
اهمیت داراییهای فکری در چشمانداز سرمایهگذاران
همانطور که کارآفرینان از اشتباهات پیشینیان خود درس میگیرند، سرمایهگذاران هم یادگیری خاص خود را دارند. تجربه تلخ شکستهای قبلی و بر باد رفتن سرمایهگذاریها، به آنها یاد میدهد که بررسیهای خود را گسترش داده و تمامی جنبههای کسبوکار را به دقت ارزیابی کنند. در این نوشتار، از منظر یک کارآفرین موفق دیروز و یک فرشته کسبوکار امروز، به بررسی ارتباط بین مالکیت فکری و جذب سرمایه پرداخته و آن را از دریچه استراتژی خروج از کسبوکار بررسی میکنیم.

فراتر از افق؛ مخترعی با شش دهه نوآوری و بیش از ۲۵۰ پتنت
آسمان علم و فناوری، شاهد درخشش ستارههای فراوانی بوده که با اختراعات و نوآوریهای خود، زندگی را برای انسانها سادهتر و لذتبخشتر نمودهاند. جیم وست، یکی از همین افراد کوشا و موفق میباشد که در شش دهه اخیر، در زمره پیشگامان علم آکوستیک درخشیده است. محققی ۸۸ ساله که به همان اندازه اشتیاق به ابداع و نوآوری، منتورینگ، تشویق جوانان و تنوع بخشیدن به حوزههای علم، فناوری، مهندسی و ریاضیات را هم دوست دارد. این مخترع بزرگ که بیشتری برای اختراع میکروفون الکتریکی شناخته شده است، بیش از ۲۵۰ ثبت اختراع دارد. در این نوشتار، با این مخترع و سرگذشت وی بیشتر آشنا میشویم.

مروری بر سیستم «PCT» در سال ۲۰۲۰ میلادی
بنا بر گزارش سازمان جهانی مالکیت فکری، در سال ۲۰۲۰ غریب به ۲۷۶ هزار درخواست «PCT» به ثبت رسیده که در مقایسه با سال ۲۰۱۹، رشد تقریباً ۴ درصدی را به همراه داشته است. لازم به تأکید است که این رشد چهار درصدی علیرغم اثرات منفی اپیدمی کووید-۱۹ بر اقتصاد جهانی رخ داده و بخش عمده آن، به رشد چشمگیر فعالیتهای ثبت اختراع چین باز میگردد. در این نوشتار، مروری اجمالی بر آخرین گزارش سازمان جهانی مالکیت فکری در خصوص وضعیت درخواستهای به ثبت رسیده در سال ۲۰۲۰ میلادی داشته و نگاهی نیز به وضعیت ایران و کشورهای منطقه خواهیم داشت.

پنج سال برنامه فشرده برای شکستن رکوردهای مالکیت فکری
بررسی آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی دفتر مالکیت فکری چین، نشان از علاقه شدید چینیها به حقوق مالکیت فکری دارد. پنج سال تلاش فشرده که در قالب برنامه استراتژیک ۲۰۲۰-۲۰۱۶ دفتر مالکیت فکری چین انجام شد، رکوردهای عجیبی را برای این کشور به دنبال داشت. دستیابی به رکورد ۱۵.۸ پتنت به ازای هر ده هزار نفر، جایگاه نخست جهانی در درخواستهای «PCT»، تغییر ۱۵ پلهای در شاخص جهانی نوآوری و تغییر ۴۷ پلهای در فهرست سهولت راهاندازی کسبوکار بانک جهانی، نمونههایی از این موفقیتها هستند. در این گزارش، عملکرد این دفتر و سیاستگذاریهای صورت گرفته در این بازه پنج ساله و نتایج حاصل شده در سال ۲۰۲۰ بیشتر معرفی میشود.

مردی که دنیای سرگرمی را به عروسکهایش گره زد!
بسیاری از مردم جهان، با عروسکهای «ماپت» آشنا هستند. عروسکهایی که خلق آنها دیون تخیل عجیب و مثالزدنی «جیم هنسون» بوده است. هنسون در کنار علاقه زیادی که به آفرینش کاراکترهای عروسکی جدید داشت، مسئله حفاظت از آنها را نیز به صورت جدی دنبال میکرد. در این نوشتار، با بخشی از داستان زندگی هنسون و اهمیت استفاده از سیستم مالکیت فکری برای وی بیشتر آشنا میشویم.

از بازیگری تا اختراعی برای نورپردازی صحنههای نمایش
«مود آدامز»، یکی از مشهورترین بازیگران زن در اوایل قرن بیستم میلادی بود. زنی بااستعداد که نه تنها در عرصه بازیگری خودنمایی نمود، بلکه خود را بهعنوان مخترعی خلاق و کوشا به جهان شناساند. وی با همکاری مهندسین جنرال الکتریک، بزرگترین لامپ رشتهای را اختراع نموده و آن در سیستم پتنت به ثبت رسانید. مجموعه نوآوریهای وی در زمینه نورپردازی، با ایجاد انقلابی در هنرهای نمایشی، بسیاری از علاقهمندان این حوزه را به وجد آورد. در این نوشتار، با این مخترع و داستانهای جالب نوآوریهایش بیشتر آشنا میشویم.

روند توسعه و تکامل هوش مصنوعی
آیا ماشینها میتوانند فکر کنند؟ این پرسشی است که در سال ۱۹۵۰ میلادی، در یکی از مقالات اصلی حوزه هوش مصنوعی، توسط «آلان تورینگ» مطرح شده است. این پرسش را میتوان مقدمهای بر چگونگی تقلید ماشینها از انسان دانست؛ چیزی که امروزه با پیشرفتهای صورت گرفته در حوزه فناوری هوش مصنوعی و عرضه انواع و اقسام محصولات و خدمات مبتنی بر این فناوری، تا حد زیادی محقق شده است. «رصد نفوذ هوش مصنوعی در ثبت اختراعات آمریکایی»، عنوان گزارشی است که دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا منتشر نموده و در آن، نگاهی عمیقتر به این فناوری نوظهور و تحولآفرین دارد. در نوشتار حاضر، مروری بر کلیات ارائه شده در این گزارش داشته و سعی گردیده تا روندهای کلیدی این حوزه معرفی شوند.

"خودم این کار را خواهم کرد"؛ داستان نوآوری زنی خلاق که جهان را تغییر داد!
تاریخ بشر، مملو از نوآوریها و اختراعاتی است که هر یک با رفع یکی از نیازها یا مشکلات انسان، جوامع را یک گام به سمت زندگی مدرن فعلی پیش بردهاند. در این مسیر، زنان مخترع و نوآور، دوشادوش مردان تلاش کرده و نقش بزرگی در این زمینه ایفاء نمودهاند. یکی از این زنان خوشفکر، «جوزفین کوکران»، بانوی مشهور آمریکایی است که با طراحی و توسعه ماشین ظرفشویی، بار بزرگی از دوش زنان خانهدار، آشپزخانه رستورانها و هتلها و مراکز بزرگ طبخ غذای صنعتی برداشت. در این نوشتار، با این مخترع و داستان نوآوری وی بیشتر آشنا میشویم.

حوزههای برتر فناوری از منظر ثبت اختراعات اروپایی در سال ۲۰۲۰
بررسی درخواستهای ثبت شده در «EPO»، حکایت از آن دارد که «فناوریهای پزشکی»، «ارتباطات دیجیتال»، «فناوریهای کامپیوتری»، «ماشینآلات الکتریکی و انرژی»، «حملونقل»، «فناوریهای دارویی»، «اندازهگیری»، «زیستفناوری»، «سایر ماشینآلات ویژه» و «شیمی آلی»، از حوزههای مورد استقبال فناوران در سال ۲۰۲۰ میلادی بودهاند. بهمنظور درک بهتر ترندهای مورد استقبال فناوری در سال ۲۰۲۰ میلادی، در نوشتار حاضر به بررسی و تجزیهوتحلیل درخواستهای ثبت شده در دفتر ثبت اختراع اروپا (EPO) میپردازیم.

۱۲۳ رویداد آموزشی در کارنامه ۹۹ آکادمی کانون پتنت ایران
آکادمی کانون پتنت ایران، بهعنوان هسته آموزشی کانون، با طراحی دورههای آموزشی کاربردی، تدوین سرفصلهای مناسب، شناسایی اساتید باتجربه و تهیه و تدوین منابع و محتوای پشتیبان برای دورههای آموزشی، زمینههای افزایش آگاهی عمومی و تخصصی پیرامون موضوع مالکیت فکری را فراهم میکند. در این نوشتار، مروری اجمالی بر عملکرد آکادمی در سال ۹۹ داشته و مهمترین اقدامات صورت گرفته توسط این واحد را معرفی میکنیم.