
فورد؛ از کارآفرینی فردی تا نوآوری نظاممند
شرکت آمریکایی فورد، در زمره بازیگران قدیمی و پیشرو صنعت اتومبیل بهحساب میآید که امروزه پا به پای دیگر رقبا، نوآوری مداوم را در صدر سیاستهای خود قرار داده است. بدیهی است که این نوآوریها، نیازمند چتر حفاظتی مناسب بوده و فورد به عنوان یکی از پیشگامان صنعت خودرو، این مهم را بهخوبی در دستور کار خود قرار داده است. فورد در سال ۲۰۱۹ میلادی، موفق به اخذ قریب به ۲۵۰۰ گواهی ثبت اختراع جدید از دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا شده و بیش از ۲۲۰۰ درخواست ثبت اختراع نیز به ثبت رسانیده است. در نوشتار حاضر، به عملکرد ثبت اختراع فورد در طی سالهای اخیر و برخی استراتژیهای اتخاذ شده میپردازیم.

دانشگاه کالیفرنیا؛ پیشرو در نوآوری و ثبت اختراع
دانشگاه کالیفرنیا، در سال ۱۸۶۹ میلادی و در حالی که تنها ۱۰ عضو هیئتعلمی و ۳۸ دانشجو داشت، فعالیتهای علمی و آموزشی خود را آغاز کرد. از آن زمان، تقریباً ۱۵۰ سال گذشته و طی این مدت، این دانشگاه توانسته فعالیتهای خود را به شکل چشمگیری توسعه دهد. دانشگاه کالیفرنیا در سال ۲۰۱۹ میلادی، موفق به ثبت ۹۳۵ درخواست جدید در دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا گردیده و رده ۴۱ شرکتها و نهادهای نوآور در این خصوص را به خود اختصاص داده است. در این مقاله، با این دانشگاه و عملکرد آن در خصوص ثبت اختراع بیشتر آشنا میشویم.

اپل؛ تجسم جسارت، نوآوری و خلاقیت
تاریخچه اپل، متشکل از چهار دهه نوآوری و تلاش برای توسعه محصولات مبتنی بر فناوری است. این شرکت که در سال 2019 میلادی، برای هفتمین سال پیاپی بهعنوان ارزشمندترین برند جهان معرفی شد، موفقیتهایش را مرهون استراتژی نوآوری مستمر و تغییرات مداوم در سبد محصولات و حفاظت از داراییهای فکری گستردهاش میباشد. در این نوشتار، با مرور استراتژیهای مالکیت فکری اپل، درک بهتری از رمز و راز موفقیت این غول دنیای فناوری به دست میآوریم.

دانشگاه تگزاس؛ غول بزرگ آموزشی و تحقیقاتی آمریکا
در این نوشتار از سلسله مقالات دانشگاههای نوآور، دانشگاه تگزاس (University of Texas System) بهعنوان یکی از متقاضیان برتر ثبت اختراع، مورد بررسی و تجزیهوتحلیل قرار میگیرد. مرور فعالیتهای ثبت اختراع این دانشگاه، کمک میکند تا درک بهتری از نوآوری و کارآفرینی در محیطهای آکادمیک و نقش کلیدی «IP» در این زمینه بیابیم.

«LG»؛ شرکتی در خط مقدم نوآوری
شرکتت کرهای «LG»، در طیف وسیعی از حوزههای فناوری، از لوازم بهداشتی و شیمیایی گرفته تا محصولات الکترونیکی و مخابراتی فعالیت داشته و به همین دلیل، حفاظت جدی از نوآوریهای خود را در صدر اولویتهای تجاری قرار داده است. در این نوشتار، استراتژیهای مالکیت فکری و بهطور خاص، فعالیتهای ثبت اختراع این شرکت را طی سالهای اخیر بررسی نموده که رویکرد یک شرکت بینالمللی موفق نسبت به حقوق مالکیت فکری را به خوبی به نمایش میگذارد.

دانشگاه هاروارد؛ اسب تکشاخ دانشگاههای نوآور
بیشک، دانشگاه هاروارد در زمره مشهورترین دانشگاههای جهان قرار میگیرد. دانشگاهی بیهمتا که هشت رئیسجمهور آمریکا، از آن فارغالتحصیل شدهاند. اما این دانشگاه، مختص سیاستمداران نبوده و افرای چون بیل گیتس، مارک زاکربرگ، موریس چانگ و بسیاری دیگر از آفرینندگان غولهای فناوری جهان، از دل این دانشگاه بیرون آمدهاند. در این مقاله که از سلسله مقالات معرفی دانشگاههای نوآور و کارآفرین ارائه میگردد، به مرور و بررسی فعالیتهای ثبت اختراع دانشگاه هاروارد، بهعنوان یکی از دانشگاههای برتر جهان در این زمینه میپردازیم.

اینتل؛ پیشگام صنعت ریزپردازندهها
اگر به دنیای فناوری و بهطور خاص فناوری اطلاعات و کامپیوتر علاقهمند هستید، احتمالاً نام شرکت مشهور اینتل، زیاد به گوشتان خورده است. این شرکت که از پیشگامان طراحی و ساخت پردازندهها قلمداد میشود، نام خود را بهعنوان یکی از شرکتهای نوآور و خلاق مطرح نموده و در ردههای بالای نوآورترین شرکتهای جهان جای گرفته است. در این مقاله، از سلسله مقالات معرفی فناوران، پس از مرور اجمالی تأسیس و سیر پیشرفت و تکامل اینتل، استراتژیهای مالکیت فکری و ثبت اختراع این شرکت را مورد بررسی و تجزیهوتحلیل قرار میدهیم.

دانشگاه «MIT»؛ تلفیقی کارآمد از آموزش، تحقیق و نوآوری
انستیتو فناوری ماساچوست یا نام خلاصهتر آن «MIT»، یکی از مظاهر نوآوریهای کارآفرینانه است. این دانشگاه، با عملکرد خوب خود در خصوص نوآوری، ثبت اختراع و تجاریسازی، جایگاه دومین دانشگاه نوآور جهان را از آن خود نموده است. فعالیتهای گسترده ثبت اختراع این دانشگاه، آن را در زمره صد متقاضی برتر ثبت اختراع در آمریکا و همچنین صد دارنده برتر گواهیهای ثبت اختراع در آمریکا قرار داده است. در این مقاله، به مرور و بررسی فعالیتهای ثبت اختراع این دانشگاه، بهعنوان یکی از دانشگاههای نوآور جهان میپردازیم.

مایکروسافت؛ شرکتی نوستالژیک و پیشرو در نوآوری
مایکروسافت، در زمره برندهایی است که همه کاربران کامپیوتری آن را میشناسند. این شرکت، با محصول مشهورش «ویندوز»، بنیانگذار مشهورترش، «بیل گیتس» و البته نوآوریهای مداوم در حوزه فناوری شناخته میشود. با توجه به حجم عظیم نوآوریهای این شرکت فناور و بازار قابل توجه آن، بدیهی است که مایکروسافت هم نظیر دیگر فناوران پیشگام، حفاظت از اختراعات و نوآوریها را در صدر استراتژیهای خود قرار میدهد. در این مقاله، از سلسله مقالات معرفی فناوران، با این غول فناوری بیشتر آشنا شده و استراتژیهای مالکیت فکری و ثبت اختراع آن را مورد بررسی و تجزیهوتحلیل قرار میدهیم.

دانشگاه استنفورد؛ نمادی موفق از یک دانشگاه نوآور و کارآفرین
دانشگاه استنفورد، نمونه مشهودی از پارادایم «کارآفرینی دانشگاهی» و «دانشگاههای نسل سوم» است که در بسیاری از فهرستهای انتشار یافته، در صدر دانشگاههای نوآور جهان قرار دارد. کارآفرینان مشهوری مانند «رد هستینگز» مؤسس نتفلیکس، «ایلان ماسک» مدیرعامل تسلا، «سرگی برین» و «لری پیج» بنیانگذاران گوگل و «فیل نایت» مؤسس برند ورزشی نایک، تحصیلات خود را در این دانشگاه گذراندهاند. در این نوشتار، به بخشی از تلاشهای ثبت اختراع این دانشگاه به عنوان رمز مهمی برای پیروزی در تجاریسازی موفق فناوریها، میپردازیم.