حوله کاغذی یا دستمال کاغذی حوله‌ای
اختراع حوله کاغذی یا دستمال کاغذی حوله‌ای
US 1102203
آرتور اسکات

حوله یکی از وسایل کاربردی در زندگی روزمره بشر است که اغلب برای خشک کردن بدن بعد از استحمام یا دست و صورت بعد از شستشوهای چندین باره در طول روز، مورد استفاده قرار می‌گیرد. از منظر تاریخی، حضور حوله در زندگی انسان را می‌توان به قرن‌ها پیش نسبت داد، از زمانی که لباس‌های پارچه‌ای رایج گردید و عملاً وارد فصل جدیدی از تمدن بشری شدیم. با وجودی که حوله‌های پارچه‌ای در اشکال و ابعاد مختلف در زندگی مدرن امروز حضور دارند، اما در پاره‌ای موارد، برخی نوآوری‌های جالب هم توانسته‌اند جایگزین آن شوند. یک مثال بسیار جالب در این خصوص، حوله‌های کاغذی (Paper Towel) است که در اغلب آشپزخانه‌های حال حاضر یافت می‌شوند.

محصولات کاغذی، بسیار متنوع و با دامنه کاربرد وسیعی می‌باشند؛ انواع کاغذ پرینت، مقوا، کاغذهای رنگی و حتی دستمال کاغذی را می‌توان نمونه‌هایی از نوآوری‌های جانبی کاغذ، به‌عنوان یک اختراع قدیمی متعلق به سال ۱۰۵ میلادی دانست. حوله‌های کاغذی هم یکی دیگر از این نوآوری‌ها است که طی یک فرآیند کاملاً تصادفی، هم یک شرکت قدیمی را از ورشکستگی و نابودی نجات داد و هم توانست محصولی کاربردی را به خانواده‌های شهری عرضه نماید.

داستان این اختراع، از سال ۱۸۷۹ میلادی و تأسیس شرکت کاغذ اسکات (Scott Paper Company) آغاز شد. ایروین اسکات (Irvin Scott) و برادرش کلارنس اسکات (Clarence Scott)، نوعی دستمال کاغذی تولید کردند که به ازای هر رول آن، با تقریباً ۱۰۰۰ ورق، مبلغ ده سنت دریافت می‌شد. این محصول، در ابتدا برای استفاده پزشکی در نظر گرفته شده بود و برادران اسکات، برای بازاریابی و آگاهی بیشتر مشتریان پیرامون مزایای آن، حتی به تبلیغات چاپی هم روی آوردند. آن‌ها تلاششان برای توسعه کسب‌وکار را به مدت دوازده سال ادامه داده و در نهایت، به دلیل بحران اقتصادی و عدم استقبال مناسب از محصولشان، مجبور به تعطیلی شرکت شدند.

سال‌ها بعد و در حالی‌که باز هم شرکت به همت برداران اسکات فعال شده بود، محصول تولیدی به‌عنوان دستمال توالت به بازار عرضه شد. این تغییر کاربرد، تا حدی مشکلات فروش را رفع نموده و عملاً استقبال نسبی مشتریان را در پی داشت. در سال ۱۹۰۷ میلادی و در حالی‌که آرتور (Arthur) پسر ایروین، مدیریت شرکت را بر عهده گرفته بود، یک اتفاق ساده مسیر آتی کسب‌وکار را به کلی تغییر داد. آرتور در بازدید از انبارهای شرکت، با انبوهی از رول‌های کاغذی مواجه شد که به دلیل ضخامت نسبتاً زیاد، قابلیت استفاده به‌عنوان دستمال توالت را نداشتند. وی به فکر فرو رفت که چگونه می‌توان کاربردی جدید برای این محصولات انبار شده یافت. پس از پرس و جوی فراوان، اسکات توانست اخباری از یک معلم خوش‌فکر در فیلادلفیا بیابد که با استفاده از یک ایده کاملاً ابتکاری، در حال مبارزه با سرماخوردگی دانش‌آموزان بود. وی به هر دانش‌آموز مبتلا به آب‌ریزش بینی، یک تکه کاغذ نرم می‌داد تا به جای حوله‌های درون دستشویی، از آن‌ها استفاده کنند. این اقدام خلاقانه، از سرایت میکروب به حوله‌های مشترک و در نتیجه بیمار شدن سایر دانش‌آموزان جلوگیری می‌کرد. آرتور با شامه تجاری خود، این فرصت جدید را شکار کرد و به صرافت استفاده از آن افتاد.

آرتور به سراغ مسئولان مدرسه رفت و سعی کرد تا آن‌ها را متقاعد به استفاده از کاغذهای ضخیم خود به‌عنوان حوله‌های کاغذی نماید. مدرسه مذکور، همچون ویترینی از کاربرد جدید محصولات شرکت اسکات معرفی شد که می‌توانست سایر متقاضیان بالقوه را نیز، به خود جلب نماید. در ابتدا، ایستگاه‌های راه‌آهن، رستوران‌ها و هتل‌ها از «Sani-Towels» (نام تجاری انتخاب شده توسط شرکت اسکات) برای استفاده در دستشویی‌های عمومی استفاده می‌کردند.

لازم به تأکید است که آرتور اسکات به‌عنوان یک صاحب کسب‌وکار و آشنا با قواعد بازار، به ارزش تجاری اختراع جدید شرکت خود به خوبی واقف بود و از همین رو، حفاظت از آن را در اولویت نخست قرار داد. وی در جولای ۱۹۱۰ میلادی، نخستین درخواست خود را با عنوان «Paper Towel» به ثبت رسانید که در نهایت، پتنتی به شماره «US 1102203» را برایش به ارمغان آورد. جالب این‌که این مخترع کارآفرین، تنها چند ماه بعد و در نوامبر همان سال، درخواست دیگری با همین عنوان به ثبت رسانید و در نتیجه این اقدام، گواهی ثبت اختراع دیگری به شماره «US 1141495» نیز، از سوی دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا دریافت نمود.

با گذشت زمان، شرکت اسکات متوجه شد که حوله‌های کاغذی، می‌توانند پتانسیل کاربردی وسیع‌تری داشته باشند. در سال ۱۹۳۱ میلادی، حوله‌های کاغذی مخصوص آشپزخانه ساخته و به بازار عرضه شد. این محصول که در رول‌های با عرض سیزده اینچ و طول هجده اینچ تولید می‌شد، برای خانواده‌های شهری به شدت جذاب بود. آن‌ها نیازی به شستشوی مداوم حوله‌های پارچه‌ای نداشتند و از همین رو، حوله‌های کاغذی آشپزخانه به یک محصول جذاب و پرتقاضا مبدل شد.

لازم به تأکید است که حوله‌های کاغذی، از خمیر کاغذ استخراج شده از چوب یا الیاف ساخته می‌شود. خمیر مذکور را می‌توان به صورت بازیافتی نیز مورد استفاده قرار داد که همین ویژگی، امکان کاهش ۵۰ درصدی مصرف انرژی و همچنین کاهش تعداد درختان قطع شده را به همراه خواهد داشت. نکته دیگر این‌که حوله‌های کاغذی، می‌بایست سبک و در عین حال چند لایه باشند تا جذب رطوبت آن‌ها افزایش یابد. از همین رو، حوله‌های آشپزخانه را از کاغذ جاذب رطوبت ساخته تا قابلیت جذب آن‌ها در مقایسه با پارچه‌های معمولی افزایش یابد. از آنجا که الیاف این حوله‌های کاغذی به صورت آزاد در هم تنیده می‌شود، آب به راحتی و حتی برخلاف نیروی گرانش در بین آن‌ها جریان یافته و قدرت جذب رطوبت افزایش می‌یابد.