‌تواند رشد و توسعه کسب‌وکارها را در پی داشته باشد.

نکته جالب دیگری که پیرامون درخواست‌های به ثبت رسیده در «EPO» به چشم می‌خورد، ترکیب متقاضیان ثبت اختراع است. تقریباً نیمی از ۱۷۴۳۱۷ درخواست به ثبت رسیده، متعلق به ساکنین کشورهای عضو «EPO» بوده و مابقی درخواست‌ها، توسط اتباع دیگر کشورها به ثبت رسیده است. به‌طور دقیق‌تر، پس از ساکنین اروپایی که با ۴۷ درصد از مجموع درخواست‌ها در صدر قرار دارند، آمریکا با ۲۵ درصد، ژاپن با ۱۳ درصد، چین با ۵ درصد و کره جنوبی با ۴ درصد، در رده‌های بعدی جای گرفته‌اند. ۶ درصد مابقی نیز، به سایر کشورهای غیراروپایی اختصاص دارد. سهم بیش از ۵۰ درصدی مخترعین و شرکت‌های فناور غیراروپایی از درخواست‌های به ثبت رسیده در «EPO»، نشان می‌دهد که حضور در بازار اروپا، برای این شرکت‌ها بسیار جذاب بوده و همراه با منافع اقتصادی فراوان است. لازم به ذکر است که تقسیم‌بندی درخواست‌ها، بر مبنای محل اقامت متقاضی نخست در اسناد پتنت، انجام گرفته است.

 

شکل ۱- سهم متقاضیان داخلی و خارجی از درخواست‌های ثبت اختراع «EPO» در سال ۲۰۱۸

 

همچنین باید به این نکته اشاره داشت که روند افزایشی تعداد درخواست‌ها در سال‌های اخیر، تقریباً برای تمامی درخواست‌های داخلی و خارجی صادق بوده و البته نرخ افزایشی درخواست‌های ارسالی از سوی متقاضیان اروپایی (داخلی)، کمی بیشتر از سایر درخواست‌ها بوده است. اگر آمار درخواست‌های ارسالی کشورهای اروپایی را به تفکیک در نظر بگیریم، صدر فهرست متقاضیان برتر ثبت اختراع در «EPO»، به کشور آمریکا تعلق می‌یابد. پس از آمریکا که با ۴۳۶۱۲ درخواست در جایگاه اول قرار گرفته است، آلمان با ۲۶۷۳۴ و ژاپن با ۲۲۶۱۵ درخواست، در رده‌های بعدی جای گرفته‌اند.

گفتنی است، مقایسه تعداد درخواست‌های ثبت اختراع کشورهای مختلف، بدون در نظر گرفتن ویژگی‌های هر یک از آن‌ها، به‌ویژه جمعیت، می‌تواند اشتباهات فاحشی در برآورد توانمندی‌های فناورانه و نرخ نوآوری هر یک از این کشورها به همراه داشته باشد. بر همین اساس، «EPO» در گزارش خود، به بررسی نرخ ثبت اختراع در هر کشور، با توجه به جمعیت آن کشور پرداخته است. این ارزیابی، بر مبنای شاخص «تعداد درخواست ثبت اختراع به ازای یک میلیون نفر» و برای کشورهایی که حداقل یک میلیون نفر جمعیت دارند، صورت گرفته است. بر اساس شاخص فوق، کشور سوئیس با امتیاز «۹۵۵.۹» (تعداد درخواست به ازای یک میلیون نفر)، در صدر قرار دارد. این در حالی است که آلمان با وجود ۲۶۷۳۴ درخواست که در نگاه اول آماری بسیار قابل‌قبول به نظر می‌آید، به دلیل جمعیت بسیار بیشتر و امتیاز «۳۳۲.۳»، در رده پنجم جای گرفته است. آمریکا نیز که در صدر کشورهای متقاضی ثبت اختراع در «EPO» قرار دارد، وضعیتی بهتر از آلمان نداشته و با امتیاز «۱۳۲.۵»، در رده چهاردهم قرار دارد. پس از سوئیس، کشورهای هلند، دانمارک و سوئد، با امتیازهای «۴۱۶.۳»، «۴۱۱.۴» و «۴۰۳.۳»، در رده‌های دوم تا چهارم متقاضیان برتر ثبت اختراع قرار گرفته‌اند.

علاوه بر درخواست‌های ثبت اختراع، نرخ پتنت‌های گرنت شده از سوی «EPO» در پنج سال اخیر نیز، با افزایش محسوس همراه بوده است. بنا بر گزارش این نهاد، در سال ۲۰۱۸ میلادی، ۱۲۷۶۲۵ گواهی ثبت اختراع صادر گردیده که رشد ۲۰.۸ درصدی را در مقایسه با سال قبل نشان می‌دهد. رشد ۵.۹ درصدی در سال ۲۰۱۵، ۴۰.۲ درصدی در سال ۲۰۱۶ و ۱۰.۱ درصدی در سال ۲۰۱۷، به خوبی تأیید می‌کند که این دفتر در طی سال‌های اخیر، جهشی بزرگ از حیث روند ارزیابی درخواست‌ها و فرآیند اعطای گواهی ثبت اختراع را تجربه نموده است. از نظر پتنت‌های گرنت شده اروپایی نیز، متقاضیان ساکن در کشورهای عضو «EPO»، با ۴۵ درصد در صدر قرار داشته و کشورهای آمریکا، ژاپن، کره جنوبی و چین، به ترتیب با ۲۴، ۱۷، ۵ و ۴ درصد، در رده‌های بعدی جای دارند.

 

تحلیل کشورهای منطقه از منظر فعالیت‌های ثبت اختراع در «EPO»

یکی از راه‌هایی که می‌توان وضعیت نوآوری و عملکرد کشورهای مختلف را تحلیل و بررسی نمود، مطالعه روند فعالیت‌های ثبت اختراع در آن کشور و سایر سیستم‌های پتنت ملی و منطقه‌ای است. برای مثال، فعالیت گسترده مخترعین و فناوران یک کشور در سایر سیستم‌های پتنت، نشان می‌دهد که شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی آن کشور، یک رویکرد صادراتی و بین‌المللی‌سازی کسب‌وکار را در پیش گرفته‌اند. علاوه بر این، مقایسه میزان فعالیت‌ها در سیستم‌های پتنت مختلف، هدف‌گیری بازار را تا حدی روشن می‌سازد.

با توجه به اهمیت نوآوری در رشد و توسعه کشورهای درحال‌توسعه و نقش پتنت در تخمین واقع‌بینانه فعالیت‌های نوآورانه کشورها، در این بخش وضعیت کشورهای منطقه، شامل ایران، ترکیه، عربستان، قطر، امارات، بحرین، عراق، کویت، عمان، لبنان و پاکستان را از نظر تعداد درخواست‌های ثبت اختراع و پتنت‌های گرنت شده در «EPO» بررسی خواهیم کرد.

در بین کشورهای یاد شده، موفق‌ترین عملکرد از سوی ترکیه مشاهده می‌شود که البته هم‌جواری با اروپا و تلاش فناوران این کشور برای عرضه محصولات و فناوری‌های خود به بازار این منطقه، یکی از دلایل اصلی این موضوع است. ترکیه در سال ۲۰۱۸ میلادی، موفق به ثبت ۵۷۲ درخواست جدید در دفتر ثبت اختراع اروپا گردیده است که افتی محسوس را نسبت به سال ۲۰۱۷ نشان می‌دهد. گفتنی است، روند ثبت اختراعات ترکیه در «EPO» در یک دهه اخیر، کاملاً صعودی بوده و از ۱۹۰ درخواست در سال ۲۰۰۹ به ۹۱۱ درخواست در سال ۲۰۱۷ رسیده است. شاید بتوان این افت تقریباً ۳۷ درصدی در سال ۲۰۱۸ را، نه به معنای ضعف عملکردی در این سال، بلکه به عملکرد استثنایی این کشور در سال ۲۰۱۷ نسبت داد.

پس از ترکیه، عربستان و امارات به ترتیب با ۲۶۴ و ۵۱ درخواست ثبت اختراع جدید، در رده‌های دوم و سوم جای گرفته‌اند. قطر با ۱۴ درخواست، در رده چهارم جای داشته و ایران با ۷ درخواست، رده پنجم را به خود اختصاص داده است. به نظر می‌رسد که بازار کشورهای اروپایی، در اولویت نخست مخترعین و شرکت‌های فناور ایرانی قرار نداشته و یا این‌که شرکت‌های یاد شده از اهمیت محافظت از دارایی‌های فکری و فناوری‌های خود در آنجا غافل شده‌اند. در هر صورت، با توجه به پتانسیل‌های بسیار زیاد کشور در زمینه نوآوری و قابلیت‌های فناورانه، جایگاه پنجم در این فهرست و قرار گرفتن پس از کشور قطر، نمی‌تواند جایگاه آن‌چنان مناسبی محسوب شود که البته این مسئله با توجه به حمایت‌های کانون پتنت ایران از شرکت‌ها و فناوران کشور، پتانسیل اصلاح و بهبود قابل توجهی دارد.

گفتنی است، از منظر تعداد پتنت‌های گرنت شده نیز، باز هم کشورهای ترکیه، عربستان و امارات، در رده‌های اول تا سوم جای گرفته‌اند. پس از کشورهای مذکور که به ترتیب موفق به دریافت ۲۸۹، ۱۶۵ و ۲۳ گواهی ثبت اختراع از «EPO» شده‌اند، ایران و کویت با ۴، لبنان با ۳ و قطر با تنها ۲ پتنت گرنت شده، در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. جزئیات بیشتر پیرامون فعالیت‌های ثبت اختراع کشورهای منطقه، در جدول ۱ قابل مشاهده است.

 

جدول ۱- عملکرد ثبت اختراع ایران و کشورهای منتخب منطقه در «EPO»، سال ۲۰۱۸ میلادی

 

حوزه‌های برتر فناوری

یکی دیگر از اطلاعات ارزشمندی که می‌توان از داده‌های ثبت اختراع به دست آورد، حوزه‌های فناوری مورد علاقه مخترعین و فناوران است. تحلیل عمیق این داده‌ها، می‌تواند روندهای کلیدی تغییرات فناورانه را آشکار سازد. شناخت مناسب این روندها، کسب‌وکار را قادر ساخته تا آمادگی لازم برای واکنش به تغییرات را پیدا نموده و از رقبای خود عقب نماند.

با توجه به اهمیت این موضوع، «EPO» نیز در گزارش خود به آن پرداخته است. بنا بر آمار این نهاد، در سال ۲۰۱۸ میلادی، ۱۰ حوزه کلیدی فناوری شناسایی شده که در مجموع، سهم ۵۳ درصدی از تمامی درخواست‌های ثبت اختراع اروپایی را به خود اختصاص داده‌اند. اولین حوزه فناوری، «فناوری‌های پزشکی» است که با ۱۳۷۹۵ درخواست و افزایش ۵ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۷، در صدر قرار گرفته است. «ارتباطات دیجیتال» و «فناوری کامپیوتر»، با ۱۱۹۴۰ درخواست (۰.۷ درصد افزایش) و ۱۱۷۱۸ درخواست (۳.۳ درصد افزایش)، در رده‌های دوم و سوم جای دارند. حوزه‌های «ماشین‌های الکتریکی و انرژی» و «حمل‌ونقل» نیز، با ۱۰۷۲۲ (رشد ۴.۷ درصدی) و ۹۰۳۹ درخواست (رشد ۵.۹ درصدی)، دیگر حوزه‌های فناوری ده‌گانه «EPO» در سال ۲۰۱۸ را تشکیل داده که به ترتیب در رده‌های چهارم و پنجم این فهرست قرار دارند.

بیشترین نرخ افزایش در تعداد درخواست‌های ثبت اختراع، متعلق به «صنایع دارویی» است که با ۷۴۴۱ درخواست در سال ۲۰۱۸، رشدی ۱۳.۹ درصدی را تجربه نموده و در جایگاه هفتم حوزه‌های فناوری قرار گرفته است. «اندازه‌گیری»، «زیست‌فناوری» و «ماشین‌های خاص»، از دیگر حوزه‌های دارای نرخ رشد بالا بوده که به ترتیب با ۸۷۴۴ (رشد ۹.۳ درصدی)، ۶۷۴۲ درخواست (رشد ۱۲.۱ درصدی) و ۶۳۷۹ درخواست (رشد ۱۰.۹ درصدی)، در رده‌های ششم، هشتم و نهم حوزه‌های برتر قرار گرفته‌اند. گفتنی است، تنها حوزه دارای رشد منفی در مقایسه با سال ۲۰۱۷، «شیمی ارگانیک» است که علیرغم کاهش ۳.۶ درصدی، با ۶۲۳۳ درخواست، در رده دهم فناوری‌های برتر جای دارد. لازم به ذکر است،

 

شکل ۲- ده حوزه برتر فناوری از نظر تعداد درخواست‌های ثبت اختراع اروپایی در سال ۲۰۱۸

 

متقاضیان برتر ثبت اختراع

بررسی متقاضیان ثبت اختراع و طبقه‌بندی آن‌ها، می‌تواند حقایق جالبی را پیرامون ذینفعان و کاربران سیستم‌های پتنت آشکار نماید. برای مثال، اگر اغلب متقاضیان، مخترعین فردی و نوآوران حقیقی باشند، با وجود فعالیت‌های ثبت اختراع گسترده، احتمال تجاری‌سازی نوآوری‌ها در قیاس با شرایطی که شرکت‌های فناور به‌عنوان بازیگر اصلی ثبت اختراع مطرح هستند، کمتر خواهد بود. این نکته در گزارش «EPO» مورد توجه قرار گرفته و متقاضیان ثبت پتنت، از منظر نوع و ماهیت فعالیت‌هایشان نیز مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس، شرکت‌های بزرگ، ۷۱ درصد از درخواست‌ها را به خود اختصاص داده‌اند که نشان از رویکرد تجاری‌سازی فناوری‌های پتنت شده در بازار اروپا دارد. صنایع کوچک و متوسط «SMEs» و مخترعین فردی، با سهم ۲۰ درصدی در رده دوم جای داشته و دانشگاه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی عمومی با تنها ۹ درصد، در رده آخر قرار دارند.

داده‌های ثبت اختراع را می‌توان برای تحلیل و رصد فعالیت شرکت‌های فناور نیز مورد استفاده قرار داد. در سال ۲۰۱۸ میلادی، شرکت آلمانی زیمنس با ۲۴۹۳ درخواست ثبت اختراع در «EPO»، عنوان فعال‌ترین شرکت فناور را به دست آورده است. دومین شرکت برتر، غول فناوری‌های ارتباطی چین، هوآوی است که با 2485 درخواست و فاصله‌ای بسیار ناچیز از زیمنس، در رده دوم قرار گرفته است. رده‌های سوم و چهارم نیز، به شرکت‌های کره‌ای سامسونگ و «LG» تعلق داشته که به ترتیب، ۲۴۴۹ و ۱۳۷۶ درخواست ثبت اختراع در «EPO» به ثبت رسانیده‌اند. برترین شرکت آمریکایی در این فهرست، شرکت «United Technologies» است که در سال ۲۰۱۸ میلادی، ۱۹۸۳ درخواست ثبت اختراع داشته و در رده پنجم جای گرفته است. شرکت سونی نیز، برترین شرکت ژاپنی است که با ۱۲۷۸ درخواست، در رده یازدهم شرکت‌های برتر جای دارد. در مجموع، ۹ شرکت اروپایی، ۹ شرکت آمریکایی، ۵ شرکت ژاپنی، ۲ شرکت کره‌ای و تنها یک شرکت چینی، فهرست ۲۵ شرکت برتر دارنده ثبت اختراعات اروپایی را تشکیل می‌دهند. (شرکت‌های «3M» و «Honeywell» با ۶۳۵ درخواست، مشترکاً در رده آخر فهرست قرار دارند.)

نکته جالب فهرست شرکت‌های برتر، کم تعداد بودن شرکت‌های چینی و کره‌ای است؛ به‌طوری که به جز هوآوی، سامسونگ و «LG»، کشورهای چین و کره جنوبی، نماینده دیگری در فهرست ۲۵ شرکت برتر ندارند. البته باید دقت داشت که به رغم کم تعداد بودن نماینده‌های چین و ژاپن، از نظر کیفی در وضعیت خوبی قرار داشته و این سه نماینده، رده‌های دو تا چهارم فهرست را به خود اختصاص داده‌اند.

مجموع درخواست‌های شرکت‌های فناور با توجه به ملیت آن‌ها، نشان می‌دهد که شرکت‌های اروپایی با ۱۰۹۸۸ درخواست، در صدر قرار داشته و شرکت‌های آمریکایی با ۹۳۱۱ مورد، در تعقیب آن‌ها هستند. با توجه به تعداد شرکت‌های اروپایی و آمریکایی (هر یک ۹ شرکت)، نزدیکی تعداد درخواست‌ها به یکدیگر، آن‌چنان عجیب نیست؛ اما تفاوت کلیدی در آمار شرکت‌های ژاپنی و کره‌ای است. کره با ۲ نماینده، مجموعاً ۴۸۲۵ درخواست به خود اختصاص داده، در حالی که شرکت‌های ژاپنی با وجود تعداد بیشتر، با ۴۲۲۲ درخواست، در رده بعدی قرار دارند. در نهایت، چین نیز با تنها یک نماینده، در رده آخر قرار گرفته است.

 

شکل ۳- شرکت‌های برتر دارای درخواست ثبت اختراع اروپایی در سال ۲۰۱۸

 

سایر خدمات و محصولات «EPO»

در بخش‌های پیشین، به افزایش چشمگیر تعداد پتنت‌های گرنت شده از سوی «EPO» در سال‌های اخیر اشاره گردید. موفقیت این مرکز در افزایش قابل‌توجه گواهی‌های ثبت اختراع صادر شده، در درجه نخست مدیون افزایش تعداد ارزیابی‌ها در این نهاد است. بنا بر آمار انتشار یافته از سوی «EPO»، در سال ۲۰۱۸ میلادی، ۱۹۳۲۳۱ ارزیابی توسط ارزیابان این دفتر انجام گرفته است که در مقایسه با ۱۶۲۶۹۴ ارزیابی سال ۲۰۱۷، رشد ۱۸.۸ درصدی را نشان می‌دهد.

البته «جستجو» به‌عنوان یک سرویس ارائه شده از سوی دفتر ثبت اختراع اروپا، در سال ۲۰۱۸ با کاهش ۵.۸ درصدی مواجه شده و از ۲۴۷۵۰۳ جستجوی انجام گرفته در سال ۲۰۱۷، به ۲۳۳۱۲۶ مورد رسیده است. عملکرد «EPO» در بررسی مخالفت‌ها علیه پتنت‌های گرنت شده نیز، تقریباً مشابه با سال ۲۰۱۷ بوده و ۴۰۶۱ مورد را شامل می‌گردد. لازم به ذکر است، بنا بر قوانین و دستورالعمل‌های دفتر ثبت اختراع اروپا، هر فرد می‌تواند در یک بازه زمانی ۹ ماهه پس از انتشار گواهی ثبت اختراع، نسبت به ثبت درخواست مخالفت با آن اقدام نماید. بنا بر آمار، نرخ این مخالفت‌ها در سال ۲۰۱۸، برابر با ۳.۲ درصد بوده است (در حدود ۴۰۰۰ پتنت گرنت شده) که در ۷۳ درصد آن‌ها، نتیجه نهایی به تأیید مجدد پتنت گرنت شده و یا اصلاح در آن منجر شده و در ۲۷ درصد مابقی نیز، ثبت اختراع لغو شده است. 

در مجموع، خدمات و محصولات دفتر ثبت اختراع اروپا (شامل جستجوها، ارزیابی‌ها و بررسی مخالفت‌ها) در سال ۲۰۱۸، با ۳.۹ درصد رشد (۴۳۰۴۱۸ در مقابل ۴۱۴۲۶۹) مواجه گردیده است.